Steden CORSICA

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

CORSICA   

Bestuur

Tijdens de Genuese periode bestond Corsica uit tien provincies. Napoleon Bonaparte maakte er één provincie van met Ajaccio als hoofdstad. Vanaf 15 mei 1975 bestaat Corsica uit twee departementen. Dat zijn Corse du Sud met Ajaccio als hoofdstad en Haut Corse met Bastia als hoofdstad.

De beide departementen worden bestuurd door een prefect als vertegenwoordiger van de regering. Corsica heeft een eigen parlement, de Assemblée de Corse, met vergaande beslissingsbevoegdheid op gebieden als cultuur, transport, milieu en onderwijs. Een klein deel van de bevolking streeft nog steeds naar een onafhankelijk Corsica. Bomaanslagen zijn de meest serieuze uitingen van dit streven. Triest dieptepunt was de moordaanslag op prefect Érignac in februari 1998.
De meeste Corsicanen zijn er zich echter van bewust dat een onafhankelijke status desastreus voor de economie zou zijn, omdat Corsica wat dat betreft altijd zeer afhankelijk van de regering in Parijs zal zijn. Voor de huidige politieke situatie van Frankrijk, zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Onderwijs is verplicht vanaf zes jaar tot zestien jaar. Het middelbaar onderwijs is verdeeld in twee cycli. De eerste cyclus, van 11 tot 15 jaar (collège) is een algemene opleiding. De tweede cyclus tot 18 jaar kan men kiezen tussen een academisch of een beroepsopleiding. In 1765 opende Pascal Paoli de eerste universiteit in Corte. Deze universiteit werd echter al snel gesloten nadat de Fransen op het eiland arriveerden.
Pas in 1981 werd de universiteit van Corsica, de Pascal Paoli-universiteit, weer geopend, opnieuw in Corte. De universiteit telt ca. 3500 studenten die kunnen kiezen uit o.a. de faculteiten kunst, talen, technologie, recht en economie. Verspreid over het eiland liggen nog enkele technische opleidingen.

Vendetta of bloedwraak

Van alle Corsicaanse tradities is de “vendetta” of bloedwraak de bekendste. Vooral in de 16e tot en met de 18e eeuw, gedurende de Genuese overheersing, vierde de vendetta hoogtijdagen. De Genuese politie greep niet in bij ruzies tussen de Corsicanen onderling, zeker niet in het binnenland. Men was dus genoodzaakt conflicten zelf te regelen. Vendetta’s kwamen vooral voor in het zuiden. In Cap Corse in het noorden van Corsica kende men deze traditie helemaal niet.
Een vendetta ontstond vaak als de eer van de familie werd aangetast. Degene die de eer bezoedeld had werd vermoord door de “getroffen” familie. Zijn familie vermoorde weer iemand van de andere familie en zo kon dat generaties lang doorgaan. Er waren echter verschillende manieren om een vendetta te beëindigen. Er kon bijvoorbeeld een soort vredesbestand of wapenstilstand overeengekomen worden tussen de families. De vendetta eindigde ook wel eens als er aan beide zijden evenveel slachtoffers gevallen waren. In de periode 1359 tot en met 1729 kwamen er door de vendetta meer dan 30.000 Corsicanen om het leven. Pas in 1920 werd de vendetta bij wet verboden.

CORSICA LINKS

Advertenties
• Corsica Kras Reizen
• D-Reizen Corsica
• Autohuur Corsica
• Corsica Vliegtickets.nl
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ferry overtochten van en naar Corsica
• Vakantiehuizen in Corsica
• Autoverhuur Sunny Cars Corsica
• Ajaccio Vliegtickets WTC
• Corsica Hotels
• Corsica Campings
• Eliza was here: Bijzondere vakantieadresjes Corsica

Nuttige links

Corsica 2LinkBelgië (N+E)
Corsica Start België (N)
Fiets huren op Corsica
Reisinformatie Corsica (N)
Romans over Corsica (N)
Startpagina Corsica (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over CORSICA

Bronnen

Corsica
Lannoo

Corsica
Lonely Planet

Corsica
Touring/Lannoo

Driessen, J.W. / Corsica
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems