Landenweb.nl

FORMENTERA
Godsdienst

To read about FORMENTERA in English - click here

Hotels Formentera

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Godsdienst

Bijna alle inwoners van Formentera zijn aanhangers van het rooms-katholieke geloof, al neemt ook in dit eens katholieke bolwerk de ontkerkelijking hand over hand toe. Tradities en oude gebruiken komen tot leven tijdens feesten, festivals en bedevaarten. Veel feesten hebben een religieuze oorsprong waarbij Maria vaak in het middelpunt van de belangstelling staat.

Bekend zijn de ‘romerías’, processies waar de rooms-katholieke gelovigen van het eiland, bekeken door duizenden toeristen, de beeltenis van een heilige door de straten van stad of dorp of naar een heiligdom op de top van een berg dragen. Op 16 juli wordt in de havens van Es Pujols en La Savin het ‘Fiestas de la Virgen del Carmen’ (Onze Lieve Vrouw van de Zee) gevierd, een feest ter ere van de beschermheilige van zeevaarders. De mensen gaan op die dag met allerlei boten en bootjes de zee op en nemen een beeld van de heilige mee.

Het belangrijkste feest is dat van de patroonsheilige Sint Jaume, dat gevierd wordt op 25 juli. Steeds populairder wordt ook het feest ter ere van ‘Santa Maria van de 5e augustus’.

Bij de klederdracht van Formentera hoort een ketting van zilver, goud en koraal waaraan een medaillon hangt met een afbeelding van Maria. De ‘emprenada’ krijgen meisjes tijdens hun eerste communie.

De belangrijkste kerk van het eiland is de Església de Sant Francesc Xavier. Zoals veel kerken die in de 18e eeuw gebouwd werden, diende ook deze kerk als verdedigingswerk en wordt daarom ook wel vestingkerk genoemd. De kerk is hierdoor typisch van vorm; rechthoekig, massieve muren, weinig ramen, één schip, een halfrond tongewelf en ijzeren deuren.

De heilige Franciscus Xavier was een Portugese missionaris die in de 16e eeuw naar India (Goa) en China trok om het woord Gods te verkondigen.

Het oudste godshuis van het eiland is de Capella de Sa Tanca Vella uit de 14e eeuw.

advertentie

FORMENTERA LINKS

Advertenties
• Formentera Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Formentara
• Formentera Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over FORMENTERA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Formentera (N)
Startpagina Formentera (N)

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera

Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera

Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera

Kosmos-Z&K, 2000

Schmid, N. / Ibiza, Formentera

Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems