Landenweb.nl

FORMENTERA
Planten en Dieren

To read about FORMENTERA in English - click here

Hotels Formentera

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Planten en Dieren

Planten

Wat de vegetatie op Formentera betreft, is de bodem natuurlijk een belangrijk gegeven. De bodem op het eiland bestaat grotendeels uit zand en kalksteen. Andere factoren van belang zijn de geringe, onregelmatige regenval en de hoge doordringbaarheid van de bodem, waardoor regenwater niet of nauwelijks vastgehouden wordt. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de vegetatie niet erg uitbundig is. Door het gelijkmatige klimaat bloeien half januari al de amandelbomen, in maart en april veel wilde bloemen zoals narcissen, rotsrozen en klaprozen.

advertentie
Hyacinth, FormenteraPhoto: Cultivar413 CC 2.0 no changes made

Op de rotsige bodems gedijen alleen rozemarijn en tijm, die de basis vormen voor de fameuze kruidenlikeuren van Formentera. Formentera en Ibiza zijn de enige plaatsen in Europa waar de Scilla numidica, een bijzondere hyacint, voorkomt, en de enige plaatsen ter wereld waar de Silene cambessedesii, een soort koekoeksbloem, voorkomt. Endemische planten zijn verder de Baleaarse hoefijzerklaver, het strandleeuwenbekje, de witte distel, het zonneroosjes, het Baleaars sintjanskruid en het Baleaarse alpenviooltje.

Formentera heeft een steppe-achtige begroeiing, dat wil zeggen weinig bosgebieden. Bijzonder zijn aan de zuidwest- en oostzijde van het eiland pijnbomen. Het westen van het eiland heeft vijgenbomen, olijfbomen en wijngaarden. De sabina marítima, familie van de jeneverbes (Juniperus phoenica) is de meest karakteristieke boom van Formentera. Geen enkel ander Baleareneiland heeft sabina’s in zulke grote aantallen, die bovendien ook nog groter en ouder zijn. Het hout van de sabina wordt al eeuwenlang gebruikt in de huizenbouw. Jonge bomen worden vanwege hun vorm veel als kerstbomen gebruikt. Hierdoor is het aantal bomen aanzienlijk gedaald, maar ze worden nu steeds meer beschermd.

advertentie
Vijgenboom, FormenteraPhoto: Chris Eason CC 2.0 no changes made

De vijgenbomen van Formentera, higueras, kunnen wel honderd jaar oud worden.Via een ingenieus systeem hebben boeren ervoor gezorgd dat de takken van de vijgenbomen worden gebogen en ze horizontaal in plaats van verticaal gaan groeien. Op deze manier kunnen de geiten niet aan de vijgen komen, kunnen de boeren ze gemakkelijk plukken en hebben de schapen veel schaduw.

Op Formentera zijn in de loop der tijden veel bomen gekapt en daarvoor in de plaats ontstond een vegetatie met struikgewas. Deze lagere begroeiing (garrigue) is typisch Mediterraan, met bijvoorbeeld mastiekboompjes, rozemarijn, tijm, olijfboom, Spaanse jeneverbes en witte rotsroos. Bijzonder is dat er ca. 10 soorten orchideeën tussen het struikgewas groeien.

advertentie
Vegetatie FormenteraPhoto: JanManu CC 4.0 no changes made

In de zandgebieden en rond de stranden groeien struiken als de ‘esteperol” en planten als de ‘lletreres’ en de ‘botja’. Op uitgebreide schaal is duinhelm of ‘carritx’ aangeplant en in moerasland in de buurt van de zoutpannen komt Arabische zeekraal en schorrekruid voor.

Andere soorten die zich goed aangepast hebben aan de moeilijke omstandigheden zijn de vijg- of schijfcactus en de Amerikaanse agave. Dat het water rond Formentera zo kristalhelder is, komt door de Posidonia oceanica, een zeegras dat grote hoeveelheden zuurstof genereert en CO2 uitstoot.

Dieren

De enige vleesetende zoogdieren zijn wat verwilderde katten. Konijnen zijn er in overvloed, maar hazen komen niet voor op het eiland. De relmuis van de familie der zevenslapers, heeft op Formentera een zodanige micro-evolutie doorgemaakt, dat de exemplaren op dit eiland de grootste ter wereld zijn. Hetzelfde verhaal geldt voor de huismus. De zwarte en bruine rat komen wel voor maar niet in groten getale. De trekegel komt vrij veel voor en auto’s zijn de grootste vijand van het diertje.

Hagedis, FormenteraPhoto: Arnau.sellares CC 3.0 no changes made

Bijzonder interessant zijn de vele hagedissoorten die zich op de Balearen en dus ook op Formentera hebben ontwikkeld. De groene Lagarija Balear is de bekendste soort. Op de eilandjes Vedrà en Tagomago leven soorten die nergens anders aangetroffen worden. Op Formentera komen ook twee soorten gekko’s voor, waarschijnlijk ingevoerd door de mens. Slangen zal men niet tegenkomen hoewel het eiland in het verleden ook wel Ofiusa genoemd werd, wat er op wijst dat er vroeger wel degelijk slangen voorkwamen.

Wat vogels betreft is het zeker dat er minimaal 41 soorten op het eiland broeden. Waadvogels ontbreken vrijwel op Formentera door het ontbreken van eb en vloed en door het minder voedselrijke en warme water. In de rotsen aan de kust nestelen onder andere pijlstormvogels.

Pijlstormvogel, FormenteraPhoto: Patrick Coin CC 2.5 no changes made

In de zee rondom het eiland meer dan 200 vissoorten (o.a. zaagbaars, barracuda), bijna 100 sponsdieren en ca. 70 schelp- en waterdieren. Verder inktvissen en drie soorten dolfijnen, waaronder de gestreepte dolfijn.

Als het in het noorden van Europa kouder wordt overwinteren zo’n 200 vogelsoorten rondom de zoutpannen van Formentera, waaronder flamingo’s.

Beschermde gebieden op Formentera zijn:

FORMENTERA LINKS

Advertenties
• Formentera Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Formentara
• Formentera Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over FORMENTERA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Formentera (N)
Startpagina Formentera (N)

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera

Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera

Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera

Kosmos-Z&K, 2000

Schmid, N. / Ibiza, Formentera

Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems