Landenweb.nl

NORMANDIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Rouen
  Oppervlakte  30.627 km²
  Inwoners  3,307,286
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EURO)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about NORMANDY in English - click here

ANWB vakantie booeken Normandie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme in Normandië dateert al van ca. 200 jaar geleden. De eerste badgasten waren welgestelde burgers uit Londen en Parijs. In de zomervakantie bezochten zij steden als Dieppe, Cabourg, Trouville, Houlgate of Granville. Zij verbleven dan in een van de vele hotels of in hun eigen landhuizen.

Pas in de afgelopen vijftig jaar ontwikkelde Normandië zich als een echt toeristengebied met ca. 1000 hotels, 400 campings en meer dan 15.000 ‘tweede huizen’ van Franse families, de zogenaamde ‘gîtes’. Hieronder een aantal van de grote attracties van Normandië.

De torenhoge abdij van Mont Saint-Michel is een van de meest iconische beelden van Frankrijk. Het dorp en het klooster zijn gebouwd op een rots in het midden van een vlakte die met het getijde droog valt en verbonden is met het vasteland door een dam. Mont Saint-Michel wordt beschouwd als een van de wonderen van de westerse wereld en is een van de meest bezochte attracties van Frankrijk.

Een bezoek aan de D-Day stranden is zeker de moeite van je tijd waars bij een verblijf aan de kust. De Amerikaanse begraafplaats eert Amerikaanse soldaten die stierven in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ligt in Colleville-sur-Mer op een klif met uitzicht op Omaha Beach (een van de belangrijkste landing stranden van de invasie van Normandië). Je kunt een rondleiding door het gebied nemen om je de volle betekenis in het verleden en heden van deze heilige grond te beseffen.

Bayeux ontvangt miljoenen bezoekers per jaar die massaal naar deze kleine Normandische stad gaan om te kijken naar het immense geborduurd doek dat bekend staat bij de Fransen als La Tapisserie de la Reine Mathilde. Dit 230-meter lange doek is een van de grootste en meest gedetailleerde in de wereld. Het nauwgezette borduurwerk vertelt het verhaal van de gebeurtenissen die leidden tot de Normandische invasie in 1066.

Ook verder is Bayeux eigenlijk een geweldige stad om te verkennen nadat je de verplichte stop bij dit stukje historie hebt gemaakt. Bayeux is de eerste stad die bevrijd is na D-Day en een van de weinige steden in de regio die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij ongedeerd zijn gebleven. Bayeux heeft smalle straatjes vol Normandische huizen met houten lambrisering en heeft een eigen gotische kathedraal.

Rouen is een geweldige plek om als uitvalsbasis te dienen voor je verdere Normandische omzwervingen. Met haar statige torens hoog boven de stad is de prachtige gotische kathedraal in Rouen (een favoriet onderwerp van Monet) al voldoende om een bezoek aan deze Normandische stad te rechtvaardigen. Het prachtig gerestaureerde middeleeuwse Rouen wijk is een levend museum van de Normandische architectuur. Rouen is ook de plaats waar Jeanne d'Arc werd berecht voor ketterij en verbrand op de brandstapel en je kunt de plek waar de heldin haar ondergang ontmoette bezoeken.

advertentie

NORMANDIE LINKS

Advertenties
• Normandie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Normandie
• Normandie Hotels
• Auto huren in Normandie
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over NORMANDIE bij Bol.com

Nuttige links

Normandië Startnederland (N+E)
Startpagina Normandie (N)

Bronnen

Graaf, G. de / Normandië, Bretagne

ANWB

Normandië

Touring/Lannoo

Normandië, Kanaaleilanden

Michelin Reisuitgaven

Normandië, west : Caen, Mont-St-Michel, Guernsey, Jersey

Lannoo

Radius, J. / Normandië, Bretagne

Gottmer/Becht

Reiser, H. / Normandië

Van Reemst

Vermoolen, S. / Normandië

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems