Landenweb.nl

FUERTEVENTURA
Godsdienst

To read about FUERTEVENTURA in English - click here

Naar Fuerteventura met Sunweb

Steden FUERTEVENTURA

Corralejo

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Godsdienst

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.

De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.

De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’.

Enkele bijzondere kerken op Fuerteventura

De klokkentoren van de parochiekerk van La Oliva, de grootste plaats in het noorden, is van zwarte lavasteen gemaakt. Opvallend aan de verder witte Nuestra Señora de Candelaria is het renaissanceportaal, het mudéjarplafond en een 18e-eeuwse wandschildering van het Laatste Oordeel.

De Santa María de Antigua, de kerk van Antigua, is in drie verschillende periodes gemaakt en kent daardoor verschillende architectuurstijlen. Halverwege de zestiende eeuw werd er begonnen met de bouw van een klein kappelletje en pas in 1785 kreeg de kerk zijn huidige vorm en werd er een klokkentoren bijgebouwd.

De vestingachtige Iglesia de Santa María van Betancuria stamt uit 1620 en bezit een beeld van Maria uit de 15e eeuw dat door Béthancourt werd meegebracht, en een houten Catalina, een van de oudste kunstwerken van Fuerteventura. Bovendien bevinden zich in de kerk mooi altaarretabel en een vergulde monstrans uit de 16e eeuw. Het dak werd in 1645 gemaakt door Juan Gómez. De kerk heeft drie schepen in mudéjarstijl (met houten plafond), die typerend voor Fuerteventura is.

In 1424 werd de kerk door paus Martinus IV gekozen tot de eerste Canarische kathedraal. In 1593 werd de kerk grotendeels verwoest en in de 17e eeuw weer opgebouwd.

Van de 17e eeuwse Nuestra Señora de la Regla van Pájara was het lang een raadsel waarom ze met Azteekse ornamenten versierd is en waarom de ze naar de schutspatrones van het Cubaanse Havana is genoemd. Op de hoofdgevel staan in steen gebeitelde poema’s, slangen en zonnen.

Naar nu blijkt heeft de steenhouwer van de gevel de motieven uit een Italiaans voorbeeldenboek overgenomen!

advertentie

FUERTEVENTURA LINKS

Advertenties
• Fuerteventura Tui Reizen
• Authentieke reizen naar Fuerteventura
• Naar Fuerteventura met Sunweb
• Autohuur Fuerteventura
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Fuerteventura Hotels
• Auto huren in Fuerteventura
• Boeken, ook tweedehands, over FUERTEVENTURA bij Bol.com

Nuttige links

Fuerteventura Start België (N)
Startpagina Fuerteventura (N)

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Gawin, I. / Fuerteventura

Zuidnederlandse Uitgeverij

Grimm, P. / Lanzarote & Fuerteventura

Deltas,

Lipps, S. / Fuerteventura

ANWB

Schütte, H. / Fuerteventura

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems