Populaire bestemmingen FRANKRIJK

LOT   

Algemeen

Het natuurgebied ‘Parc Naturel Régional des Causses du Quercy’ bedekt bijna de helft van het departement Lot. Het natuurgebied is op 1 oktober 1999 opgericht en heeft als belangrijkste doel om het unieke leefklimaat van de causses te beschermen.

Planten

De flora van de ‘causses’ is zeer gevarieerd, maar niet erg uitbundig. Het kalksteenplateau van Lot bestaat qua begroeiing voornamelijk uit graslanden en steeds meer verdwijnende truffeleiken. Door de ongunstige omstandigheden groeien hier voornamelijk kleine planten met lange wortels en kleine bladeren, zoals de jeneverbes, tijm en marjolein.
Tussen de jeneverbesstruiken groeien met name in het voorjaar orchideeën (o.a. bijenorchis, sniporchis en wantsenorchis) die tegen de hitte en de schrale bodem kunnen. In het zuidelijke gedeelte van Lot is de mediterrane brem te vinden en de truffeleik. De streek Ségala, met haar zure, arme rotsgrond, is bedekt met varens, berken, beuken, roosachtigen, heide en bremstruiken. De meest zuidelijke causse van de Quercy, Causse de Limogne, wordt gekenmerkt door een enigszins mediterrane flora, zoals heidebrem.

Dieren

Opvallende vogels zijn ortolanen, orpheusgrasmussen, grielen, blauwe reigers, oeverzwaluwen en oehoes. Lot telt vele vlindersoorten (o.a. koninginnepage, kleine ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, dagpauwoog en koolwitje) en in rivieren leven otters.
Het voor Lot karakteristieke schapenras Caussenard heeft zwart omrande ogen en oren. Reptielen als vuursalamander, smaragdhagedis en blaasadder komen in Lot veel voor, net als marters, dassen en andere kleine roofdieren.
Het waterrijke Lot herbergt baars, karper, forel en snoek. Valken, sperwers en veel arendsoorten bevolken het luchtruim boven Lot.

LOT LINKS

Advertenties
• Lot Tui Reizen
• Lot Hotels
• Fietsvakantie Lot

Nuttige links

Lot Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over LOT

Bronnen

Best, J. / Dordogne, Limousin met Quercy en Berry
Gottmer/Becht

Denez, F. / Dordogne, Lot, Périgord, Quercy
ANWB

Dordogne, Périgord : Périgueux, Bergerac, Cahors, Rocamadour
Lannoo

Graaf, G. de / Dordogne, Limousin
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems