Landenweb.nl

CORSICA
Economie

To read about CORSICA in English - click here

Wandelvakantie Corsica

Steden CORSICA

Ajaccio

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

advertentie

Wijngaarden van CorsicaPhoto: DalGobboM CC 4.0 International no changes made

Halverwege de jaren negentig was ca. 20% van de beroepsbevolking werkloos. En nog steeds gaat het niet erg goed met de economie van het eiland. De Corsicaanse landbouwers produceren vooral voor eigen gebruik. De export van o.a. kurk, wijn (90% rode wijn), kaas, zuidvruchten en olijfolie neemt de laatste jaren wel toe. De landbouw wordt tot op 600 m hoogte uitgeoefend, deels op geïrrigeerde grond. Boven de 1000 m weiden 's zomers geiten en schapen, belangrijk voor de kaasbereiding. Deze veehouderij is verantwoordelijk voor het gedeeltelijk verdwijnen van de bossen en de uitbreiding van het dichte struikgewas (maquis). De landbouw levert ca. 2% van het bruto nationaal product (bnp) op. Ook Europese landbouwsubsidies brengen de landbouw nog niet veel verder. Graan moet nog steeds geïmporteerd worden.

advertentie

Kamer van koophandel in CorsicaPhoto: Giggel CC 3.0 Unported no changes made

In Ajaccio en Bastia is een vrij uitgebreide levensmiddelenindustrie aanwezig, eveneens gericht op de eigen markt. Duurzame goederen komen vooral van het Franse vasteland en zijn extra duur vanwege de hoge transportkosten. Dat is ook de belangrijkste reden dat er nog nauwelijks een exportindustrie van de grond is gekomen. De geïsoleerde ligging zou de prijzen omhoog drijven en de producten praktisch onverkoopbaar maken. De binnenlandse afzetmarkt is ook te klein om de productie rendabel te maken. Industrie levert dan ook maar ca. 5% van het bnp op en Corsica is de minst geïndustrialiseerde regio van Frankrijk. Ca. 30 bedrijven hebben meer dan 20 man personeel in dienst en maar één bedrijf heeft meer dan 100 werknemers. In de bouwsector is 10% van de beroepsbevolking werkzaam. Leerlooierij, conservenindustrie en houtbewerking vormen de voornaamste industriële activiteiten.

advertentie

Trein CorsicaPhoto: Pierre Bona CC 3.0 Unported no changes made

De dienstensector is het belangrijkste sector voor de Corsicaanse economie en levert 80% van het bnp en zorgt voor 70% van het aantal beschikbare banen. De werkloosheid ligt hoger dan in de rest van Frankrijk, in 2013 rond de 10%. Ook speciale belastingmaatregelen sorteren nog niet het gewenste effect.

Het openbaar vervoer op het eiland stelt niet zoveel voor. Er rijden maar weinig bussen en de enige spoorlijn is eigenlijk alleen van toeristische waarde. Afgelegen dorpen zijn dus alleen met de auto te bereiken. Die kunnen rijden over vrij goede wegen die gedwongen door het grillige landschap echter zeer bochtig zijn. Afstanden moeten daarom in reistijd berekend worden en niet in kilometers. Vanaf het Franse vasteland kan men met langzame ferryboten of met de snelle N.G.V.’s (Navires à Grande Vitesse) naar alle havens van Corsica. Corsica telt vier luchthavens waarvandaan een tot vijf vluchten per dag naar het vasteland vertrekken.

CORSICA LINKS

Advertenties
• Corsica Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Corsica
• Corsica Hotels
• ANWB vakantie boeken Corsica
• Wandelvakantie Corsica
• Autoverhuur Sunny Cars Corsica
• Boeken, ook tweedehands, over CORSICA bij Bol.com

Nuttige links

Corsica 2LinkBelgië (N+E)
Corsica Start België (N)
Reisinformatie Corsica (N)
Startpagina Corsica (N)

Bronnen

Corsica

Lannoo

Corsica

Lonely Planet

Corsica

Touring/Lannoo

Driessen, J.W. / Corsica

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems