Landenweb.nl

CORSICA
Planten en Dieren

To read about CORSICA in English - click here

Wandelvakantie Corsica

Steden CORSICA

Ajaccio

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Planten en Dieren

Planten

Corsica is in vergelijking met de andere eilanden van het Middellandse Zeegebied het groenste eiland. De hoogteverschillen en de daaruit voortvloeiende verschillen in temperatuur zijn daar o.a. debet aan. Er zijn meer dan 2800 soorten bomen, planten en bloemen vastgesteld. Ca. 120 soorten en ondersoorten komen nergens anders meer voor op de wereld.

advertentie

Maquis en garrigue op CorsicaPhoto: Sten Porse CC 3.0 Unported no changes made

De rijke Corsicaanse flora is verdeeld in drie zones. De lagere en hogere mediterrane zone tot een hoogte van ca. 1000 meter is o.a. het rijk van de maquis, de kurkeik, olijfboom en vooral de tamme kastanjeboom. De maquis is een gebied met een gemengde, zeer dichte begroeiing. De lage maquis tot ca. 500 meter is niet zo dicht begroeid, maar de hoge maquis is vrijwel ondoordringbaar met bomen als de steeneik, doornachtigen en struiken die wel tot zes meter hoog kunnen worden. Verder komen hier o.a. voor aardbeiboom, cistus, hei, mirte en mastiekboom. Meer dan 20% van de oppervlakte van Corsica wordt nog door maquis bedekt.

Pijnboombossen liggen tussen de 1000 en 1800 meter. In de alpine zone boven de 1800 meter wordt de vegetatie lager en schaarser met grassen en kleine bergplanten als de els. Citroenen, kiwi’s en avocado’s groeien op de oostelijke laagvlakte.

Opvallende bomen zijn:

De Barbarijse vijgenboom komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. Het is een lid van de cactusfamilie. Hij lijkt op een cactus met naalden die ca. 20-40 cm lang zijn en begroeid is met gele bloemen en vruchten.

advertentie

Tamme kastanje CorsicaPhoto: Darkone CC 2.5 Generic no changes made

De tamme kastanjeboom (zie foto) is zonder twijfel de bekendste boom van Corsica. Geïntroduceerd door de Genuezen, verspreidde de boom zich snel over het eiland De kastanjes worden gebruikt in verschillende locale gerechten.

De kurkeik kan 15-20 meter hoog worden. Elke tien jaar wordt de bast van de boom gehaald en daar worden o.a. kurken van gemaakt. Kurkeiken komen met name in het zuidelijke deel van het eiland voor.

De steeneik kan ca. 15 meter hoog worden. Door de vele bosbranden komt de steeneik ook vaak als een soort struik voor.

Langs de kust groeit de olijfboom die nog steeds gebruikt wordt voor de olijfolie en de agaves. Langs rivieren en wegen vinden we de eucalyptusboom. De meeste bossen op Corsica bestaan uit de Laricio of Corsicaanse pijnboom. Deze pijnbomen kunnen tot 50 meter hoog kan worden. Sommige bomen zijn al ruim 800 jaar oud. Voor liefhebbers van bloemen is Corsica een paradijs. Bijzondere soorten zijn de gele brem, het zonneroosje en op hellingen groeien de kuifhyacint en de"Illyrische" lelie, die alleen op Corsica en Sardinië voorkomt. Op Corsica groeien vele soorten eetbare paddestoelen (o.a. eekhoorntjesbrood, steenzwammen, dooierzwammen) maar ook twaalf giftige soorten.

Bosbranden zijn in de zomer aan de orde van de dag. Driekwart van alle bosbranden in Frankrijk komen op Corsica voor! Gemiddeld brandt er per jaar ca. 10.000 ha bos af, vaak als de mistral waait.

Dieren

advertentie

Lammergier CorsicaPhoto: Richard Bartz CC 2.5 Generic no changes made

Er leven op Corsica honderden soorten dieren, waaronder heel veel vogelsoorten. De meeste dieren die men te zien krijgt als men op Corsica is, zijn gedomesticeerde dieren als varkens, koeien, geiten, schapen en ezels. Toch heeft het eiland enkele bijzondere bewoners. Forel en paling leven in de bergbeken en de Corsicaanse zwarte salamander en de Corsicaanse euprocte, een soort watersalamander zonder ruggenwervel en longen, leeft aan de oevers van de meren en op de rivieroevers. Er zijn geen gevaarlijke slangen op Corsica maar wel giftige spinnen. Kleine zwarte ratten komen het meest voor op de kleine eilanden rond Corsica. Corsica heeft zeer veel insecten waaronder 40 soorten inheemse waterjuffers en 53 soorten inheemse spinnen.

De Audouin’s zeemeeuw komt op het Europese continent niet meer voor maar nog wel op eilanden als Corsica, Sardinië en de Balearen. De lammergier of “altore” heeft een spanwijdte van ca. drie meter. Een van de zeldzame inheemse vogels is de Corsicaanse boomklever die pas eind 19e eeuw ontdekt werd.

advertentie

Corsicaanse boomkleverPhoto: Publiek domein

In de maquis komen o.a. kneuen, lijsters, paapjes, roodborstjes, merels, Sardische grasmussen, baardgrasmussen en goudhaantjes voor. Hermann’s schildpad is een van de zeldzaamste reptielen van Frankrijk maar nog vrij algemeen op Corsica. Het dier leeft vooral in de maquis en kan 60-80 jaar oud worden. De visarend is een prachtige maar zeldzame roofvogel waarvan ca. 20 paartjes op Corsica broeden. In 1973 waren dat er nog maar drie. De gekuifde aalscholver nestelt graag in kolonies aan de rotsige kust en op de eilandjes rond Corsica. Wilde zwijnen leven voornamelijk in de maquis en in de bossen. Deze alleseters worden vooral in de winter gejaagd. Verder leven er op Corsica dertig vleermuissoorten waaronder de grote bulvleermuis.

advertentie

Europese moeflon op CorsicaPhoto: Rufus46 CC 3.0 Unported no changes made

De Europse moeflon leeft al achtduizend jaar op Corsica, maar wordt met uitroeiing bedreigd. In de zomer leven de ca. 500 overgebleven exemplaren op grote hoogte in het gebergte en ’s winters komen ze naar beneden om voedsel te zoeken. In de wateren rond Corsica leven ca. 150 vissoorten. Ongeveer 50 soorten worden gevangen en verhandeld, o.a. zeewolf, sardine, zonnevis, schorpioenvis en zeebrasem. Beschermde soorten zijn zwaardvis, bruinvis, tandbaars, moeraal en doornhaai. Beroemd is de Corsicaanse langoest die tot de lekkerste van het Middellandse Zeegebied behoort.

advertentie

Corsicaanse langoestPhoto: Georges Jansoone (JoJan) CC 3.0 Unported no changes made

CORSICA LINKS

Advertenties
• Corsica Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Corsica
• Corsica Hotels
• ANWB vakantie boeken Corsica
• Wandelvakantie Corsica
• Autoverhuur Sunny Cars Corsica
• Boeken, ook tweedehands, over CORSICA bij Bol.com

Nuttige links

Corsica 2LinkBelgië (N+E)
Corsica Start België (N)
Reisinformatie Corsica (N)
Startpagina Corsica (N)

Bronnen

Corsica

Lannoo

Corsica

Lonely Planet

Corsica

Touring/Lannoo

Driessen, J.W. / Corsica

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems