Steden FUERTEVENTURA

Populaire bestemmingen SPANJE

FUERTEVENTURA   

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.
De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.
De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’.

Enkele bijzondere kerken op Fuerteventura

De klokkentoren van de parochiekerk van La Oliva, de grootste plaats in het noorden, is van zwarte lavasteen gemaakt. Opvallend aan de verder witte Nuestra Señora de Candelaria is het renaissanceportaal, het mudéjarplafond en een 18e-eeuwse wandschildering van het Laatste Oordeel.

De Santa María de Antigua, de kerk van Antigua, is in drie verschillende periodes gemaakt en kent daardoor verschillende architectuurstijlen. Halverwege de zestiende eeuw werd er begonnen met de bouw van een klein kappelletje en pas in 1785 kreeg de kerk zijn huidige vorm en werd er een klokkentoren bijgebouwd.

De vestingachtige Iglesia de Santa María van Betancuria stamt uit 1620 en bezit een beeld van Maria uit de 15e eeuw dat door Béthancourt werd meegebracht, en een houten Catalina, een van de oudste kunstwerken van Fuerteventura. Bovendien bevinden zich in de kerk mooi altaarretabel en een vergulde monstrans uit de 16e eeuw. Het dak werd in 1645 gemaakt door Juan Gómez. De kerk heeft drie schepen in mudéjarstijl (met houten plafond), die typerend voor Fuerteventura is.
In 1424 werd de kerk door paus Martinus IV gekozen tot de eerste Canarische kathedraal. In 1593 werd de kerk grotendeels verwoest en in de 17e eeuw weer opgebouwd.

Van de 17e eeuwse Nuestra Señora de la Regla van Pájara was het lang een raadsel waarom ze met Azteekse ornamenten versierd is en waarom de ze naar de schutspatrones van het Cubaanse Havana is genoemd. Op de hoofdgevel staan in steen gebeitelde poema’s, slangen en zonnen.
Naar nu blijkt heeft de steenhouwer van de gevel de motieven uit een Italiaans voorbeeldenboek overgenomen!

FUERTEVENTURA LINKS

Advertenties
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Fuerteventura Vliegtickets.nl
• Canarische Eilanden Kras
• Fuerteventura Vliegvakanties WTC
• Autohuur Fuerteventura
• Fuerteventura Tui Reizen
• Fuerteventura Hotels
• D-Reizen Zonvakantie Fuerteventura
• Fuerteventura Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fuerteventura Reisstart (N)
Fuerteventura Start België (N)
Romans over Spanje (N)
Startpagina Fuerteventura (N)
Schrijf uw artikel over FUERTEVENTURA

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Gawin, I. / Fuerteventura
Zuidnederlandse Uitgeverij

Grimm, P. / Lanzarote & Fuerteventura
Deltas,

Lipps, S. / Fuerteventura
ANWB

Schütte, H. / Fuerteventura
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems