Steden CORSICA

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

CORSICA   

Halverwege de jaren negentig was ca. 20% van de beroepsbevolking werkloos. En nog steeds gaat het niet erg goed met de economie van het eiland. De Corsicaanse landbouwers produceren vooral voor eigen gebruik. De export van o.a. kurk, wijn (90% rode wijn), kaas, zuidvruchten en olijfolie neemt de laatste jaren wel toe. De landbouw wordt tot op 600 m hoogte uitgeoefend, deels op geïrrigeerde grond. Boven de 1000 m weiden 's zomers geiten en schapen, belangrijk voor de kaasbereiding. Deze veehouderij is verantwoordelijk voor het gedeeltelijk verdwijnen van de bossen en de uitbreiding van het dichte struikgewas (maquis). De landbouw levert ca. 2% van het bruto nationaal product (bnp) op. Ook Europese landbouwsubsidies brengen de landbouw nog niet veel verder. Graan moet nog steeds geïmporteerd worden.

In Ajaccio en Bastia is een vrij uitgebreide levensmiddelenindustrie aanwezig, eveneens gericht op de eigen markt. Duurzame goederen komen vooral van het Franse vasteland en zijn extra duur vanwege de hoge transportkosten. Dat is ook de belangrijkste reden dat er nog nauwelijks een exportindustrie van de grond is gekomen. De geïsoleerde ligging zou de prijzen omhoog drijven en de producten praktisch onverkoopbaar maken. De binnenlandse afzetmarkt is ook te klein om de productie rendabel te maken. Industrie levert dan ook maar ca. 5% van het bnp op en Corsica is de minst geïndustrialiseerde regio van Frankrijk. Ca. 30 bedrijven hebben meer dan 20 man personeel in dienst en maar één bedrijf heeft meer dan 100 werknemers. In de bouwsector is 10% van de beroepsbevolking werkzaam. Leerlooierij, conservenindustrie en houtbewerking vormen de voornaamste industriële activiteiten.
De dienstensector is het belangrijkste sector voor de Corsicaanse economie en levert 80% van het bnp en zorgt voor 70% van het aantal beschikbare banen. De werkloosheid ligt hoger dan in de rest van Frankrijk, in 2013 rond de 10%. Ook speciale belastingmaatregelen sorteren nog niet het gewenste effect.
Het openbaar vervoer op het eiland stelt niet zoveel voor. Er rijden maar weinig bussen en de enige spoorlijn is eigenlijk alleen van toeristische waarde. Afgelegen dorpen zijn dus alleen met de auto te bereiken. Die kunnen rijden over vrij goede wegen die gedwongen door het grillige landschap echter zeer bochtig zijn. Afstanden moeten daarom in reistijd berekend worden en niet in kilometers. Vanaf het Franse vasteland kan men met langzame ferryboten of met de snelle N.G.V.’s (Navires à Grande Vitesse) naar alle havens van Corsica. Corsica telt vier luchthavens waarvandaan een tot vijf vluchten per dag naar het vasteland vertrekken.

CORSICA LINKS

Advertenties
• Corsica Kras Reizen
• D-Reizen Corsica
• Autohuur Corsica
• Corsica Vliegtickets.nl
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ferry overtochten van en naar Corsica
• Vakantiehuizen in Corsica
• Autoverhuur Sunny Cars Corsica
• Ajaccio Vliegtickets WTC
• Corsica Hotels
• Corsica Campings
• Eliza was here: Bijzondere vakantieadresjes Corsica

Nuttige links

Corsica 2LinkBelgië (N+E)
Corsica Start België (N)
Fiets huren op Corsica
Reisinformatie Corsica (N)
Romans over Corsica (N)
Startpagina Corsica (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over CORSICA

Bronnen

Corsica
Lannoo

Corsica
Lonely Planet

Corsica
Touring/Lannoo

Driessen, J.W. / Corsica
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems