Steden FUERTEVENTURA

Populaire bestemmingen SPANJE

FUERTEVENTURA   

Oudheid en eerste Europeanen

Ca. 3000 jaar geleden spraken schrijvers als Homerus al over de ‘eilanden van de gelukzaligen’. Tussen 1100 en 800 v.Chr. worden de Canarische Eilanden ontdekt door de Feniciërs, komend van het huidige Cádiz, en de Carthagers. De oudste vondsten dateren van 500-200 v.Chr.
De oudste kaart waarop de Canarische Eilanden voorkomen, dateert van 1339. Daarop staat ook Laforte Ventura, ‘het sterke avontuur’, aangegeven. Het is tot nu toe onbekend hoe het eiland aan deze naam is gekomen.
In 1402 veroverde de Normandiër Jean de Béthencourt Lanzarote voor de Castiliaanse kroon en krijgt daardoor de titel ‘koning van de Canarische Eilanden’. In de periode 1403-1405 veroverde Béthencourt Fuerteventura en stichtte Betancuria als hoofdstad, waarna hij terugkeerde naar het vasteland.
In 1414 schonk De Béthencourt de Canarische Eilanden aan de Iberische graaf van Niebla. Vanaf 1440 werden de Canarische Eilanden op hardhandige wijze door de Peraza’s bestuurd en deze periode werd dan ook gekenmerkt door vele opstanden.

Fuerteventura definitief Spaans grondgebied

In de periode 1433-1479 voerden de Spanjaarden en de Portugezen strijd om de Canarische Eilanden. In 1479 werd de archipel in het Verdrag van Alcáçovas toegekend aan Spanje. In de 16e en 17e eeuw bloeide op Fuerteventura de slavenhandel, maar Berbers en Algerijnse piraten plunderen regelmatig de kuststeden van het eiland. Honderden bewoners van het eiland werden ontvoerd.
Vanaf eind 17e eeuw volgden droogteperiodes elkaar snel op, zodat terugkerende hongersnood veel bewoners dwong om te emigreren.
Van 1730 tot 1736 vernietigen vulkaanuitbarstingen het zuiden van Lanzarote. Er ontstaat hongersnood waardoor een groot gedeelte van de bevolking naar Latijns-Amerika emigreerde. Er vluchten echter ook veel bewoners van Lanzarote naar Fuerteventura. In oktober 1740 werd Tuineje aangevallen door de Engelsen, maar het lukte een klein groepje boeren om de Engelsen op de vlucht te jagen in de Slag van Tamasite.
De hoofdstad Puerto del Rosario is vanaf 1797 ontstaan als haven van het meer landinwaarts gelegen gehucht Tetir. Een bron lokte veel geiten, wat de nieuwe nederzetting de naam Puerto de Cabras, ‘Geitenhaven’, opleverde. In 1835 maakte het kleine dorp zich los van Tetir en werd een zelfstandige gemeente.
Puerto de Cabras werd al snel de belangrijkste havenstad van Fuerteventura en in de 19e eeuw werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad. De naam ‘Geitenhaven’ vonden de inwoners echter maar niets en in 1956 werd deze naam veranderd in Puerto del Rosario, ‘Haven van de Rozenkrans’.

Canarische archipel vrijhandelszone

Dankzij zijn grote agrarische betekenis schopte Antigua het kortstondig tot eilandhoofdstad in 1834-1835. In 1852 werd de hele Canarische archipel werd uitgeroepen tot vrijhandelszone. De economie van Fuerteventura bloeide hierdoor op, mede door de export van kleurstoffen, soda en kalk. Als Spanje zijn laatste koloniën verliest gaat het economisch weer veel slechter met de Canarische Eilanden want een hele afzetmarkt viel weg.
De oostelijke eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Fuerteventura werden in 1927 samengevoegd en vormden vanaf die tijd de Spaanse provincie Gran Canaria.
Francisco Franco, op dat moment militair bevelhebber op de Canarische Eilanden, pleegde een staatsgreep tegen de regering in Madrid. De Spaanse Burgeroorlog brengt echter alleen maar economische malaise en politieke isolatie. De Canarische Eilanden vormden op dat moment het armste gebied van Spanje.
Vanaf eind jaren zestig nam het toerisme toe en verving in snel tempo de landbouw als belangrijkste bron van bestaan. In 1966 opende het eerste vakantiehotel zijn deuren. Het was de Casa Atlántica in Jandía, gebouwd door Gustav Schütte, de toeristische pionier van het eiland.
Na de dood van generaal Franco in 1975 kwam er meer politieke openheid en ook het toerisme beleefde een flinke opleving. In 1975 trok Spanje zich terug uit de laatste Afrikaanse kolonie, de Spaanse Sahara. Het daar gestationeerde vierduizend man sterke Vreemdelingenlegioen werd vervolgens naar Fuerteventura overgeplaatst. Ze gedroegen zich al snel als de heersers over het eiland, tot grote ergernis van vooral de jonge Majoreros. In 1980 kwam het in de hoofdstad Puerto del Rosario tot ware straatgevechten, waarna het legioen weer van het eiland afgehaald werd.
In 1982 kregen de Canarische Eilanden met nog een aantal andere Spaanse provincies een autonome status en in 1986 behield de eilandengroep, ondanks de toetreding tot de Europese Unie, haar aparte status als vrijhandelszone.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

FUERTEVENTURA LINKS

Advertenties
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Fuerteventura Vliegtickets.nl
• Canarische Eilanden Kras
• Naar Fuerteventura met Sunweb
• Autohuur Fuerteventura
• Fuerteventura Tui Reizen
• Fuerteventura Vliegvakanties WTC
• Fuerteventura Hotels
• Fuerteventura Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fuerteventura Reisstart (N)
Fuerteventura Start België (N)
Startpagina Fuerteventura (N)
Schrijf uw artikel over FUERTEVENTURA

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Gawin, I. / Fuerteventura
Zuidnederlandse Uitgeverij

Grimm, P. / Lanzarote & Fuerteventura
Deltas,

Lipps, S. / Fuerteventura
ANWB

Schütte, H. / Fuerteventura
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems