Landenweb.nl

BOURGONDIE
Economie

To read about BURGUNDY in English - click here

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

Algemeen

Bourgondië is de 13e Franse exportregio en drijft vooral handel met Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Belangrijk is ook de strategische ligging in Frankrijk zelf tussen de twee belangrijkste Franse economische regio’s, Ile-de-France en Rhône-Alpes.

advertentie

Landbouw

advertentie

Bourgondië Bresse Kip

Photo:Kweniston Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

De economie van Bourgondië is voor een belangrijk deel op de landbouw gebaseerd. Naast akkerbouw (graan), veeteelt (met als specialiteit de witte Charolais-runderen en de gevlekte monbéliardes) en bosbouw speelt ook de wijnbouw een belangrijke rol. De Charolais-runderen worden naar tientallen landen geëxporteerd. Het gebied de Bresse wordt gedomineerd door de pluimveeteelt, met onder andere bijzondere blauwpotige kippen.

Van de 1,9 miljoen hectare landbouwgrond wordt 616.000 hectare voor graan gebruikt, 194.000 hectare voor koolzaad, 43.000 hectare voor veevoer en 28.000 hectare voor wijnbouw. De rest van de landbouwgrond wordt voor weiden of bosbouw benut.

Bourgondië telt vier grote, karakteristieke landbouwgebieden. Een groot gebied beslaat ongeveer het gehele departement Yonne, een groot deel van de Côte d’Or, en het noordelijke deel van de Niève; hier wordt voornamelijk graan en koolzaad verbouwd en rundvee geteeld. In het gebied van de Morvan en de Charolais worden Charolaisrunderen en varkens gefokt voor het vlees. Het gebied van de Saône heeft een gemengd karakter met melkkoeien, pluimvee en landbouwproducten als suikerbieten, maïs en graan. Verder is er nog het wijngebied, dat niet zo groot is, maar wel van eminent belang voor de streek.

Van de werkende bevolking was ca. 45 jaar geleden nog bijna een derde werkzaam in de agrarische sector, op dit moment is dat minder dan 10%.

Wijnbouw

advertentie

Bourgondie Wijnbouw

Photo:Megan Mallen Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

De gezamenlijke oppervlakte van alle Bourgondische wijngaarden bedraagt slechts een derde van die van Bordeaux. Toch hebben de bourgognewijnen over de hele wereld een grote naam.

De wijnbouw is beperkt tot een lange, smalle strook. Deze begint ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Parijs en loopt tot ongeveer 60 kilometer ten noorden van Lyon. De strook is verdeeld in vijf gebieden: Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais.

Industrie

advertentie

Bourgondië Circuit de Magny-Cours

Photo:Cjp24 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De meeste bedrijven behoren tot de fijnmechanische en metaalverwerkende industrie, de auto-industrie (rond het Formule-1-circuit van Magny-Cours), de verpakkingsindustrie en de elektronica-industrie. Van belang is ook nog de farmaceutische industrie met enkele duizenden werknemers.

Al sinds de oudheid is Bourgondië een belangrijk metaalverwerkend centrum dankzij de ertslagen die hier aan de oppervlakte komen en de grote hoeveelheden brandhout die hier voor het grijpen lagen. De cisterciënzers produceerden tot de 14e eeuw veel ijzer en speelden een grote rol in de ontwikkeling van de techniek, onder andere door de uitvinding van de nokkenas.

Vanaf de 16e eeuw groeide de productie van ijzer dankzij de uitvinding van de hoogovens. In de 18e eeuw werd in Engeland voor het eerst cokes als brandstof geïntroduceerd en tevens de stoommachine uitgevonden. Smelterijen naar Engels model deden pas in 1819 hun intrede in Frankrijk, en twee jaar later verschenen de eerste smelterijen in Bourgondië, onder andere in Fourchambault en Le Creusot. Eind 18e begin 19e eeuw leidde de ontwikkeling van de staalindustrie en de kolenmijnen tot de stichting van steden als Le Creusot, Montchanin, Blanzy, La Machine, Decize en Imphy. In de 20e eeuw leidde de buitenlandse concurrentie en het gebruik van andere energiebronnen dan kolen tot een neergang van de metaalindustrie. Toch blijft de metaalindustrie nog steeds een van de kurken waarop de Bourgondische industrie drijft.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BOURGONDIE LINKS

Advertenties
• Bourgondie Hotels
• Fietsvakantie Bourgondie
• Bourgondië Campings
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Bourgondie Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Frankrijk (N)

Bronnen

Bourgondië

Lannoo

Bourgondië, Jura

Michelin Reisuitgaven

Bussmann, K. / Bourgondië : kastelen, kloosters, en kathedralen in het hart van Frankrijk

Cantecleer

Evers, K. / Bourgondië

Gottmer

Frankrijk : natuurreisgids

Cantecleer

Keuning, T. / Bourgondië, Champagne

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems