Populaire bestemmingen FRANKRIJK

Samenleving   

Staatsinrichting

Administratieve indeling

In de 14e eeuw werden een aantal graafschappen erkend onder de naam Pays de Picardie; Het Pays d'Amiens, de Santerre en de Vermandois vormen het historische Picardië.
In 2016 werden de 'régions' Picardië en Nord-Pas-de-Calais samengevoegd tot de nieuwe administratieve eenheid Hauts-de-France. Picardië is verdeeld in 3 departementen (Aisne, Oise en Somme, genoemd naar de gelijknamige rivieren), 13 arondissementen, 129 kantons en 2291 gemeentes.

Volkslied

Het volkslied van Frankrijk, de "Marseillaise" werd op 25 april 1792 geschreven door genie-officier Joseph Claude Rouget de Lisle en voor het eerst gezongen bij de baron van Dietrich, burgemeester van Straatsburg.
Het lied dankt zijn naam aan een bataljon Marseillaanse vrijwilligers die het lied zongen tijdens hun bestorming van de Tuilerieën in Parijs in augustus 1792. Vanwege zijn revolutionaire oorsprong is het lied tijdens de 19de eeuw tweemaal verboden geweest. Tot op heden zijn de meningen over de Marseillaise verdeeld.

Economie

Picardië profiteert volop van de perfecte ligging tussen Duitsland, de belangrijkste handelspartner, het Ruhrgebied en Londen. Een behoorlijk deel van de industriële bedrijven is in handen van buitenlandse bedrijven. In totaal werken er ca. 150.000 mensen in de industrie, het grootste bedrijf is de tractorenfabriek Massy Ferguson et GIMA. De voornaamste takken van industrie, die het door de globalisering erg moeilijk hebben, zijn:

-voedingsmiddelenindustrie
-chemie - Oise-vallei
-kunststofindustrie
-machine-industrie
-autoindustrie
-vliegtuigbouw - Albert
-parfum- en cosmetica-industrie - Beauvais, Lassigny, Compiègne
-glasindustrie - Bresle-vallei
-conservenindustrie - Noyon
-landbouwmachines - Beauvais

Van de beroepsbevolking werkt maar ca. 1,5% in de landbouwsector, die wel een zeer grote invloed heeft op het landschap van Picardië, want van de landbouwgronden wordt bijna driekwart gebruikt voor akkerbouw.
Picardië is in Frankrijk de grootste producent van aardappelmeel, schorseneren, suikerbieten (een van de grootste suikerfabrieken van Noord-Frankrijk staat in Eppeville, zo'n 70 km ten oosten van Amiens) en sojaproducten. Daarnaast produceert men op de vruchtbare kleigrond vooral diverse soorten aardappelen (vitelotte á chair bleue, juliette des sables en de pompadour), gerst, erwten, sperziebonen, spinazie, tarwe, vlas, wintergerst en witlof. Het beeld van het departement Aisne wordt grotendeels bepaald door uitgestrekte graan- en koolzaadvelden, en in het uiterste zuiden profiteert men van de champagne-productie rond de Marne.
In een aantal gebieden, waaronder Thiérache, Vimeu en Pays de Bray, wordt langzaam maar zeker overgestapt naar gemengde bedrijven, waarbij de focus verschuift van akkerbouw naar veeteelt. Bekende streekkazen zijn rollot, munster, tomme au foin en de beroemdste kaas van de streek: de met bier gewassen en ongeperste maroilles, geproduceerd met melk van zwartebonte Friese koeien. Rode vruchten als aardbeien, frambozen, aalbessen en bosbessen worden met name rond Noyon geteeld.

Maroilles, kaas uit Picardië
foto: BastienM, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
no changes made

In 1665 werd de 'Manufacture Royale de Grandes Glaces' in Parijse Faubourg Saint-Antoine opgericht, die zich in 1692 vestigde in een verlaten kasteel in het dorp Saint Gobain in het departement Aisne. Het was deze spiegelglas fabricerende fabriek als eerste gelukt om glas van grote afmetingen te maken. De fabriek in Saint-Gobain sloot op 31 december 1995 haar deuren, maar Saint-Gobain is tegenwoordig wereldleider op het gebied van wonen en werken, waarbij de glasdivisie nog maar een klein onderdeel van het concern uitmaakt. Het concern, met het hoofdkantoor in Parijs, zit op dit moment in 67 landen en heeft 179.000 werknemers. Saint-Gobain heeft enkele tientallen bedrijven in Nederland, waaronder de Koninklijke Saint-Gobin Glass Nederland NV in Soest.

Logo van Saint-Gobain, vroeg gevestigd in Pacardië
afbeelding: Naga213, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

In de kustplaats Cayeux-sur-Mer worden kiezels gewonnen en verwerkt, onder andere voor de huizenbouw, de fabricage van porselein. Ook wordt er silicium uit gewonnen en uit kiezels met voldoende kiezelzuur wordt vuursteen gemaakt.

Kiezelstran van Cayeux-sur-Mer, Picardië
foto: Amanda Slater,

licence Creative Commons Attribution - Partage dans les Mêmes Conditions 2.0 Générique no changes made

Picardië heeft heel weinig grote toeristische trekpleisters, daarom wordt er vooral gericht op de versterking en ontwikkeling van het zogenaamde herdenkingstoerisme, waarbij door de overheid en de private sector veel geld gestoken wordt in musea, erevelden, monumenten en informatiecentra over de Eerste Wereldoorlog.
Ook veel buitenlanders bezoeken uiteraard de slagvelden waar hun voorvaderen gevochten hebben of gesneuveld zijn. Van de ca. 250.000 bezoekers aan de slagvelden van de Somme komt veel meer dan de helft uit het buitenland.

PICARDIE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Picardie
• Picardie Tui Reizen
• Picardie Hotels
• Picardië Campings

Nuttige links

Picardië Startnederland (N+E)
Startpagina Picardië (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over PICARDIE

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Heetvelt, Angela / Picardië : Nord-Pas-de-Calais
ANWB

Picardie : Somme-Oise-Aisne
Lannoo

Wikipedia

laatst bijgewerkt juli 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems