Landenweb.nl

Ajaccio
 

Ajaccio Tui Reizen

To read about Ajaccio in English - click here

advertentie
Hotels Ajaccio Hotels Trivago

Algemeen

AjaccioAjaccioPhoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made

Ajaccio is de hoofdstad van het prachtige Franse eiland Corsica. Ajaccio is de grootste stad van Corsica en ligt in het departement Corse-du-Sud. Het hele eiland Corsica heeft een oppervlakte van 8.680 vierkante kilometer en Ajaccio neemt hiervan 82 vierkante kilometer in beslag.

De stad is vooral bekend omdat de broers Napoleon Bonaparte en Lodewijk Napoleon er geboren werden. Ajaccio heeft meer dan 63.000 inwoners.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Ajaccio Ajaccio Tui Reizen

Ligging

De stad ligt aan de Middellandse Zee en beschikt zowel over een handelshaven als over een recreatieve jachthaven. Er is bovendien een prachtig zandstrand te vinden bij Ajaccio.

advertentie
Wandelvakantie Corsica

Weer

Ajaccio kent een Middellands Zeeklimaat of Mediterraan klimaat, dit betekent dat het weer er in grote mate wordt beïnvloed door de zee. Dit leidt tot warme zomers en milde, vochtige winters. Het weer op Corsica wordt ook beïnvloed door de luchtstromen boven het eiland. Zo kan de mistral, een verkoelende noordenwind, er waaien en is er soms sprake van de stoffige sirocco uit het zuidoosten. Ajaccio ligt in het zuiden van Corsica, waar het over het algemeen warmer is dan aan de noordkant van het eiland.

Ajaccio in de zonAjaccio in de zonPhoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made

In Ajaccio schijnt de zon ongeveer 2.700 uur per jaar. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 10°C en in de maanden juli en augustus is het er gemiddeld het warmst. De temperatuur komt in deze maanden geregeld boven de 35°C. In de wintermaanden kan het behoorlijk stormen in Ajaccio en in de rest van Corsica.

Geschiedenis

De bekende broers Napoleon Bonaparte en Lodewijk Napoleon zijn geboren in Ajaccio (respectievelijk 1769 en 1778). Napoleon Bonaparte werd keizer van Frankrijk en zijn jongere broertje werd gekroond tot koning van ons eigen Holland.

Ajaccio Geboortehuis NapoleonAjaccio Geboortehuis NapoleonPhoto: Jean-Pol GRANDMONT CC 3.0 Unported no changes made

Napoleon Bonaparte neemt een belangrijke rol in de Franse geschiedenis in en daarom zijn er in Ajaccio nog veel verwijzingen naar hem te vinden. Zo kun je zijn geboortehuis in Ajaccio bezoeken dat op de hoek ligt van de Rue Saint-Charles en de Rue Letizia. In het huis waarin Bonaparte later woonde is vandaag de dag een interessant museum gevestigd: het Musée Napoléonien. Ook zijn er in de stad verschillende standbeelden van de vroegere keizer te vinden. Zo staat er op het Place Giraud, het grootste plein van Ajaccio, een groot standbeeld van Napoleon en op het Place Maréchal Foch staat een indrukwekkende fontein met een beeld van Napoleon in het midden.

Bezienswaardigheden

Fesch Museum AjaccioFesch Museum AjaccioPhoto: Pierre Bona CC 4.0 Internationalno changes made

Naast de bezienswaardigheden die met Napoleon te maken hebben, is er nog meer te zien en te doen in Ajaccio. Zo kun je het Fesch museum eigenlijk niet overslaan als je in Ajaccio bent. Dit museum heeft, op het Louvre in Parijs na, de grootste kunstcollectie van Frankrijk. Het museum is bovendien gevestigd in een prachtig gebouw.

Kathedraal van AjaccioKathedraal van AjaccioPhoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made

De kathedraal van Ajaccio is gewijd aan de maagd Maria en is in 1582-1593 door Giacomo della Porta gebouwd in Venetiaanse renaissancestijl. De kathedraal heeft een simpele gevel, maar een uitbundig interieur. Napoleon is in deze kathedraal in 1771 gedoopt.

De haven van Ajaccio is ook een leuke bezienswaardigheid. In de jachthaven kun je de mooiste en duurste jachten zien liggen en uitvaren. Bij de handelshaven kun je de vissers ’s-ochtends zien uitvaren en 's-middags zien terugkomen met hun vangst. De zee zorgt voor veel vertier in en rondom Ajaccio, je kunt er onder andere duiken, snorkelen en zeilen. Voor iedereen is er wel een leuke activiteit of bezienswaardigheid te vinden in het mooie Ajaccio.

Haven van AjaccioHaven van AjaccioPhoto: Jean-Pol GRANDMONT CC 3.0 Unported no changes made

Tips

De Corsicaanse keuken is goed en gevarieerd. Lokale specialiteiten zijn everzwijn, pancetta, geitenkaas (broccui) en taart van kastanjemeel. Er zijn ook lokale likeuren op basis van kastanjes en myrtes. De meeste eetgelegenheden zijn in het centrum van Ajaccio te vinden. Ook bij de jachthaven en aan de kustweg liggen een aantal restaurants.

Ajaccio MarktAjaccio MarktPhoto: Jean-Pol GRANDMONT CC 3.0 Unported no changes made

Dagelijks zijn er in het centrum twee verschillende markten. Daarnaast zijn er wekelijks rommelmarkten aan de Boulevard Albert 1er en aan de Boulevard Pascal Rossini. Tussen Place Foch en Quai République wordt een vismarkt gehouden.

Ajaccio LINKS

Advertenties
• Ajaccio Tui Reizen
• Hotels Ajaccio
• Wandelvakantie Corsica
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Ajaccio
• Boeken, ook tweedehands, over Ajaccio bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems