Steden ITALIE

Populaire bestemmingen ITALIE

Bologna   
To read about Bologna in English - click here

Stedentrip Bologna

Bologna is een grote universiteitsstad in het noorden van Italië met een prachtig middeleeuws centrum. Het is niet alleen een belangrijk agrarisch centrum, maar ook een aanzienlijk verkeersknooppunt. Prachtige gebouwen, heerlijk eten en een indrukwekkende natuurlijke omgeving; zo is Bologna het best te omschrijven.

Bologna Foto:Tango7174 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Ligging Bologna

Bologna is gelegen aan de voet van het Apennijnen gebergte in Noord-Italië. De stad ligt op minder dan een uur rijden van de oostkust. Het is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna. De stad heeft een oppervlakte van 140 km² en ruim 283.000 inwoners. Bologna ligt tussen de rivieren Savena en Reno in.

Weer Bologna

De regio waar Bologna in ligt wordt gekenmerkt door een gematigd landklimaat. De zomers zijn er heet met temperaturen die gemakkelijk de 30 graden Celsius overstijgen. De winters zijn redelijk koel met gemiddelde temperaturen van rond de vijf graden Celsius, maar het vriest er ook geregeld. In de wintermaanden valt er de meeste neerslag; meestal in de vorm van regen, maar er kan ook sneeuw vallen.

Geschiedenis Bologna

Bologna zag het licht in de 6e eeuw voor Christus onder de naam Felsina. De stad was twee eeuwen de hoofdstad van de Etruskische Po Vlakte totdat Gallische stammen het overnamen. Zij doopten de stad om tot Bononia. Zij bleven een paar honderd jaar totdat de Romeinen kwamen. Zo ging het nog even door; na de Romeinen volgden plunderingen van de Visigoten, de Hunnen, de Goten en de Lombarden.

In de 12e eeuw was de universiteit van Bologna uitgegroeid tot de meest toonaangevende van Europa. Het ging goed met de stad en dat resulteerde in veel nieuwe bebouwing. Iedere welgestelde familie bouwde een eigen toren om zichzelf te verdedigen, mocht het nodig zijn. Dit kwam neer op 180 torens in het totaal. Hiervan staan vandaag de dag nog 15 torens overeind.

Bologna in 1640Foto:Publiek Domein

In 1506 was er in Bologna een grote opstand tegen de toen heersende familie Bentivoglio. Zowel de familie als het paleis dat zij bezaten werden met de grond gelijk gemaakt. De troepen van de paus namen de stad in tot de komst van Napoleon in de 18e eeuw. In 1860 viel Bologna onder het nieuwe Koninkrijk Italië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er heftige bombardementen plaats in Bologna. De stad was toen al van grote waarde voor Italië zowel op industrieel als infrastructureel vlak en dus was het een belangrijk strategisch doelwit. Ruim 40% van de industrie werd verwoest en 44% van de infrastructuur was verdwenen of raakte zwaar beschadigd. Het historische centrum van de stad bleef gelukkig wel intact.

Bezienswaardigheden Bologna

De twee scheve torens Bologna Foto:Onanymous Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Niet alleen Pisa heeft een scheve toren, Bologna heeft er zelfs twee! Ze zijn in de middeleeuwen gebouwd door kapitaalkrachtige families. De Asinelli en de Garisenda aan het Piazza di Porta Ravegnana zijn gemaakt van baksteen en zijn respectievelijk 97 en 48 meter hoog. De Asinelli kan beklommen worden, de Garisenda niet. Een ding is zeker: de torens vormen samen het boegbeeld van Bologna.

Piazzo Maggiore Bologna Foto:Gaspa Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported no changes made

De Piazza Maggiore is een enorme voetganger plein in het centrum van het oudste deel van de stad. Omgeven door veel van de Renaissance en middeleeuwse gebouwen en monumenten van Bologna. In de omgeving zijn vele cafés, bars, muzikanten en straatartiesten, het drukke plein heefteen spannende en gezellige sfeer is dit.

Fontana del Nettuno Bologna Foto:Paolo Carboni Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Foto:Paolo Carboni Aansluitend kom je op de Piazza del Nettuno hier vind je de grote en beroemde Fontana del Nettuno, een fontein die gebouwd werd in 1566 door Tomaso Laureti van Palermo en later verfraaid werd door Giambologna. Met een groep van engelen en vissen staat een enorm standbeeld van Neptunus op de top van de fontein. Deze nogal uitbundige en zeer prachtige fontein is een nuttige ontmoetingsplek op de Piazza del Nattuno.

Teatro Anatomico Bologna Foto:wikipeder Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het Palazzo dell’Archiginnasio is een prachtig oud universiteitsgebouw dat in 1562 is aangelegd in opdracht van Paus Pius IV die het belachelijk vond dat er zoveel geld in de bouw van de San Petronio basiliek werd geïnvesteerd. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als bibliotheek en huisvest het één van de grootste attracties van Bologna: het Teatro Anatomica. Het theater stamt uit de 17e eeuw en deed tot 1803 dienst als lijkschouwingsplaats. De secties vonden plaats onder toeziend oog van een priester die direct ingreep als de lijkschouwing afbreuk zou doen aan de religieuze normen en waarden. Het huidige theater is een kopie van het originele, omdat het werd verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is het beeldhouwwerk van Apollo, dat neerkijkt op de marmeren tafel waarop de schouwingen plaatsvonden.

Graf van San Domenico in de gelijknamige basiliek in Bologna Foto:SailkoFoto:Paul Hermans Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

De Basilica di San Domenico is meer dan 700 jaar oud en door de jaren heen meermalen gerestaureerd en verbouwd. Binnen in de kerk zijn vele opmerkelijke kunstwerken, zoals de koorbanken die in de 16e eeuw werden gesneden door frater Damiano da Bergamo en het zeer gedetailleerde en sierlijke graf van St. Domenico, gemaakt door een team van toonaangevende kunstenaars, waaronder Alfonso Lombardi en Michelangelo. De Basilica di San Domenico heeft ook vele weelderige kapellen. Buiten deze basiliek zijn er vele mooie kerken te bewonderen in Bologna.

Pinacotheek Bologna Foto:Sailko Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Bologna's belangrijkste kunstschatten wordt opgeslagen en tentoongesteld in de National Pinacotheek, die ligt tussen de gebouwen van de universiteit. Het museum bevat werken van vele grote Italiaanse kunstenaars, waaronder een aantal lokale kunstenaars. Hoogtepunten zijn onder andere werk van de 14e-eeuwse Bolognese kunstenaars - zoals de schilder Vitale de Bologna, met zijn intense St. George en de Draak, een aantal kamers met vrijstaande fresco's die afkomstig zijn van de plaatselijke kerken en een Renaissance sectie vol met mooie werken van Antonio en Bartolomeo Vivarini en Cima da Conegliano van Venetië.

Het archeologisch museum van Bologna bevat één van de belangrijkste Egyptische collecties van Italië. Het museum heeft een opmerkelijke groep Egyptische mummies en glorieuze sarcofagen, mooie items uit de Villanova cultuur, sieraden, kunstvoorwerpen uit het Etruskische Velzna, funeraire kunst, terracotta urnen, oude vazen en ook een aantal goed bewaarde voorwerpen uit de Romeinse tijd. Van bijzonder belang is een meer dan 1.500 jaar oude bronzen Certosa pot.

Tips Bologna

Spaghetti Bolognese Foto:Publiek Domein

Heerlijk eten dat is waar het om draait in Bologna. Één van de bijnamen van de stad is niet voor niets La Grasse (de Dikke). De keuken is ontzettend rijk en de beste pasta’s komen uit Bologna (onder andere natuurlijk de pasta bolognese). Andere specialiteiten van de streek zijn: prosciutto, parmigianino en reggiano kaas en balsamico azijn. Om je vingers bij af te likken!


Artikelen en Reisverhalen over ITALIE
  Florence   Volterra
  Wandelen in Le Marche Italie   Vinci
  Italie Fietsvakantie 2   Genoeg van het massatoerisme

Schrijf uw artikel over Bologna

To read about Bologna in English - click here

Bologna LINKS

Advertenties
• Bologna Vliegtickets.nl
• Hotels Bologna
• Florence Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Bologna
• Kras Reizen Italie
• Bologna Vliegtickets Tix.nl
• Fietsen in Bologna met Bajabikeso


Nuttige links
Telefoongids
Startpagina Bologna (N)

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems