Landenweb.nl

ITALIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Italiaans
  Hoofdstad  Rome
  Oppervlakte  301.318 km²
  Inwoners  60,312,960
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .it
  Code.  ITA
  Tel.  +39

To read about ITALY in English - click here

Italian Residence - Vakantiehuizen in Italië

Steden ITALIE

Bologna Florence Milaan
Napels Rome Triest
VenetieVerona

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Vakantie en Bezienswaardigheden

Italië is na Frankrijk, de Verenigde Staten en Spanje de populairste vakantiebestemming ter wereld. Jaarlijks bezoeken ca. 35 miljoen toeristen Italië. Italië is voor toeristen een land van vooral zon, water en cultuur. De toeristen gaan daarom over het algemeen naar de Adriatische en de Ligurische kust, de grote cultuurcentra Rome, Florence en Venetië en de wintersportplaatsen in Trentino-Alto Adige. Ook de meren in noorden van Italië zijn zeer aantrekkelijk voor het toerisme.

Bijna de helft van alle toeristen bezoekt de noordoostelijke regio waar o.a. Venetië ligt. Een op de vier toeristen bezoekt de drie grote toeristische steden Rome, Florence en Venetië. Het zuiden trekt ongeveer 20% van alle toeristen.

Bologna is een grote universiteitsstad in het noorden van Italië met een prachtig middeleeuws centrum. Niet alleen Pisa heeft een scheve toren, Bologna heeft er zelfs twee! Ze zijn in de middeleeuwen gebouwd door kapitaalkrachtige families. De Asinelli en de Garisenda aan het Piazza di Porta Ravegnana zijn gemaakt van baksteen en zijn respectievelijk 97 en 48 meter hoog. De Asinelli kan beklommen worden, de Garisenda niet. Een ding is zeker: de torens vormen samen het boegbeeld van Bologna. Het Palazzo dell’Archiginnasio is een prachtig oud universiteitsgebouw. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als bibliotheek en huisvest het één van de grootste attracties van Bologna: het Teatro Anatomica. Het theater stamt uit de 17e eeuw en deed tot 1803 dienst als lijkschouwingsplaats. De dissecties vonden plaats onder toeziend oog van een priester die direct ingreep als de lijkschouwing afbreuk zou doen aan de religieuze normen en waarden.

advertentie

Teatro Anatomico, Bologna, ItaliëPhoto: Palickap CC 4.0 International no changes made

In Florence is ongelooflijk veel te zien, hieronder een aantal van de bekendste bezienswaardigheden, vooral uit de Renaissance. De beroemde en enorme Galleria degli Uffizi ligt aan de oevers van de rivier de Arno en de prachtige kunstcollectie is ingericht als illustratie van het kunstverhaal van Florence. Er zijn veel beroemde meesterwerken te zien, zoals Botticelli’s Geboorte van Venus, Titiaan's Venus van Urbino, de heilige familie van Michelangelo en “de hertog en hertogin van Urbino” van Piero della Francesca. Het museum bezit de kunstcollectie van de familie de Medici, die in 1737 aan Florence werd nagelaten, op voorwaarde dat deze de stad nooit zou verlaten. Mede hierdoor blijft de Galleria degli Uffizi een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het Bargello is een enorm gebouw dat werd gebouwd in 1255 en het was oorspronkelijk het hoofdkwartier van de politie en ook een gevangenis. Het Bargello is nu de thuisbasis van het Nationaal Museum, dat een van de meest indrukwekkende collecties renaissancistische beeldhouwwerken ter wereld bevat. Hoogtepunten zijn kunstwerken zoals Michelangelo's 'Dronken Bacchus', Donatello's 'David', Giambologna’s “Mercurius” en ook de ontwerpen die Brunelleschi heeft ingediend voor de deuren van de Duomo. De Duomo, of kathedraal van Florence, ligt in het hart van de stad. De Kerk domineert de stad met zijn enorme koepel en werd in 1334 ontworpen door stadsarchitect Giotto en voltooid in 1359, hoewel het bijna twee eeuwen duurde om uiteindelijk alles af te maken. Nu is het nog steeds het hoogste gebouw in Florence en een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. De enorme koepel werd ontworpen door Brunelleschi en het was een revolutionaire prestatie, omdat het de grootste koepel van die tijd was en zonder steigers werd gebouwd. De binnenschil bood een platform voor de balken die de buitenstructuur ondersteunden. Er zijn 463 treden die naar de top van de koepel leiden, waar bezoekers kunnen genieten van panoramische uitzichten over de stad. Andere hoogtepunten zijn de vele prachtige fresco's, gedetailleerde plafondmozaïeken en glas-in-loodramen die gemaakt zijn door enkele van de grote kunstenaars van die tijd, zoals Vasari, Zuccari, Donatello, Uccello en Ghiberti.

advertentie

Galleria degli Uffizi, Florence, ItaliëPhoto: Michelle Maria CC 3.0 Unported no changes made

Milaan is een van de belangrijkste en meest stijlvolle steden in Italië. De meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden in Milaan bevinden zich in het centrum en er is genoeg te zien. De belangrijkste kerk is de enorme Duomo, de op drie na grootste kathedraal ter wereld, waar zo'n vier eeuwen aan gebouwd is. Verder is er de Castello Sforzeco, een fort gebouwd in 1368, dat later werd omgebouwd tot een elegant en prachtig renaissance verblijf. Het Scala ( operagebouw) werd voltooid in 1776 en er worden prachtige theatrale producties vertoond. De Santa Maria delle Grazie is een mooie kerk die stamt uit 1463, waar 'Het Laatste Avondmaal' van de beroemde schilder Leonardo da Vinci te zien is.

advertentie

Scala, Milaan, ItaliëPhoto: Jakub Halun CC 4.0 International no changes made

Het historische stadscentrum van Napels is het grootste in Europa en beslaat 1.700 hectare. In 1995 werd het door de UNESCO aangewezen als werelderfgoed. In de nabijheid van de stad zijn veel interessante bezienswaardigheden, zoals Pompeii en de baai van Napels. Napels zelf is een levendige en bruisende stad, vol met opmerkelijke historische en artistieke schatten en smalle, kronkelende straatjes met kleine winkeltjes. De top bezienswaardigheden zijn het Paleis van Caserta en de Romeinse ruïnes van Pompeii en Herculaneum.

advertentie

Pompeii met op de achtergrond de vulkaan Vesuvius, Napels, ItaliëPhoto: Qfl247 CC 3.0 Unported no changes made

Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Het is een gigantische stad met bijna 3 miljoen inwoners. Rome heeft een rijke geschiedenis waarin de stad de machtigste plaats van de Oudheid, het Romeinse rijk en de Katholieke wereld is geweest. Rome en Vaticaanstad lopen werkelijk over van de interessante bezienswaardigheden. Een attractie in Rome die erg tot de verbeelding spreekt is het glorieuze Colosseum uit de tijd dat Rome het middelpunt was van het Romeinse Rijk. De bouw van het gigantische complex werd in het jaar 80 voltooid onder het gezag van Keizer Titus. De naam van het bouwwerk verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de kolossale afmetingen van het amfitheater. Het was met een hoogte van 57 meter, een breedte van 156 meter en een lengte van 188 meter niet alleen het grootste amfitheater van Rome, maar van het hele Romeinse Rijk. Er trekken ieder jaar weer veel geïnteresseerden naar Rome om Vaticaanstad te bezoeken. Het Vaticaan hoort officieel niet bij Rome en Italië; het is een autonome staat binnen de stad. Vaticaanstad is het allerkleinste onafhankelijke land ter wereld en het wordt ook wel liefkozend een dwergstaatje genoemd. Vaticaanstad is in 1929 ontstaan en is het Katholieke machtscentrum van de wereld, het hoofd van Vaticaanstad is dan ook de paus.

advertentie

Binnen in het Colosseum, Rome, ItaliëPhoto: Nicolelouisee CC 4.0 International no changes made

Triëst wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien door toeristen die er meestal voor kiezen om de meer bekende Italiaanse steden met hun hoogontwikkelde toeristische infrastructuur te bezoeken, zoals Venetië (162 km naar het westen). Triëst is een van de meest unieke steden van Italië en veel van de vroegere grandeur is nog steeds duidelijk zichtbaar in de vorm van imposante gebouwen met fraaie neoklassieke gevels. Met haar vele culturele bezienswaardigheden, kwaliteitsmusea, koffiehuizen en oude Romeinse overblijfselen, is Triëst de perfecte uitvalsbasis voor diegenen die de streek willen verkennen. Het prachtige centrale plein is zonder twijfel het meest typerende beeld van Triëst. Het is het grootste plein, met uitzicht op zee, van Europa en beslaat 12.280 m². De naam van het plein heeft talloze veranderingen ondergaan gedurende meer dan 700 jaar. Oorspronkelijk stond het bekend als het Sint-Pietersplein, naar de gelijknamige kerk. Ook werd het langdurig eenvoudigweg aangeduid als Piazza Grande, voordat het de naam kreeg van Piazza Unità nadat de stad onderdeel was geworden van het Koninkrijk van Italië na WWI. Aan het plein staan enkele van de meest indrukwekkende en belangrijke gebouwen van de stad, evenals verschillende grote monumenten en een paar historische cafés en koffiehuizen.

advertentie

Piazza dell'Unità d'Italia, Triëst, ItaliëPhoto: Joergsam CC 4.0 International no changes made

Venetië is adembenemend en volledig uniek. De stad is ongeveer 1500 jaar geleden opgericht en bestaat uit meer dan 100 verschillende eilanden die verbonden zijn door 150 kanalen, 400 bruggen en vele oude straten. Het historische centrum van Venetië is verdeeld in zes wijken (sestieri) - Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo en Santa Croce. Alle gebouwen in Venetië worden gestut met palen die diep in de grond worden geheid om een solide basis te creëren. Het Piazza San Marco is het kloppend hart van Venetië. Dit plein is al eeuwenlang een populaire toeristische attractie en huisvest ook vele honderden duiven. Het plein is het centrum waar het Venetiaanse leven om draait en er is altijd een opwindende sfeer op dit drukke plein, met veel cafés met vaak livemuziek. Zonder twijfel is het een van de mooiste pleinen van de hele wereld, het San Marcoplein is aan drie zijden omgeven door arcades met openbare gebouwen. De prachtige ronde koepels van de opmerkelijke Basilica San Marco dragen bij aan de sfeer. Evenals de 15e-eeuwse toren Torre dell'Orologio en de twee pilaren met de patroonheiligen van de stad: de figuur van Theodore en natuurlijk de gevleugelde leeuw van San Marco zelf.

advertentie

Piazza San Marco, Venetië, ItaliëPhoto: Tiia Monto, CC 3.0 Unported no changes made

Verona is vooral bekend omdat het als achtergrond diende voor het toneelstuk Romeo en Julia van William Shakespeare. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die daar direct verband mee houden zoals het Montechi Huis (huis van Romeo) en het balkon in het Casa di Guilietta. Verona heeft een mooi oud centrum met interessante gebouwen en pleinen, een kathedraal, een fort en meerdere kerkgebouwen die de moeite meer dan waard zijn. Historische hoogtepunten zijn onder meer de Romeinse arena, de 18e-eeuwse Piazza Bra en de vele omliggende paleizen en de prachtige renaissancetuin, de Giardino Giusti, waarvan gezegd wordt dat Mozart daar regelmatig gewandeld zou hebben.

advertentie

Arena van Verona, ItaliëPhoto: Claconvr CC 4.0 International no changes made

advertentie

ITALIE LINKS

Advertenties
• Italie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Italie
• Mambo jongerenreiezen naar Italie
• Autohuur Italië
• Hotels Trivago
• Parkvakanties Italië
• Authentieke reizen naar Italie
• Fiets en wandelvakanties Italie
• Djoser Rondreizen Italie
• Italie met de Trein
• Camperreizen Italie
• Bouw je eigen Italie Rondreis
• Naar Sicilie met Sunweb
• Djoser fietsreis - Italie
• Italie Hotels
• Auto huren in Italie
• Transport Italië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ITALIE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Italië (N)
Dieren in Italië (N)
Italië Foto's
Italië Start Belgie (N)
Italië Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Italië
Reisverhaal, een citytrip naar Firenze, Siena, Pisa, Milaan en bezoek aan het Como meer in Italië
Reizendoejezo – Italië (N)
Rondreis Italië (N)
Startpagina Abruzzo (N)
Startpagina Comomeer (N)
Startpagina Gardameer (N)
Startpagina Lago Magiorre (N)
Startpagina Lombardije (N)
Startpagina Piemonte (N)
Startpagina Trentino (N)
Startpagina Veneto (N)
Turijn-Nu online gids over Turijn
Vakantie Italië Jouwpagina (N+E)
Wandelen langs Italiaanse kusten (N)

Bronnen

Cassidy, P. / Italy

Raintree Steck-Vaughn Publishers

Europa

Lekturama

Europese Unie : vijftien landendocumentaties

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Jepson, T. / Italië

Van Reemst

The Statesman's Yearbook: the politics, cultures and economies of the world

Macmillan Press

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems