Landenweb.nl

Napels
 

Napels Tui Reizen

To read about Naples in English - click here

advertentie
Hotels Napels Hotels Trivago

Algemeen

Napels is de hoofdstad van de Italiaanse regio Campanië. Het is de op twee na grootste gemeente in Italië, na Rome en Milaan. Volgens de volkstelling van 2012 woonden er ongeveer 960.000 mensen binnen de stadsgrenzen. Het grootstedelijk gebied van Napels omvat 1023 vierkante kilometer, met een bevolking van 4 miljoen inwoners. Napels is een van de oudste continu bewoonde steden in de wereld. De eerste nederzettingen werden gevestigd tijdens de Bronstijd, door de Grieken van het eiland Rhodos. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de Griekse cultuur in de Romeinse samenleving en uiteindelijk werd het een cultureel centrum van de Romeinse Republiek. De haven van Napels is een van de belangrijkste in Europa.

NapelsNapelsFoto: Damirux CC 3.0 Unported no changes made

Het historische stadscentrum van Napels is het grootste in Europa en beslaat 1.700 hectare. In 1995 werd het door de UNESCO aangewezen als werelderfgoed. In de nabijheid van de stad zijn veel interessante bezienswaardigheden, zoals Pompeii en de baai van Napels. Napels zelf is een levendige en bruisende stad, vol met opmerkelijke historische en artistieke schatten en smalle, kronkelende straatjes met kleine winkeltjes. De top bezienswaardigheden zijn het Paleis van Caserta en de Romeinse ruïnes van Pompeii en Herculaneum.

advertentie
Auto huren in Napels ANWB vakantie boeken Italie

Ligging

De coördinaten van Napels zijn 40 ° 50 'Noorderbreedte 14 ° 15' Oosterlengte. Napels ligt in de regio Campanië in Zuid-Italië, niet ver van Rome. Napels ligt in het zuiden van Italië aan de Golf van Napels, tussen twee vulkanische gebieden: de Vesuvius en de Campi Flegrei. De haven is de belangrijkste haven in Zuid-Italië. De stad is verdeeld in 30 wijken. Het hoogste punt van de stad is slechts 17m. De eilanden Procida, Capri en Ischia zijn vanuit Napels te bereiken met draagvleugelboten en veerboten. Sorrento ligt ten zuiden van Napels. De Romeinse ruïnes van Pompeii, Herculaneum en Stabiae liggen ook op een kleine afstand van de stad.

advertentie
Napels Tui Reizen Mambo Jongerenreizen Italie

Weer

Napels heeft de voordelen van het mediterrane klimaat met milde, natte winters en warme, droge zomers. Het milde klimaat en de vruchtbaarheid van de Golf van Napels maakte de regio al aantrekkelijk in de Romeinse tijd. De gemiddelde jaarlijkse hoge temperatuur bedraagt 20,4° C, de gemiddelde jaarlijkse lage temperatuur is 10,4° C. De hoeveelheid neerslag per jaar is ongeveer 1006 mm. Het gemiddelde aantal uren zonneschijn loopt op tot 2.375 uur per jaar.

Geschiedenis

Napels is al bewoond sinds de Neolithische periode. De vroegste Griekse nederzettingen in deze regio dateren van het 2e millennium voor Christus. Zeelieden van het Griekse eiland Rhodos legde een kleine commerciële haven aan in de 9e eeuw voor Christus. De stad ontwikkelde zich rond de haven en groeide snel als deel van machtige de stadstaat Syracuse. De Romeinen respecteerden de stad vanwege de hellenistische cultuur. Tijdens de latere Romeinse tijd behielden de inwoners van Napels hun Griekse taal en gewoonten. De stad breidde verder uit met de bouw van luxueuze Romeinse villa's, aquaducten en badhuizen.

Napels Kaart uit 1572Napels Kaart uit 1572Foto: Publiek Domein

Na de ondergang van het West-Romeinse Rijk, werd Napels veroverd door de Oost-Goten en opgenomen in het Ostrogotische Koninkrijk. De geschiedenis van de stad was tumultueus met frequente wisseling van heersers. Napels kreeg volledige onafhankelijkheid in de vroege negende eeuw. In 1503 heroverde Spanje Napels. Na de Spaanse overwinning werd Napels deel van het Spaanse Rijk. Dat bleef zo gedurende de Spaanse Habsburgse periode.

In de 17e eeuw was Napels de op twee na grootste stad van Europa en de grootste Europese mediterrane stad met ongeveer 250.000 inwoners. De stad werd een belangrijk cultureel centrum tijdens de barok. In 1714 kwam een einde aan de Spaanse heerschappij van Napels. Napels werd deel van het Koninkrijk van Italië in 1861 tijdens de Italiaanse eenwording.

Napels is de meest gebombardeerde Italiaanse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en de eerste Italiaanse stad die opstond tegen de Duitse militaire bezetting. De stad werd bevrijd op 1 oktober 1943 toen de Britse en Amerikaanse troepen de stad binnen vielen.

Bezienswaardigheden

Napels heeft een breed scala aan historische gebouwen en monumenten van klassieke overblijfselen tot middeleeuwse kastelen en paleizen uit de renaissance en de barok. Het historische centrum van Napels is uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Er zijn ook 448 historische kerken in de stad. De belangrijkste kerk is de kathedraal van Napels.

Duomo di San Gennaro NapelsDuomo di San Gennaro NapelsFoto: Publiek Domein

De eenvoudig enorme Duomo di San Gennaro is de kathedraal van de stad en is zonder twijfel een van de mooiste gebouwen in heel Napels. De kerk is gebouwd op de oude plek van een vroegere kathedraal uit 570 na Christus (Cattedrale Stefania). In de loop der jaren is de Duomo gerestaureerd en opnieuw ingericht, in het bijzonder nadat een groot deel van de kerk werd verwoest door een grote aardbeving in 1456. Opvallende kenmerken zijn een verguld houten plafond (1621), gouden medaillons boven de pilaren met beeltenissen van verschillende heiligen, de Kapel van de Schat van San Gennaro, gebouwd tussen 1608 en 1637 en vele spectaculaire beelden en fresco's.

Nationaal Archeologisch Museum NapelsNationaal Archeologisch Museum NapelsFoto: Istvanka CC3.0 Unported no changes made

Napels staat ook bekend om haar rijkdom aan historische musea. Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels is een van de belangrijkste musea van de stad, met een zeer uitgebreide collectie kunstwerken uit de periode van het Romeinse Rijk. Het huisvest veel artefacten die opgegraven zijn in Pompeii en Herculaneum en ook een aantal voorwerpen uit de Griekse tijd en de Renaissance. Veel van de tentoongestelde voorwerpen in dit museum maken deel uit van de collectie van de familie Farnese, die werd opgebouwd in meer dan 300 jaar. Op de eerste verdieping, is kamer na kamer gevuld met oude sculpturen, waaronder enkele van de beste bestaande kopieën van Griekse beelden uit het Romeinse tijdperk. Boven zijn de meeste kamers gewijd aan vondsten uit Pompeii en Herculaneum, vlakbij Napels en de tentoonstellingen geven een reëel inzicht in de levens van deze mensen. Van bijzonder belang zijn enkele prachtige mozaïeken, met gedetailleerde komische scènes en beelden van gevechten. Er zijn ook tal van Romeinse muurschilderingen ('s werelds grootste collectie), portretten, beeldende kunst, fresco's, Griekse vazen, versierd bronzen beelden en een interessante maquette van alle opgravingen tot aan de jaren 1840 in Pompeii.

Museo di Capodimonteis NapelsMuseo di Capodimonteis NapelsFoto: Armando Mancini CC 2.0 Generic no changes made

De collectie van oude meesters en decoratieve kunst getoond in het Museo Nazionale di Capodimonte is een van de bekendste in het zuiden van Italië en is bijzonder rijk aan werken uit de late Renaissance. Een deel van de kunstwerken zijn van wereldniveau, zoals 'Madonna' van Botticelli, 'Annunciatie' door Filippino Lippi en vele andere werken van vooraanstaande kunstenaars. Een kamer is volledig gevuld door vijf grote meesterwerken geschilderd door Caravaggio en andere kamers zijn gewijd aan Titiaan. Een hele vleugel in dit grote museum is gevuld met meer dan 3.000 de 18e-eeuwse porseleinen beeldjes, in een ander zijn tal van 19e-eeuwse aquarellen schermen van Napels en het platteland van de regio Campanië, ze laten de ware schoonheid van deze stad zien, voor de komst van auto's en het verkeer. Er is ook internationale hedendaagse kunst te bewonderen, waaronder 'Vesuvius' van Andy Warhol, geschilderd toen de beroemde kunstenaar Napels bezocht in 1985. Het paleis ligt op de top van een heuvel en biedt een spectaculair uitzicht op Napels en de baai.

Napels CastelnuovoNapels CastelnuovoFoto: Luca Aless CC 4.0 International no changes made

Het Castel dell'Ovo is het oudste kasteel in Napels. Het kasteel ligt boven de haven en wordt gebruikt voor tentoonstellingen en concerten. Het Castel Nuovo is een enorm kasteel gebouwd in 1279-1282. Je ziet er 14e en 15e-eeuwse fresco's en schilderijen en zilveren en bronzen kunstvoorwerpen vanaf de 15e eeuw tot heden.

Teatro di San Carlo NapelsTeatro di San Carlo NapelsFoto: Publiek Domein

Het Teatro San Carlo is bekend vanwege de perfecte akoestiek en het is de beste plek om opera te horen in Zuid-Italië. Het Teatro werd geopend in 1737 en is het oudste bewaard gebleven operahuis ter wereld. Het theater werd verwoest door een brand in 1816 en werd kort daarna herbouwd. Binnen zijn er zes niveaus met ongeveer 200 loges en een enorm podium met een unieke achtergrond die kan worden verwijderd om de tuinen van het Palazzo Reale onthullen.

Tips

Napels PompeiiNapels PompeiiFoto: Qfl247 CC 3.0 Unported no changes made

Napels ligt onder de rook van de vulkaan de Vesuvius. Wanneer je Napels bezoekt moet je naar Herculaneum en Pompeii gaan. Je krijgt een onvergetelijke indruk van het leven in de Romeinse tijd. Als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus werden deze steden bedekt onder een dikke laag lava en zijn hierdoor perfect bewaard gebleven. Vandaag de dag is de Vesuvius te bezoeken, op de rijke vulkanische grond groeien druiven en olijven in overvloed en het gebied rond de vulkaan is uitgegroeid tot een van de meest dichtbevolkte in Italië.

Napels LINKS

Advertenties
• Napels Tui Reizen
• Mambo Jongerenreizen Italie
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Italie
• Hotels Napels
• Auto huren in Napels
• Boeken, ook tweedehands, over Napels bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems