Landenweb.nl

LOMBARDIJE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Italiaans
  Hoofdstad  Milaan
  Oppervlakte  23.861 km²
  Inwoners  9,966,992
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .it
  Code.  ITA
  Tel.  +39

To read about LOMBARDY in English - click here

ANWB vakantie boeken Lombardije

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Geografie en Landschap

Geografie

Lombardije (Italiaans: Lombardia) is een regio in Italië tussen het Lago Maggiore, het Gardameer in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. De hoofdstad van de regio is Milaan. De regio is 24.000 km² groot.

advertentie

Lombardije Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Er zijn 11 provincies in Lombardije, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milaan, Mantua / Mantova, Monza en Brianza, Pavia, Sondrio en Varese. Het omvat een heuvelachtig district met de belangrijkste Italiaanse meren, van de oostelijke helling van het Lago Maggiore tot de meren van Varese, lseo, Como en het noordelijke deel van het Gardameer.

advertentie

Landschap

Lombardije kan in drie landschappelijke stukken gedeeld worden:

De Povlakte

De grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland. Dit is het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio, hier liggen de grootste steden Milaan, Brescia en Bergamo.

De meren

Praktisch alle grote Noord-Italiaanse meren liggen in Lombardije (met uitzondering van het Ortameer. De meren zijn de belangrijkste toerische trekpleister van de regio. Vooral het Gardameer en Lago Maggiore trekken jaarlijks vele duizenden toeristen.

De Alpen

In de regio liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen waaronder de Piz Bernina (4049 m) en La Spelda of Spalla (4020 m). De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is tot beschermd gebied verklaard.

advertentie

La Spelda, LombardijePhoto: Jean0604 CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Lombardije kent grotendeels een mediterraan klimaat, zoals een groot deel van Italië. Dit betekent dat de streek gekenmerkt wordt door milde winters en lange, hete en droge zomers. De wintertemperatuur zal omstreeks 15 graden Celsius liggen, die in de zomer oploopt tot boven de 30 graden. De Alpen zorgen voor een beschutte ligging van het merengebied. De Povlakte heeft kenmerken van een landklimaat.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

advertentie
Macchia landschap, LombardijePhoto: Falk2 CC 3.0 Germany no changes made

De vegetatie in het mediterrane laag- en heuvelland is groen in de winter, bloeit in april en mei, en verschroeit in de zomer. De oorspronkelijke vegetatie, nu zo goed als geheel verdwenen, is een altijdgroen loofbos van steeneiken. In de plaats daarvan overheerst de macchia, een formatie van altijdgroene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, oleanders, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns en kurkeiken.

Dieren

advertentie
Eekhoorn, LombardijePhoto: Peter Trimming CC 2.0 no changes made

De dierenwereld in Noord-Italië vormt een mengeling van Midden-Europese en Mediterrane soorten. Vooral in de Povlakte geven natuurparken nog een indruk van de oorspronkelijke fauna. Zoogdieren die je daar vindt zijn ondermeer: eekhoorns, herten, wilde zwijnen, hazen, dassen en wezels. Verder leven er veel watervogels zoals eenden, meerkoeten en reigers. Er leven roofvogels zoals de valk, buizerd en de uil. Verder nog merels, spechten, nachtegalen en roodborstjes.

In de rivieren zijn karpers, zeelten en forel te vinden.

LOMBARDIJE LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Lombardije
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Milaan
• Italie met de Trein
• Lombardije Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over LOMBARDIJE bij Bol.com

Nuttige links

Comomeer-Nu online gids over Comomeer (N)
Gardameer-Nu online gids over het Gardameer (N)
Lago Magiorre-Nu online gids over Lago Maggiore (N)
Lombardije Foto's Kees Hulsen
Lombardijen Startnederland (N)
Startpagina Comomeer (N)
Startpagina Gardameer (N)
Startpagina Lago Magiorre (N)
Startpagina Lombardije (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/italie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems