Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ELZAS   

De belangrijkste motor van de economie in de Elzas is de tertiaire sector, waaronder het toerisme. Ook de industriële sector doet het naar behoren in de Elzas, evenals de landbouw, hoewel die voor de toegevoegde waarde voor de economie niet meer zo van belang is. Met ca. 25% van de beroepsbevolking werkzaam in de industrie is de Elzas niettemin nog altijd één van de grootste industriële regio’s van Frankrijk. De vier grootste industriële sectoren zijn mechanische uitrustingen, voedingsmiddelenindustrie, kunststofverwerking en automobielindustrie.

Qua bijdrage aan het bruto binnenlands product komt de Elzas, na het Ile de France, qua rijkdom op de tweede plaats in Frankrijk. Ook heeft de regio een relatief laag werkloosheidscijfer.
Er zijn meer dan 60.000 inwoners uit de Elzas werkzaam in Duitsland en Zwitserland.

Beroepsbevolking
Dienstverlening 69%
Industrie 29%
Landbouw 2%

De Elzas heeft twee internationale luchthavens met de luchthaven van Straatburg en Euro Airport Bazel/Mulhouse/Freiburg. De laatste vertoont een zeer sterke groei, met name wat vracht- en chartervluchten betreft.
De Elzas maakt onderdeel uit van de voor Europa zeer belangrijke Franse en Duitse wegen- en spoornetwerken. Per jaar wordt er meer dan 6 miljoen ton goederen via wegen en spoorwegen getransporteerd.
De Rijn, die een natuurlijke grens vormt tussen de Elzas en Duitsland is de belangrijkste commerciële waterweg in Europa en de Elzas heeft enkele belangrijke havens aan deze rivier liggen, o.a. Port Autonome de Strasbourg, Port de Colmar-Centre-Alsace en de Port de Mulhouse-Rhin.
Veel bedrijven uit de Elzas zijn vooral gericht op Duitsland, en daar komt ook ongeveer de helft van de investeringen vandaan.

In Frankrijk worden steeds meer ‘Brainparks’ of “Technopôles” opgericht. Dit zijn industrieterreinen voor opkomende high-tech bedrijven, die zich in de omgeving van universitaire complexen bevinden, en thematisch of regionaal zijn ingesteld. Rondom technopôles worden vaak villawijken, winkelcentra en recreatiecentra gebouwd, die zorgen voor een prettig werkklimaat. In de Elzas bevinden zich twee van deze technopôles, de Technopôle de Mulhouse en de Strasbourg Technopôle.

De Elzas is, voor Europese begrippen, in het unieke bezit van vele energiebronnen, zoals gas, olie, nucleaire energie, kolen en hydraulische energie. De productie van elektriciteit in de Elzas is sinds 1975 verdubbeld, met name door de installatie van de kerncentrale in Fessenheim in 1977. Ook het stimuleren van ‘groene’ energie staat hoog op de prioriteitenlijst van de Elzas, o.a. windenergie, bio-energie, en vooral zonne-energie.
In 1903 werd in Wittelsheim, in de buurt van Mulhouse, de grootste kali laag ter wereld ontdekt. Tegenwoordig wordt deze zogenaamde potas gebruikt als meststof voor de landbouw.

De belangrijkste handelslanden voor de Elzas zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, Nederland, Verenigde Staten, België en China. De laatste jaren neemt de handel met voormalige Oostbloklanden sterk toe.

De plaatsen Erstein en Benfeld zijn centra van de tabaksteelt. De gemeente Ebersheim heeft de hoogste productiecijfers van Frankrijk.
Ten zuidwesten van Straatsburg kigt het ‘Pays du Chou’, waar de kool voor de beroemde Elzassische choucroutegererchten vandaan komen. Alleen al in Krautergersheim wordt jaarlijks meer dan 10.000 ton witte kool tot zuurkool verwerkt, een zesde van de totale Franse productie.
Ten noordwesten van Straatsburg, tussen de rivieren Bruche en Zorn, ligt de ‘korenschuur van de Elzas’. Het is een rijk en vruchtbaar landbouwgebied, waar behalve koren vooral ook suikerbieten, hop en tabak verbouwd wordt.

ELZAS LINKS

Advertenties
• Kras Reizen Elzas
• Elzas Hotels
• Elzas Tui Reizen
• Elzas Campings

Nuttige links

Elzas Reisstart (N)
Elzas Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over ELZAS

Bronnen

Dominicus, J. / Vogezen, Elzas
Gottmer

Elzas, Vogezen, Champagne
Michelin

Graaf, G. de / Vogezen en Elzas
ANWB

Schuppen, S. van / Vogezen, Elzas en Lotharingen
ANWB

Tschirner, S. / Elzas, Vogezen
ANWB

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems