Landenweb.nl

NORMANDIE
Economie

To read about NORMANDY in English - click here

ANWB vakantie booeken Normandie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

De agrarische sector is voor Normandië nog steeds bijzonder belangrijk. Zo werkt meer dan 10% van de beroepsbevolking in deze sector, en dat is vergeleken met andere Franse regio´s erg hoog.

Belangrijke regio´s zijn Pays de Caux met veel bouwland en het weidegebied Bessin. In Centraal- en West-Normandië vindt men enkele belangrijke paardenfokcentra. Rond de Seine in Oost-Normandië zijn boomgaarden en tuinbouwgebieden te vinden.

De Normandische vissers zorgen voor bijna 20% van de totale Franse visvangst.De industriële sector is in de loop der eeuwen aanzienlijk veranderd. Vroeger verdiende men zijn geld met de textielindustrie, het kantklossen, steengroeven, glasindustrie en klokkengieterijen.

De huidige industriële activiteiten zijn vooral geconcentreerd in de Seine-vallei en rond de steden Caen, Lisieux, Évreux, Alençon en Cherbourg. Het betreft dan onder andere havenindustrie, metallurgie, petrochemie, chemie, farmacie, auto-industrie en mechanica.

De diepzeehaven van Le Havre is de eerste exporthaven van Frankrijk en op dit moment de vijfde van Europa. Tevens is het met meer dan 50% van de totale markt de belangrijkste containerhaven van Frankrijk. Met name de import van ruwe olie en geraffineerde olieproducten is een belangrijke activiteit. Door de frequente autoveerdiensten met Engeland en Ierland is Le Havre ook een belangrijke passagiershaven. Dieppe is de negende havenstad van Frankrijk, Cherbourg de twaalfde. Cherbourg heeft ’s werelds grootste kunstmatige haven, met een jachthaven (de grootste van Frankrijk: meer dan 11.000 bootbezoeken per jaar), een marinehaven, een handelshaven en een vissershaven.

advertentie

NORMANDIE LINKS

Advertenties
• Normandie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Normandie
• Normandie Hotels
• Auto huren in Normandie
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over NORMANDIE bij Bol.com

Nuttige links

Normandië Startnederland (N+E)
Startpagina Normandie (N)

Bronnen

Graaf, G. de / Normandië, Bretagne

ANWB

Normandië

Touring/Lannoo

Normandië, Kanaaleilanden

Michelin Reisuitgaven

Normandië, west : Caen, Mont-St-Michel, Guernsey, Jersey

Lannoo

Radius, J. / Normandië, Bretagne

Gottmer/Becht

Reiser, H. / Normandië

Van Reemst

Vermoolen, S. / Normandië

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems