Landenweb.nl

Verona
 

Hotels Verona

To read about Verona in English - click here

advertentie
Hotels Verona Fiets en wandelvakanties Italie

Algemeen

Piazza Bra in VeronaPiazza Bra in VeronaFoto: Italo-Europeo CC 3.0 Unported no changes made

Verona is vooral bekend omdat het als achtergrond diende voor het toneelstuk Romeo en Julia van William Shakespeare. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die daar direct verband mee houden zoals het Montechi Huis (huis van Romeo) en het balkon in het Casa di Guilietta. Verona heeft een mooi oud centrum met interessante gebouwen en pleinen, een kathedraal, een fort en meerdere kerkgebouwen die de moeite meer dan waard zijn. Historische hoogtepunten zijn onder meer de Romeinse arena, de 18e-eeuwse Piazza Bra en de vele omliggende paleizen en de prachtige renaissancetuin, de Giardino Giusti, waarvan gezegd wordt dat Mozart daar regelmatig gewandeld zou hebben.

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars

Ligging

De Adige stroomt door VeronaDe Adige stroomt door VeronaFoto: Luca Casartelli CC 2.0 Generic no changes made

Verona ligt in het noorden van Italie en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Veneto. Het ligt dichtbij de Dolomieten en kan prima als uitvalsbasis dienen voor een trip naar het merengebied. Milaan ligt ten oosten van Verona, Padua en Venetië liggen ten westen van de stad. Door de stad stroomt de rivier de Adige, er zijn veel bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden.

advertentie
Tui Stedentrip Verona

Weer

De lente kan heel aangenaam zijn in Verona. Je kunt mooi weer verwachten met af en toe een buitje. In juni kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 24° C. Het klimaat in de zomer kan soms verstikkend heet aanvoelen. Dientengevolge is sightseeing in het centrum tamelijk zwaar. Overdag ligt de temperatuur meestal rond de 28° C, maar vaak loopt het op tot boven de 30° C. De luchtvochtigheid draagt bij aan het warmtegevoel in de zomer. September en oktober zijn vaak nog steeds vrij zonnige maanden, hoewel bezoekers meer regenbuien kunnen verwachten. Van eind november tot en met januari en februari worden het weer en het klimaat in Verona vooral gekenmerkt door koele, frisse dagen met een heldere blauwe hemel. Overdag ligt de temperatuur meestal tussen 0° C en 7° C gemiddeld. Samengevat kun je Verona het best in het voorjaar of de vroege herfst bezoeken wanneer het je om de beste weercondities gaat.

Geschiedenis

Oud Romeins Theater in VeronaOud Romeins Theater in VeronaFoto: Jose Luis Bernardus Ribeiro CC 4.0 International no changes made

In 89 voor Christus vestigden de Romeinen een kolonie in Verona. Het is gemakkelijk in te zien waarom Verona strategisch interessant was. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Adige, op een punt waar het gemakkelijk is om van de ene kant naar de andere kant over te steken en het gebied is omringd door heuvels. Verona groeide snel en werd zelfs beschouwd als een miniatuurversie van Rome. In zijn hoogtijdagen had Verona alle kenmerken van een belangrijke Romeinse stad, waaronder een arena, die dateert uit de 1e eeuw voor Christus en die vandaag de dag nog steeds te zien is. De val van het Romeinse rijk in de 5e eeuw na Christus zorgde ervoor dat Verona geen adequate militaire bescherming meer had. Groepen binnenvallende barbaren plunderden alles wat de Romeinen achter hadden gelaten.

Castelvecchio in VeronaCastelvecchio in VeronaFoto: AHert CC 3.0 Unported no changes made

Zoals in alle Italiaanse steden, was het leven in het middeleeuwse Verona verre van eenvoudig. Felle interne rivaliteit leidde tot politieke instabiliteit en frequente verandering in bestuur. Omstreeks 1260 kwam een krachtige lokale familie bekend als de della Scalas aan de macht en Verona bloeide onder hun invloed. Ze hadden een grote liefde voor de kunsten en een lid van deze illustere familie, bekend als Cangrande I, was de protector van de beroemde Italiaanse schrijver Dante. De familie della Scala toonde graag hun rijkdom en macht, vandaar dat veel van de indrukwekkende gebouwen van de stad dateren uit deze periode in de geschiedenis, waaronder het Castelvecchio. De legende van Romeo en Julia heeft ook zijn oorsprong in deze tijd.

Ets van Verona in 1825Ets van Verona in 1825Ets van J.T. Willmore naar een tekening van Samuel Prout in het Publieke Domein

In 1405, tijdens de Renaissance, werd Verona opgenomen in de Venetiaanse Republiek. De stad huisde veel rijke kooplieden en adel. Ze bouwden paleizen die hun welvaart weerspiegelden en kerken waarin ze konden bidden. Verona profileerde zich op cultureel en artistiek gebied. Het genoot ook een zekere mate van economisch succes. De politieke status quo werd doorbroken door Franse soldaten onder Napoleon, die de stad in 1796 bezetten. Daarna, in 1814, werd Verona door het Habsburgse rijk geannexeerd. In de 19e eeuw diende de stad als een verdedigingsbolwerk. In 1866, werd Verona deel van het Koninkrijk Italië.

Piazza dei Signori in VeronaPiazza dei Signori in VeronaFoto: Lo Scaligero CC 3.0 Unported no changes made

In de Tweede Wereldoorlog leed Verona onder zware aanvallen van geallieerde bommenwerpers. Het werd verder geschaad door Duitse troepen toen die zich terugtrokken in 1945. De afgelopen jaren heeft Verona zijn populariteit als drukke toeristische bestemming verder uitgebreid en de stad is nu een belangrijke UNESCO-werelderfgoed locatie

Bezienswaardigheden

Piazza delle Erbe in VeronaPiazza delle Erbe in VeronaFoto: Didier Descouens CC 4.0 International no changes made

De Piazza delle Erbe heeft altijd een centrale rol gespeeld in het leven van Verona.

Tegenwoordig is er een levendige markt, met een kleine fontein uit de 14e eeuw in het midden. In vroegere tijden was dit gebied de feitelijke locatie van het Forum Romanum en de plaats waar burgers naar paardenraces gingen kijken. Bezoekers zullen het beroemdste monument van Verona, met de toepasselijk naam 'Toren van de Stad', zeker niet kunnen missen, want het staat precies in het midden van de Piazza delle Erbe en is 84 meter hoog. De twee klokken van de toren die men vroeger gebruikte om de raad naar hun vergaderingen te roepen en de burgers voor branden te waarschuwen, hebben hun eigen naam - Marangona en Rengo.

Arena van VeronaArena van VeronaFoto: Kevin Poh CC 2.0 Generic no changes made

Verona's beroemde Romeinse amfitheater is een van de best bewaard gebleven in zijn soort en is een van de belangrijkste attracties van de stad. Het amfitheater werd gebouwd in 30 na Christus en kon meer dan 20.000 mensen herbergen. Het is ongelooflijk om daar gewoon te staan en je voor te stellen hoe het Romeinse leven er in het echt uitzag. Ook nu verwelkomt de arena nog duizenden bezoekers. Ze komen echter niet meer voor de gladiatorengevechten, maar voor vreedzamere culturele evenementen en operavoorstellingen. De akoestiek is bijzonder goed.

Standbeeld Cangrande I in museum Castevecchio in VeronaStandbeeld Cangrande I in museum Castevecchio in VeronaFoto: Sailko CC 3.0 Unported no changes made

Castelvecchio is het 'oude kasteel' van Verona en diende ooit als vestingwerk om Verona te beschermen tegen binnenvallende legers. Het was ook het kasteel van de adellijke familie Della Scala. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als museum. Het gebouw is gerenoveerd in de kenmerkende stijl van architect Carol Scarpa. Net als een aantal andere musea in Verona werd het kunstmuseum in Castelvecchio opgericht in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het museum bevat collecties met sculpturen, middeleeuwse doeken, maar ook wapens. Het standbeeld dat vroeger boven het graf van Cangrande I op de Scaglieri begraafplaats in Verona stond, wordt nu getoond in dit Civico Museo d'Arte di Castelvecchio

Balkon van Julia in VeronaBalkon van Julia in VeronaFoto: Uwe Hermann CC 3.0 Unported no changes made

Weinig bezoekers van Verona kunnen een bezoek aan het huis van Julia weerstaan. Hoewel Julia een puur fictief personage is, blijft het liefdesverhaal van Shakespeare een legende in de stad. Het balkon waarop Julia vele uren zou hebben doorgebracht is de belangrijkste attractie. Het gebouw zelf stamt uit de 12e eeuw en was eigendom van de familie Dal Cappello. De oorspronkelijke middeleeuwse woning is in de vorige eeuw zwaar gerestaureerd en is min of meer geworden wat we vandaag zien, waaronder dus het beroemde en dus niet authentieke balkon, de gotische deur en schilderijen. Er staat een bronzen standbeeld van Julia op de binnenplaats. Wanneer je haar rechterborst aanraakt zou je geluk moeten hebben in de liefde.

Basiliek van Sint Zeno in VeronaBasiliek van Sint Zeno in VeronaFoto: Ranhard Findling CC 3.0 Unported no changes made

De basiliek van Sint Zeno is opgedragen aan de patroonheilige van Verona, Sint Zeno. Zijn as zou bewaard worden in deze basiliek. Als voorbeeld van romaanse architectuur is het gebouw onovertroffen in de stad. De basiliek heeft een groot roosvenster, dat in de volksmond het 'rad van fortuin' wordt genoemd. Het heeft ook bijzonder mooie bronzen deuren, die het best kunnen worden bekeken vanuit het interieur van de kerk. Een hoogtepunt is het Mantegna-drieluik dat de 'Tronende Madonna te midden van heiligen' uitbeeldt. De originele panelen bevinden zich in het Louvre in Parijs. Ook zijn er fraaie fresco’s te zien waaronder ‘de kruisiging’ van de schilder Altichiero.

Tips

Giardino Giusti in VeronaGiardino Giusti in VeronaFoto: Dependability CC 4.0 International no changes made

De Giardino Giusti is een opmerkelijk goed bewaard gebleven tuin uit de Renaissance die dateert uit de late 16e eeuw en waar ooit mensen als Goethe en Mozart rondliepen. Er is genoeg te zien en te doen. Je ziet er bloembedden, een laan met cipressen, beelden en fonteinen, een labyrint, waterpartijen, romantische grotten en zelfs een wenteltrap. Vanaf de top kunnen bezoekers van een prachtig uitzicht over de stad genieten. De tuin ligt op slechts een korte loopafstand van het centrum. Het is de perfecte plek om te ontspannen of te genieten van een wandeling.

GardameerGardameerFoto: Lo Scaligero CC 3.0 Unported no changes made

Ten noordwesten van Verona ligt het Gardameer, het grootste meer van Italië en een zeer populaire vakantiebestemming. Aan de zuidelijke kustlijn van het meer kan het druk zijn tijdens de zomermaanden, de omliggende heuvels en bergen zijn rustiger, vooral aan de noordkant.

Verona LINKS

Advertenties
• Tui Stedentrip Verona
• Hotels Trivago
• Hotels Verona
• Djoser fietsreis - Italie
• Fiets en wandelvakanties Italie
• Autoverhuur Sunny Cars
• Boeken, ook tweedehands, over Verona bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024