Populaire bestemmingen ITALIE

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalItaliaans
   HoofdstadMilaan
   Oppervlakte23.861 kmĀ²
   Inwoners10.036.258 (januari 2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..it | ITA | +39

Algemeen

Lombardije (Italiaans: Lombardia) is een regio in Italië tussen het Lago Maggiore, het Gardameer in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. De hoofdstad van de regio is Milaan. De regio is 24.000 km² groot.

Lombardije Satellietfoto foto: NASA

Er zijn 11 provincies in Lombardije, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milaan, Mantua / Mantova, Monza en Brianza, Pavia, Sondrio en Varese. Het omvat een heuvelachtig district met de belangrijkste Italiaanse meren, van de oostelijke helling van het Lago Maggiore tot de meren van Varese, lseo, Como en het noordelijke deel van het Gardameer.

Landschap

Lombardije kan in drie landschappelijke stukken gedeeld worden:

De Povlakte
De grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland. Dit is het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio, hier liggen de grootste steden Milaan, Brescia en Bergamo.

De meren
Praktisch alle grote Noord-Italiaanse meren liggen in Lombardije (met uitzondering van het Ortameer. De meren zijn de belangrijkste toerische trekpleister van de regio. Vooral het Gardameer en Lago Maggiore trekken jaarlijks vele duizenden toeristen.

De Alpen
In de regio liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen waaronder de Piz Bernina (4049 m) en La Spelda of Spalla (4020 m). De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is tot beschermd gebied verklaard.

La Spelda, Lombardije

Jean0604, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Klimaat

Lombardije kent grotendeels een mediterraan klimaat, zoals een groot deel van Italië. Dit betekent dat de streek gekenmerkt wordt door milde winters en lange, hete en droge zomers. De wintertemperatuur zal omstreeks 15 graden Celsius liggen, die in de zomer oploopt tot boven de 30 graden. De Alpen zorgen voor een beschutte ligging van het merengebied. De Povlakte heeft kenmerken van een landklimaat.

Planten

De vegetatie in het mediterrane laag- en heuvelland is groen in de winter, bloeit in april en mei, en verschroeit in de zomer. De oorspronkelijke vegetatie, nu zo goed als geheel verdwenen, is een altijdgroen loofbos van steeneiken. In de plaats daarvan overheerst de macchia, een formatie van altijdgroene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, oleanders, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns en kurkeiken.

Dieren

De Dierenwereld in Noord-Italië vormt een mengeling van Midden-Europese en Mediterrane soorten. Vooral in de Povlakte geven natuurparken nog een indruk van de oorspronkelijke fauna. Zoogdieren die je daar vindt zijn ondermeer: eekhoorns, herten, wilde zwijnen, hazen, dassen en wezels. Verder leven er veel watervogels zoals eenden, meerkoeten en reigers. Er leven roofvogels zoals de valk, buizerd en de uil. Verder nog merels, spechten, nachtegalen en roodborstjes.
In de rivieren zijn karpers, zeelten en forel te vinden.

LOMBARDIJE LINKS

Advertenties
• Milaan Vliegtickets.nl
• Lombardije Hotels
• Milaan Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Milaan
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Lomberdije Campings

Nuttige links

Comomeer-Nu online gids over Comomeer (N)
Gardameer-Nu online gids over het Gardameer (N)
Lago Magiorre-Nu online gids over Lago Maggiore (N)
Lombardije Foto's Kees Hulsen
Lombardijen Startnederland (N)
Startpagina Comomeer (N)
Startpagina Gardameer (N)
Startpagina Lago Magiorre (N)
Startpagina Lombardije (N)
Schrijf uw artikel over LOMBARDIJE

Bronnen

www.landenweb.nl/italie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems