Landenweb.nl

LOT
Economie

To read about LOT in English - click here

Hotels Lot

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

De industrie vestigde zich al vrij snel in Lot. Fabrieken maakten graag gebruik van de ijzerhoudende klei ten zuiden van het gebied de Bouriane en rondom de Masse-rivier. Deze kolengestookte industrie verdween in de jaren dertig van de vorige eeuw door de opkomst van de zware staalindustrie elders in Frankrijk. Bovendien ontbraken er spoorlijnen en een goed wegennet. Pas in de jaren zeventig veranderde het industriële landschap met de fabricage van elektrisch materieel in Cahors, parfumverpakkingen in Souillac en jam uit het dorp Biars-sur-Cère. Ca. 70% van de jam die in de EU wordt gegeten, komt uit deze streek. Door de gespecialiseerde landbouw in Lot is de agro-alimentaire sector goed voor meer dan 50% van de totale industriële omzet van het departement. Deze sector is voor 2/3 gericht op dierlijke productie, o.a. foie gras.

Sinds de Middeleeuwen vormt de productie van saffraan een belangrijke inkomstenbron voor Lot, vooral in de periode van de 15e tot de 18e eeuw. Op dit moment wordt er door ongeveer zestig producenten nog ongeveer 7,5 kilo saffraan op een zeer arbeidsintensieve manier geproduceerd. Bijna 2 miljoen krokussen dienen hiervoor geplukt worden, met name in de buurt van Cajarc en St-Cirq-Lapopie. De stad Caussade heeft de grootste saffraanmarkt van de streek.

Al sinds de oudheid worden in Lot intensief walnoten verbouwd, waarvan onder andere olie en brandewijn van gemaakt wordt. De ‘marbot’ komt het meest voor in Lot. Andere soorten zijn de ‘grandjean’, de ‘corne’, en de ‘franquette’.

In lot zijn de omstandigheden voor de tabaksteelt zeer gunstig. Tabak wordt vooral geteeld op de aanslibbingsbodems van de dalen van de Lot. Het departement Lot is de belangrijkste producent van snuiftabak.

De lammetjes van het schapenras ‘caussenarde’ (ook: brilschapen) geven zeer smakelijk, zacht vlees. Ca. 150 veehouders houden ongeveer 20.000 geiten van het alpine- en saanen-ras. Met de melk van de geiten worden ‘cabécous’ gemaakt, geitenkaasjes.

In 1926 kwam er een einde aan het waterverkeer en verdween de Lot van de ‘lijst van Franse waterwegen’. Vanwege het toerisme werd er hard gewerkt om de Lot weer als een waterweg te gaan gebruiken. Sinds 2004 is de Lot weer helemaal voor navigatie geschikt gemaakt.

De truffel (‘la truffe’) is een kostbare delicatesse die onder de grond verstopt zit en vroeger door varkens gevonden werd. Tegenwoordig worden er meestal honden gebruikt om naar truffels te speuren. De truffel groeit vooral in de buurt van truffeleiken en truffelhazelaars en gedijt het beste in kalkstenen bodems en een mediterraan klimaat. Het departement Lot is een van de belangrijkste Franse producenten, met ca. tien ton truffels per jaar. Lalbenque, ten zuiden van Cahors, is het centrum van de truffelhandel.

advertentie

LOT LINKS

Advertenties
• Lot Tui Reizen
• Lot Hotels
• Fietsvakantie Lot
• ANWB vakantie boeken Lot
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LOT bij Bol.com

Nuttige links

Lot Startnederland (N)

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry

Gottmer/Becht

Denez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy

ANWB

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour

Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems