Landenweb.nl

CATALONIE
Geschiedenis

To read about CATALONIA in English - click here

Catalonie Tui Reizen

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geschiedenis

advertentie

Grondwet Catalonië ten tijde van Filips IIPhoto: Publiek domein

In Catalonië zijn al sporen van menselijk bestaan uit 80.000 jaar voor Christus. Botten en gereedschap zijn gevonden in grotten rond Moia en Reus.

Voor Christus verschijnen achtereenvolgens Kelten, Feniciërs en Grieken in Catalonië. De Romeinen waren van veel invloed en in Taragona zijn nog veel overblijfselen te zien. Na de Romeinen kwamen de Visigoten en de Mooren. In de Middeleeuwen ontwikkelt Catalonië zich onder de Graven van Barcelona tot een grote maritieme macht. Na de Spaanse successieoorlog viel Catalonië in Castiliaanse handen. Philips V verbood het Catalaans als voertaal. In de 2e helft van de 19e eeuw werd Catalonië het centrum van de Spaanse industrialisatie.

In het begin van de 20e eeuw kreeg Catalonië beurtelings meer en minder autonomie. Na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) kwam Franco aan de macht en braken er zware tijden aan voor de Catalaanse taal en cultuur. Na de dood van Franco kreeg Catalonië de status van autonome regio en brak een nieuwe bloeitijd aan voor Catalonië.

In november 2005 stemde het Spaanse parlement in met een nieuw statuut dat meer autonomie gaf aan de regio Catalonië. In het statuut krijgt de regio de status van 'natie'. Verder krijgt Catalonië zeggenschap over belastingheffing en wordt het regionale Hooggerechtshof de hoogste juridische instantie. De autonomie van Catalonië speelt ook in de jaren 2010 tot 2014. Er wordt een referendum in november 2014 gehouden dat de centrale regering probeert te blokkeren, het gaat toch door onder de naam burgerparticipatie. De meerderheid van de bevolking stemt voor onafhankelijkheid. Tijdens de regionale verkiezingen van september 2015 halen de seperatisten meer dan 50% van de zeteles binnen. In oktober 2015 beslist het Catalaanse parlement onder leiding van Puigdemont om een bindend referendum uit te schrijven. In september 2017 tekent de Spaanse regering van Rajoy beroep aan. Het Spaanse Grondwettelijke hof noemt het referendum illegaal. In oktober 2017 wordt het referendum gehouden en grijpt de Spaanse politie hard in. De meerderheid van de bevolking steunt de seperatisten en de Catelaanse regering roept de onafhankelijkheid uit. Puigdemont vertrekt naar Brussel en er wordt een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In december 2017 organiseert de Spaanse regering verkiezingen in de hoop dat de meerderheid nu voor Spanje zal stemmen. De pro-Spaanse partij wordt wel de grootste, maar de meerderheid van de bevolking steunt onverwachts seperatistische stromingen. Er ontstaat een patstelling. In Spanje geldt in januari 2021 nog steeds een arestatiebevel tegen Puigdemont die ondertussen een zetel in het Europese parlement heeft bemachtigd, mar Spanje dus niet in kan.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

advertentie

Kaart van het Prinsdom Catalonië in 1608Photo: Publiek domein

advertentie

CATALONIE LINKS

Advertenties
• Catalonie Tui Reizen
• Spanje met de Trein
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Catalonie
• Auto huren in Barcelona
• Catalonië Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over CATALONIE bij Bol.com

Nuttige links

Catalonie Startnederland (N+E)
Girona Startkabel (N)

Bronnen

Wikipedia

www.landenweb.nl/spanje

Hendriksen, B / Barcelona en Catalonië

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems