Landenweb.nl

Triest
 

Hotels Triest

To read about Trieste in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Triest Djoser fietsreis - Italie

Algemeen

Friest Canal GrandeTriest Canal GrandeFoto: Husond CC 4.0 International no changes made

Triëst wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien door toeristen die er meestal voor kiezen om de meer bekende Italiaanse steden met hun hoogontwikkelde toeristische infrastructuur te bezoeken, zoals Venetië (162 km naar het westen).

Triëst is een van de meest unieke steden van Italië en veel van de vroegere grandeur is nog steeds duidelijk zichtbaar in de vorm van imposante gebouwen met fraaie neoklassieke gevels. Met haar vele culturele bezienswaardigheden, kwaliteitsmusea, koffiehuizen en oude Romeinse overblijfselen, is Triëst de perfecte uitvalsbasis voor diegenen die de streek willen verkennen.

advertentie
Triest Tui Reizen Hotels Trivago

Ligging

Golf van TriestGolf van TriestFoto: Nasa in Publiek domein

De stad Triëst ligt in het uiterste Noordoosten van Italië en is ingeklemd tussen het nabijgelegen Slovenië en de Adriatische Zee (Golf van Triëst). Het is de hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia en beschikt over een grote haven. De ligging van de stad zorgt voor Latijnse, Slavische en Duits invloeden.

advertentie
Fiets en wandelvakanties Italie Hotels Triest

Weer

Triëst ligt tussen de Adriatische Zee in het zuiden en de bergen in het noorden en heeft daardoor een klimaat dat anders is dan in andere delen van Noord-Italië. Bezoekers kunnen in de zomer een mediterraan weertype verwachten, met veel zon en hoge temperaturen. De winter is over het algemeen zacht, zeker vergeleken met de rest van Noord-Italie. Triëst krijgt het hele jaar door behoorlijk veel regen, dus hier moet je wel rekening mee houden. De lente en herfst zijn misschien wel de mooiste tijd om de stad te bezoeken. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden Celsius.

Geschiedenis

Ricardo Poort in TriestRicardo Poort in TriestFoto: Pvt Pauline CC 3.0 Unported no changes made

De Romeinen vestigden zich hier in de 2e eeuw voor Christus en stichtten een kolonie. Onder Romeinse heerschappij bloeide Triëst op, zowel commercieel als architectonisch. Op dat moment stond de stad bekend als Tergeste. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Christus, werd Triëst Byzantijns. Onder Byzantijnse overheersing werd het slachtoffer van Barbaarse invasies, zoals die van de Longobarden en de Franken.

Kaart van Triest 1689Kaart van Triest 1689Foto: Publiek domein

In de Middeleeuwen werd Triëst een belangrijke haven en een vrije stad. Uiteindelijk, na zo'n 200 jaar oorlog voeren tegen de naburige Republiek Wenen, verzocht Triëst aan Leopold III von Habsburg, de hertog van Oostenrijk, om deel uit te mogen maken van zijn rijk. Vanaf oktober 1382 werden daardoor de geschiedenis van Triëst en het Habsburgse rijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelde Triëst zich tot een drukke haven en handelsstad. Keizer Karel VI verleende het de belastingvrije status. De stad bleef bloeien onder Maria Theresia van Oostenrijk. Een diepere haven werd gegraven, wat leidde tot een stroom van ondernemers en handelaars uit heel Europa. De inwoners van Triëst genoten ook een grote mate van religieuze tolerantie.

Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Triëst aan de Illyrische provincie toegevoegd. Tijdens deze periode verloor de stad niet alleen haar onafhankelijkheid, maar ook haar status als vrije haven. Nadat de oorlogen waren beëindigd, keerde Triëst terug in Oostenrijkse handen. Het werd de hoofdstad van 'Kustenland'. Tegen het einde van de 19e-eeuw was Triëst aanzienlijk gegroeid. Veel grote rederijen kozen ervoor om hun scheepswerven hier op te zetten. De komst van nieuwe industrieën trok ook immigranten naar de stad, die toenemend multicultureel werd.

Triest in 1885Triest in 1885Foto: Publiek domein

Aan het begin van de 20e eeuw werd de stad het trefpunt van veel invloedrijke schrijvers, waaronder James Joyce. Met haar Weense architectuur en koffiehuizen stond het bekend als de 'Oostenrijkse Rivièra'. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog viel het Oostenrijks-Hongaarse rijk uiteen en werd Triëst onderdeel van Italië.

Vanaf september 1943 werd de stad bestuurd door het regime van Mussolini. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidden Italiaanse antifascisten in de stad een opstand tegen het Duitse Nazi-regime. Triëst werd binnengevallen door Joegoslavische soldaten onder leiding van Tito en de Duitse troepen capituleerden.

In juni 1945 slaagden de Westerse geallieerden erin de Joegoslaven zo onder druk te zetten, dat zij zich moesten terugtrekken. In oktober 1954 komt de stad weer onder Italiaanse controle. Noord-Istrië blijft wel in het bezit van Joegoslavië.

Bezienswaardigheden

Piazza dell Unita in TriestPiazza dell Unita in TriestFoto: Joergsam CC 4.0 International no changes made

Het prachtige centrale plein is zonder twijfel het meest typerende beeld van Triëst. Het is het grootste plein, met uitzicht op zee, van Europa en beslaat 12.280m2. De naam van het plein heeft talloze veranderingen ondergaan gedurende meer dan 700 jaar. Oorspronkelijk stond het bekend als het Sint-Pietersplein, naar de gelijknamige kerk. Ook werd het langdurig eenvoudigweg aangeduid als Piazza Grande, voordat het de naam kreeg van Piazza Unità nadat de stad onderdeel was geworden van het Koninkrijk van Italië na WWI. Aan het plein staan enkele van de meest indrukwekkende en belangrijke gebouwen van de stad, evenals verschillende grote monumenten en een paar historische cafés en koffiehuizen maar daarover later meer.

Romeins Theater in TriestRomeins Theater in TriestFoto: Airin in het publieke domein

Triëst was zoals eerder gezegd al belangrijk in de Romeinse tijd. Uit die tijd zijn nog een paar fraaie bouwwerken bewaard gebleven. Veruit de belangrijkste is het Romeinse amfitheater. Het theater ligt aan de voet van de San Giusto heuvel. Het werd gebouwd tussen 1e en 2e eeuw voor Christus tijdens het bewind van keizer Trajanus. Het theater was gemaakt van steen en hout en had een capaciteit van 6000 zitplaatsen. In die tijd kwam de zee tot aan het theater en toeschouwers konden genieten van prachtige vergezichten. Pas in het begin van de 20e eeuw werden de eerste archeologische opgravingen uitgevoerd om het monument weer tot leven te brengen. Een aantal opgegraven standbeelden zijn nu te vinden in het Stedelijk Museum. Het theater is nog relatief gaaf en vooral de tribunes zijn indrukwekkend. De Riccardopoort in de oude binnenstad van Triëst dateert uit 33 voor Christus. Dit sierlijke monument is in feite de enige overgebleven poort in de Romeinse stadsmuren.

San Giusto in TriestSan Giusto in TriestFoto: Tiesse in het publiek domein

De San Giusto heuvel is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Na de klim word je beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over Triëst. Op de heuvel staan een indrukwekkend 15e-eeuws kasteel en de San Giusto-kathedraal. De kenmerkende zandstenen gevel van de kathedraal van Triëst werd gebouwd in de 14e eeuw en is gewijd aan St. Justus. Behalve de Byzantijnse mozaïeken heeft het interieur van de kathedraal ook een fraaie oude kapel. Leden van de Spaanse Bourbon-dynastie liggen begraven in de crypte van de kathedraal.

Op de heuvel zijn ook nog de resten van een Romeins Forum te zien.

Museo Revoltella in TriestMuseo Revoltella in TriestFoto: Tiesse in Publiek domein

Het Museo Revoltella is het populairste museum van Triëst en is gevestigd in het voormalige huis van baron Pasquale Revoltella. Dit stadsmuseum werd opgericht in 1872 en huist nu tamelijk verwarrend in twee gebouwen. Baron Revoltella's originele huis uit het midden van de 19e eeuw is met kroonluchters, sierlijk verguld gipswerk en flamboyant zijden behang een prachtige achtergrond voor de collectie schilderijen en beeldhouwwerken van de baron. Het aangrenzende moderne Palazzo Brunner heeft een interessante collectie werken van lokale kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw.

Het Museo Civico di storia e arte is een krakend, oud museum dat Romeinse antiquiteiten herbergt die opgegraven zijn in en rond Triëst en Aquileia, inclusief de indrukwekkende collectie ijzeren voorwerpen van de Necropolis van Reka aan de Sloveense grens. Daarnaast zijn er Egyptische artefacten, Italiaanse expeditie stukken uit Pakistan, prehistorische en Romeinse vondsten en oude Griekse voorwerpen. De bij dit museum horende Orto Lapidario heeft een aparte collectie weerbestendige stenen vondsten verspreid over een veld tussen bloemen en fruitbomen.

Tips

Caffe San MarcoCaffe San MarcoFoto: Betta 27 in publiek domein

De eerste koffiehuizen werden in de tweede helft van de achttiende eeuw in Triëst geopend. Ze kregen meteen een onmiskenbaar Weens karakter door hun interieurversieringen en door de service die ze leverden. Het was vooral dankzij de kosmopolitische geest van de stad dat de koffietraditie zo populair werd.

Tegenwoordig zijn de cafés nog steeds fascinerende ontmoetingsplekken en zie je elegante dames en heren genieten van hun koffie. Je ziet er schrijvers en dichters, universitaire studenten die hun dictaten schrijven en natuurlijk ook toeristen die meteen gegrepen zijn door de sfeer die hen omringt. Bekende koffiehuizen zijn Tommaseo, Caffè degli Specchi, Tergesteo, Stella Polare, Torinese, Urbanis, Pirona en het oude Caffè San Marco. Het bekende koffiemerk Illy is gevestigd in Triëst.

Kasteel van MiramareKasteel van MiramareFoto: Mihael Grmek CC 4.0 International no changes made

Ca stello di Miramare ligt op een rotsachtige klif op ongeveer 8 km van de stad, Het kasteel is in fantasievolle neogotische stijl gebouwd in opdracht van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. Maximiliaan kwam oorspronkelijk in de jaren 1850 naar Triëst als opperbevelhebber van de Oostenrijkse keizerlijke marine. In 1867 werd hij neergeschoten door een republikeins vuurpeloton in Mexico. De inrichting van het kasteel weerspiegelt de reislust van Maximiliaan. Er is een slaapkamer gemodelleerd om eruit te zien als een scheepscabine. Je ziet er sierlijke oriëntaalse salons en een met rood zijde beklede troonzaal. Boven vind je een reeks kamers die door Amadeo van Aosta in de jaren 1930 werd gebruikt, ingericht in de Italiaanse Rationalistische stijl. Maximiliaan was tevens een fervent botanicus en het kasteel heeft 22 hectare aan tuinen, vol van kleur en geur van zeldzame en exotische bomen. Het kasteel is gemakkelijk met de lijnbus te bereiken.

Grotten van PostonjaGrotten van PostonjaFoto: Bamml 82 CC 2.0 Generic no changes made

Een andere tip is om naar het nabijgelegen Slovenië te reizen om daar het grottenstelsel van Postonja te bezoeken (een uur reistijd). De grotten zijn extreem lang (meer dan 20 kilometer) en liggen verborgen in het Karstgebergte bij het plaatsje Postonja. Je kunt een tour door de grotten maken die ongeveer 1,5 uur duurt. Je daalt eerst af de grot in met een treintje die langs mooi verlichte stalagmieten en stalactieten voert. Daarna wandel je onder begeleiding van een gids door het mooiste gedeelte van de grotten. Er zit een aanzienlijk hoogteverschil in de wandeling, maar je wordt rijkelijk beloond vooral de rode, witte en de spaghettikamer zijn oogverblindend. Aan het eind van de tour zie je een uniek beestje de Olm of de grotsalamander. Voor de ingang staan opdringerige kaartverkopers die combitickets willen verkopen. Het advies is onverstoord door te lopen naar de officiële kassa om rustig zelf je keus te bepalen. Je kunt ook van tevoren op internet boeken.

Triest LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Triest Tui Reizen
• Hotels Triest
• Djoser fietsreis - Italie
• Autohuren Triest Sunnycars
• Fiets en wandelvakanties Italie
• Boeken, ook tweedehands, over Triest bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024