Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ELZAS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadStraatsburg
   Oppervlakte8.280 km²
   Inwonersca. 1.906.000 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

10 miljoen toeristen bezoeken de Elzas om zijn wandelroutes (16.000 km, incl. Vogezen), fietsroutes (1200 km, incl. Vogezen), cultuur, geschiedenis, gastronomie en tradities. Ongeveer 40% van deze bezoekers komt uit het buitenland en 30% bestaat uit zakentoeristen. De toeristische sector neemt met ca. 25.000 werknemers een belangrijke plaats in de Elzasser economie is.

Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en is een mooie stad met veel architectonisch en historisch erfgoed. Het is ook de thuisbasis van het Europese parlement. Het ligt aan de oevers van de Rijn, aan de Franse grens met Duitsland. Het hoogtepunt van een bezoek aan Straatsburg, en een goede plaats om je verkenning van Straatsburg te beginnen is in de kathedraal van Notre-Dame. Dit is een prachtige gotische gebouw zichtbaar uit alle hoeken van de stad vanwege de hoge torenspits. In de kathedraal van Straatsburg heb je een groot scala aan gebrandschilderde ramen, die verschillende tijdperken van de 12e tot de 14e eeuw vertegenwoordigen. Er zijn sierlijke gebeeldhouwde portieken en een astronomische klok. Het interessante historische centrum van Straatsburg ligt rond de kathedraal, de wijk staat bekend als 'Petite France'. Het is een indrukwekkende wijk met vele prachtige huizen in renaissance stijl.

Colmar is een belangrijke toeristische stad in het departement Haut-Rhin in het zuiden van de Elzas. De oude stad heeft smalle straten met vakwerkhuizen en laat het echte Elzas zien, zoals het honderden jaren geleden was. Dit deel van de stad heet 'Petite Venise' en is aantrekkelijk en fotogeniek. De stad heeft ook twee grote attracties, het eerste is in het Unterlinden Museum met het Issenheim altaarstuk van Matthias Grunewald, een prachtig stukje Renaissance kunst. Het tweede is in de Dominicaanse kerk, de 'vierge au Buisson de roses' van Martin Schongauer. Hoewel minder belangrijk dan Grunewald, is ook dit een zeer gewaardeerd altaarstuk.

Château Haut-Koenigsbourg is een kasteel gelegen op een heuveltop in de buurt van Kintzheim net ten westen van Selestat in de Elzas (in de gemeente Orschwiller). Het is een van de meest bezochte plaatsen in de Elzas en in Frankrijk, zowel voor het kasteel zelf als voor het verreikende uitzicht. Het kasteel heeft mooie defensieve wallen, torens en muren. Na het oversteken van de ophaalbrug naar het kasteel kom je de belangrijkste woonruimte binnen. Daarna volgt de salle des fêtes, met een grote symbolische adelaar geschilderd op het plafond. Er zijn ook diverse andere kamers en zalen, en een brede selectie objecten en meubels en vele middeleeuwse wapens. Buiten is er een typische middeleeuwse tuin.

ELZAS LINKS

Advertenties
• Kras Reizen Elzas
• Elzas Hotels
• Elzas Tui Reizen
• Elzas Campings

Nuttige links

Elzas Reisstart (N)
Elzas Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over ELZAS

Bronnen

Dominicus, J. / Vogezen, Elzas
Gottmer

Elzas, Vogezen, Champagne
Michelin

Graaf, G. de / Vogezen en Elzas
ANWB

Schuppen, S. van / Vogezen, Elzas en Lotharingen
ANWB

Tschirner, S. / Elzas, Vogezen
ANWB

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems