Landenweb.nl

MENORCA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Mahón
  Oppervlakte  701 km²
  Inwoners  95,641
  (2020)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about MENORCA in English - click here

Hotels Menorca

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

Menorca of Minorca (Latijns: Balearis Minor), is een Spaans eiland in de Middellandse Zee, dat behoort tot de Balearen. Menorca is het meest oostelijke en noordelijke eiland van de Balearen. De Spanjaarden van het vasteland noemen het eiland ook wel ‘isla verde y azul’, het groene en blauwe eiland.

advertentie

Menorca SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Menorca is ca. 50 kilometer lang en maximaal 22 kilometer breed. De uiterste punten van Menorca zijn Cap Cavalleria in het noorden, Illa de l’Aire in het zuiden, Cap de Sa Mola in het oosten en Cap de Bajolí in het westen. De totale kustlijn bedraagt meer dan 200 kilometer. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 683 km2, en daarmee is Menorca het op één na grootste eiland van de Balearen.

De hoofdstad Mahón ligt 160 kilometer van Palma de Mallorca, 210 km van Barcelona, 315 km van het Noord-Afrikaanse Algiers, 350 km van Marseille, 360 km van Valencia en 370 km van Alguer, een stad op Sardinië.Ten noorden van Menorca ligt kaap La Mola, het oostelijkste punt van Spanje. De hoogst gelegen stad van Menorca is Ferreries, 150 meter boven de zeespiegel.

advertentie

Landschap

Menorca is overwegend sterk geaccidenteerd en vrij rotsachtig. Met name het centrum wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap. De hoogste verheffing op Menorca is de Monte Toro (Arabisch voor ‘hoogste berg’) met 357 meter.

advertentie

Monte Tora, MenorcaPhoto: Publiek domein

Op heldere dagen kan men vanaf de Monte Toro zowel de noord- als de zuidkust zien. Opmerkelijk is het grote Christusbeeld dat boven op de heuvel staat. Andere ‘hoge’ toppen zijn de S’Enclusa (274 meter) en de Santa Àgueda (264 meter). Menorca kent ca. 70 baaien met zand- en rotsstranden, en verder vele ravijnen en grotten.

Op Menorca is grofweg gesproken een landschappelijke tweedeling te maken: in het centrum en het noorden is het licht heuvelachtig en de bodem is leikleurig en soms roodachtig. Het zuiden wordt gekenmerkt door karstplateaus waar enkele tientallen kloofdalen door waterlopen ingeslepen zijn.

In oktober 1993 heeft de UNESCO het hele eiland uitgeroepen tot een biosfeer-reservaat (Reserva de la Biosfera). Officieel staat nu meer dan 40% van het eiland onder natuurbescherming en zijn er 19 beschermde natuurgebieden.

advertentie

Cala'n Porter, MenorcaPhoto: Maria carmen CC 3.0 Spain no changes made

De kusten van Menorca zijn rotsachtig, maar de rotsen worden onderbroken door baaien met uitgestrekte zandstranden en kleine inhammen of cala’s.

Menorca heeft meer stranden dan alle andere eilanden van de Balearen bij elkaar opgeteld. De beste en mooiste stranden liggen in het zuiden en zijn: Playa de Son Bou, Porta de Ciutadella, Son Xoriguer, Cala’n Bosch, Santandriá, Cala’n Blanes, Cala Tirant, Son Saura, Arenal d’ Castell, Es Grau, Cala'n Porter en Cala Santa Galdana. De noordkust van Menorca is zeer grillig, het lijken bijna Noorse fjorden. De bijzondere rotsformaties zijn door stormen en de zee in een tijdsbestek van duizenden jaren uitgesleten. Veel stille en ongerepte stranden liggen hier: Cala Tirant, Port d’Addaia, Cala Pregonda en Na Macaret.

advertentie

Cova d’es Coloms, MenorcaPhoto: Andrómeda7 CC 3.0 Unported no changes made

De zes kilometer lange en tot 1,2 kilometer brede, beschutte havenbaai van Mahón, geldt als de best beschutte natuurlijke haven van de Middellandse Zee en de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld. De kustlijn binnen dit fjord bedraagt ca. 20 kilometer. In de baai liggen ook nog drie eilanden: Illa del Rei, Illa Quarantena en Illa d’es Llazaret.

De beek door het ravijn van Algendar stroomt het hele jaar door en mondt bij Cala Santa Galdena uit in een brede rivier naast het strand.

De Cova Polida is een grot die alleen toegankelijk is via het water en vertoont een zeer groot aantal druipsteenformaties. De Cova d’es Coloms is met een hoogte van 24 meter, een breedte van 16 meter en een diepte van 11 meter, één van de indrukwekkendste ondergrondse monumenten van Menorca.

Opvallend zijn de geisers, die aan de westkant van de Cala en Forcat kleine fonteinen zeewater de lucht in spuiten. Deze zogenaamde ‘bufadors’ zijn niet terug te voeren op een vulkanische activiteit, maar op een ingenieus stelsel van grotten en gangen dat op de waterdruk reageert.

MENORCA LINKS

Advertenties
• Menorca Tui Reizen
• Goedkope vliegtickets Menorca | Vliegennaar.nl
• Naar Menorca met Sunweb
• Autohuur Menorca
• Menorca Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Menorca
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over MENORCA bij Bol.com

Nuttige links

Menorca Startnederland (N+E)
Reisinformatie Menorca (N)

Bronnen

Kelly, T. / Menorca

Kosmos-Z&K

Klöcker, H. / Menorca

Deltas

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Montserrat, J. / Reiseführer Menorca : ein Streifzug durch die Insel

Triangle Postals

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems