Landenweb.nl

FORMENTERA
Economie

To read about FORMENTERA in English - click here

Hotels Formentera

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Economie

De Balearen vormden in vroegere tijden een doorgangsgebied voor schepen die op weg waren naar Afrika of weer teruggingen naar Europa. Met name de haven van Palma de Mallorca was hierin erg belangrijk, en groeide uit tot een van de belangrijkste havens in de Middellandse Zee.

De enige haven van Formentera, La Savina, is veel kleiner en daardoor minder belangrijk als doorvoerhaven. De haven speelt op dit moment wel een grote rol in het transport tussen de eilanden, met name voor toeristen. Doordat Formentera geen vliegveld heeft, komen alle bezoekers aan in de haven van La Savina. De enige haven van het eiland is de afgelopen jaren vergroot en er is een jachthaven aangelegd, waar nu talloze plezierjachten liggen.

De landbouw en de veeteelt zijn van ondergeschikt belang voor de economie en eigenlijk alleen gericht op de binnenlandse markt. Zo zijn er wat melkveehouderijen en wat boeren die geiten, schapen, pluimvee en varkens houden. Ca. 40% van het oppervlak van Ibiza is in gebruik voor de landbouw. De producten worden veelal aan restaurants en hotels verkocht. Kenmerkend voor Ibiza zijn de ‘paredes’, stenen muurtjes die moeten verhinderen dat in de winter, tijdens hevige regenbuien, de aarde wegspoelt.

De opbrengsten van de johannesbroodbomen zijn de laatste jaren gestegen; de kernen van de vruchten vormen namelijk een grondstof voor de chemische industrie. Andere landbouwproducten zijn aardappelen, abrikozen, vijgen en amandelen.

Hoewel helemaal omringd door het water van de Middellandse Zee, is ook de visserij economisch van weinig betekenis. Vroeger was het een zeer visrijk gebied maar door de overbevissing is daar bijna niets meer van over.

Terwijl de zoutpannen op Ibiza nog intensief gebruikt worden, zijn die op Formentera grotendeels aan de natuur teruggegeven. De zoutpannen van Estany des Peix en Estany Pudent staan onder toezicht van Natuurbescherming.

advertentie

FORMENTERA LINKS

Advertenties
• Formentera Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Formentara
• Formentera Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over FORMENTERA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Formentera (N)
Startpagina Formentera (N)

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera

Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera

Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera

Kosmos-Z&K, 2000

Schmid, N. / Ibiza, Formentera

Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems