Landenweb.nl

LOT
Samenleving

To read about LOT in English - click here

Hotels Lot

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Samenleving

Staatsinrichting en administratieve indeling

Het departement Lot bestaat uit 3 arrondissementen, 31 kantons en 340 gemeenten. De hoofdstad van Lot is Cahors.

Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zij in totaal 101 departementen (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's. Het departement Lot maakt deel uit van de regio Midi-Pyrénées met Toulouse als hoofdstad. De regio beheert de hoofdwegen en tevens is het middelbaar en beroepsonderwijs, de cultuur en het toerisme in handen van het regionale bestuur.

Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementale raad, de 'Conseil Régional' te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijks bestuur van het departement, de departementale commissie. Aan het hoofd staat de voorzitter, vroeger de prefect, de vertegenwoordiger van de nationale regering. Verder is het departement onderverdeelt in kantons die op hun beurt zijn onderverdeelt in gemeenten (communes). Aan het hoofd van een gemeente staat een burgemeester (maire). Voor de actuele politieke situatie in Frankrijk zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Vanaf twee jaar kunnen kinderen al naar de kleuterschool, de ‘maternelle’. De leerplicht is van zes tot zeventien jaar en alle kinderen straten hun schoolloopbaan op de ‘école élémentaire’, een basisschool van vijf klassen. Van elf tot vijftien jaar gaan de kinderen een ‘collège’, de eerste vier jaar van de middelbare school, het ‘lycée’, waar ze beginnen in de 6e klas. Na het collège kan men kiezen uit een algemene en een vakgerichte driejarige opleiding. Een diploma van de algemene opleiding geeft toegang tot de universiteit.

advertentie

LOT LINKS

Advertenties
• Lot Tui Reizen
• Lot Hotels
• Fietsvakantie Lot
• ANWB vakantie boeken Lot
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LOT bij Bol.com

Nuttige links

Lot Startnederland (N)

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry

Gottmer/Becht

Denez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy

ANWB

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour

Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems