Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ELZAS   

Bestuur en indeling

De Elzas bestaat uit 13 arrondissementen, 75 kantons en 903 gemeenten. In het noorden van de Elzas ligt het departement Bas-Rhin met Straatsburg als hoofdstad, in het zuiden het departement Haut-Rhin met Colmar als prefectuur.
Het bestuurscentrum van de Elzas is Straatsburg, waar tevens de Europese Raad zetelt en het Europese parlement is gevestigd. Voor de huidige politiek situatie van Frankrijk, zie hoofdstuk geschiedenis.

Typisch Elzas

WIJNEN

Al sinds de Romeinse tijd wordt er in de Elzas wijn verbouwd. De wijngaarden van de Elzas liggen in een relatief kleine strook grond van 120 km lang en slechts 4 km breed. Druivensoorten als de Riesling, Gewürztraminer of Sylvaner zorgen voor heerlijke, frisse, witte wijnen. Het totale wijnbouwareaal beslaat zo’n 12.000 ha, gelegen tussen de 200 en 400 meter, terwijl er zo’n 12.000 wijnboeren zijn. De gemiddelde bedrijfsomvang is dus maar ca. één hectare.

De droge, karaktervolle Riesling is de bekendste wijn van de Elzas. Riesling is heerlijk bij vis, schaaldieren, gevogelte, koud vlees en bij typische Elzasser gerechten als zuurkool en gerookte ham.
De Gewürztraminer een kruidige, zeer herkenbare wijn uit de Elzas. De oorspronkelijk uit Italië afkomstige wijnstok is rijk aan alcohol en zeer geurig. Deze wijn kan goed gedronken worden bij zuurkool, worsten en gekruide schotels.
De Sylvaner is een uit Oostenrijk afkomstige frisse, fruitige, droge wijn. Kan gedronken worden bij vis of als aperitief.
De zeer krachtige Tokay Pinot Gris komt niet uit Hongarije, zoals de naam misschien doet vermoeden. Wijngaarden met deze druif bedekken ca. 1000 hectare in de Elzas.
De zeer populaire Edelzwicker wordt samengesteld uit verschillende druivenrassen van de Elzas, en kan al jong gedronken worden.
Enkele eeuwen geleden werd vooral de rode Pinot Noir in de Elzas verbouwd. Tegenwoordig beslaat de Pinot Noir minder dan 10% van de wijngaarden.
Clevener is het resultaat van een combinatie van Pinot Blanc Auxerrois en Tokay Pinot Gris. Het is een vrij zeldzame, droge en fruitige wijn, die komt van een zonnig terrein van maar 160 ha op de uitlopers van de Vogezen, in het noorden van de Elzas.

In de kelder van de wijnbouwers Hugel et fils in het dorp Riquewihr staat de ‘foudre Cathérine’, het oudste nog gebruikte wijnvat ter wereld. Het eiken vat stamt uit 1715.

De Elzas staat niet alleen bekend om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook het bier is beroemd. Meer dan de helft van de Franse bierproductie is afkomstig van de grote brouwerijen Meteor bij Saverne en Kronenbourg, Adelshoffen, Fischer, Heineken en Schutzenberger bij Straatsburg.

ELZAS LINKS

Advertenties
• Kras Reizen Elzas
• Elzas Hotels
• Elzas Tui Reizen
• Elzas Campings

Nuttige links

Elzas Reisstart (N)
Elzas Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over ELZAS

Bronnen

Dominicus, J. / Vogezen, Elzas
Gottmer

Elzas, Vogezen, Champagne
Michelin

Graaf, G. de / Vogezen en Elzas
ANWB

Schuppen, S. van / Vogezen, Elzas en Lotharingen
ANWB

Tschirner, S. / Elzas, Vogezen
ANWB

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems