Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Vakantie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadAmiens
   Oppervlakte19.399 km2
   Inwoners1.953.553 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

Amiens is de hoofdstad van Picardië en zeker een bezoek waard. De kathedraal van Amiens, beschermd als werelderfgoed, is de hoogste van de grote gotische kerken uit de 13e eeuw en is de grootste kathedraal van Frankrijk. De oorspronkelijke kathedraal werd door brand verwoest, de bouw van de nieuwe kerk begon in 1220 en werd voltooid in 1247. De kathedraal van Amiens is wereldberoemd om zijn schoonheid en in het bijzonder door de mooie weergave van beelden op de belangrijkste gevel. De kathedraal wordt omschreven als het "Parthenon van de gotische architectuur".

Er zijn ook een aantal interessante musea in de stad zoals het museum van het Hôtel Berny (Kunst, Geschiedenis), het Museum van Picardië (Kunst, Archeologie, Etnologie) en het natuurhistorisch museum.

Amiens heeft ook een aantal theaters: La Comedie de Picardie, La Maison de la Culture, Chez Cabotans en La Maison du Theâtre. Lees meer op de Amiens pagina van Landenweb.

In Picardië komen veel "oorlogstoeristen". Er zijn veel slagvelden in de regio Picardie en veel monumenten en oorlogsmonumenten van zaken als de Slag van de Somme en de gedenktekens van de wapenstilstand in Compiegne met inbegrip van een kopie van een originele treinwagon.

Een attractie van een heel andere orde is Parc Asterix, met zijn vele attracties voor alle leeftijden. Veel bezienswaardigheden zijn ontworpen naar de beroemde Asterix strips van Rene Goscinny en Albert Uderzo. Het pretpark heeft veel te bieden aan jonge kinderen, er is zelfs een dolfijn theater. Het park heeft ook zeer gevarieerde attracties voor volwassenen: De Tonnerre de Zeus is de grootste houten achtbaan in Europa. Het park is open van 8 april tot 15 oktober.

In Piacrdië rijden een aantal oude stoom- en andere treinen, de Chemin de Fer de la Baie de Somme tussen Noyelles en Cayeux, de P'tit Train de la Haute Somme tussen Froissy en Dompierre en de Chemin de Fer Touristique de Vermandois vanaf Saint-Quentin.

P'tit train de la Haute Somme
foto: Manfred Kopka, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Naours staat bekend om zijn ondergrondse schuilplaatsen uitgehouwen in een kalkplateau. De ondergrondse stad bood ooit plaats aan ongeveer 3000 mensen en had straten, pleinenn, kapellen en een bakkerij. Deze grotten worden in Picardië 'creuttes', 'boves' of 'muches' genoemd. De muches van Naours dateren al van de tijd van de Vikingen in de 9e eeuw, en werden ook gebruikt tijdens diverse godsdienstoorlogen, in de Dertigjarige Oorlog en door smokkelaars. Op een gegeven moment werden de grotten niet meer gebruikt en pas in 1887 weer herontdekt.

Grotten van Naours, Picardië
foto: Raphodon, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

PICARDIE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Picardie
• Picardie Tui Reizen
• Picardie Hotels
• Picardië Campings

Nuttige links

Picardië Startnederland (N+E)
Startpagina Picardië (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over PICARDIE

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Heetvelt, Angela / Picardië : Nord-Pas-de-Calais
ANWB

Picardie : Somme-Oise-Aisne
Lannoo

Wikipedia

laatst bijgewerkt juli 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems