Landenweb.nl

Venetie
 

Hotels Venetie

To read about Venice in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Fiets en wandelvakanties Italie

Algemeen

VenetieVenetieFoto: Safron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Venetië is adembenemend en volledig uniek. De stad is ongeveer 1500 jaar geleden opgericht en bestaat uit meer dan 100 verschillende eilanden die verbonden zijn door 150 kanalen, 400 bruggen en vele oude straten. Het historische centrum van Venetië is verdeeld in zes wijken (sestieri) - Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo en Santa Croce. Alle gebouwen in Venetië worden gestut met palen die diep in de grond worden geheid om een solide basis te creëren.

advertentie
ANWB vakantie boeken Italie Venetie Tui Reizen

Ligging

Venetie vanuit de luchtVenetie vanuit de luchtFoto: NASA in publiek Domein

Venetië ligt in het oosten van Noord-Italië in de regio Veneto, waarvan het de hoofdstad is. Omdat Venetië zoveel kanalen en bruggen heeft, is het begrijpelijk dat veel toeristen de stad stad soms een beetje raadselachtig vinden. Het Canal Grande loopt centraal door de stad. Er zijn eigenlijk maar vier bruggen over het Canal Grande. Deze bruggen zijn de Ponte dell 'Accademia, de Ponte di Rialto en de Ponte dei Scalzi. De vierde is de wat modernere Ponte della Costituzione, die het Piazzale Roma met het treinstation verbindt. In het noorden en zuiden bestaat de Laguna waaraan Venetie ligt uit een reeks eilanden, zoals Burano, Murano en Torcello. Direct ten oosten van Venetië ligt Lido di Venezia.

advertentie
Auto huren in Venetië Hotels Venetie

Weer

De lente, zomer en het vroege najaar zijn optimale tijden om de stad Venetië te bezoeken, want het weer is dan warm en over het algemeen vrij zonnig. Venetië is het drukst in juli en augustus en het kan extreem heet en vochtig zijn in deze tijd van het jaar, met af en toe onweersbuien in de middag. De beste maanden voor sightseeing zijn maart tot juni, september en oktober, wanneer het in de stad niet te warm is. In de winter zijn de straten veel stiller en in januari zijn ze bijna verlaten.

Acqua Alta San Marco plein VenetieAcqua Alta San Marco plein VenetieFoto: Jean-Pierre Dalbera CC 2.0 Generic no changes made

Tussen oktober en maart vindt de seizoensgebonden overstroming van Venetië plaats, bekend als de 'acqua alta'. In sommige laaggelegen gebieden zijn waterdichte laarzen dan de enige manier om je te verplaatsen.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Venetië en de omliggende lagune waren de Veneti.

In de 4e en 5e eeuw na Christus, toen het Romeinse Rijk in verval raakte, na aanvallen door de Hunnen en de Longobarden, vestigden steeds meer Romeinen zich in de regio. Het gebied maakte tot de 8e eeuw deel uit van het Byzantijnse Rijk, in die tijd wordt de eerste Doge (leider) gekozen en wordt Venetie een stadsstaat. Veel van de architectuur van Venetië stamt uit deze tijd. In het bijzonder het Dogenpaleis waarvan de bouw rond 814 begon.

Dogenpaleis VenetieDogenpaleis VenetieFoto: Beng LIEU SONGH CC 4.0 International no changes made

Aan het einde van de 10e eeuw kreeg de stad het recht om te handelen met het Byzantijnse rijk. Deze alliantie heeft de welvaart van de stad aanzienlijk vergroot.

In de 13e eeuw werd de stad nog rijker door schepen en proviand aan te bieden aan legers van de Kruisvaarders. De Venetiaanse invloed verspreidde zich nog verder, dankzij de avonturen van Marco Polo, die Venetië verliet om in 1271 naar China te vertrekken. Het hoogtepunt van de macht van Venetië lag tussen de 13e en de 15e eeuw, de Venetiaanse galeien waren heer en meester over de Middellandse Zee en de stad werd de welvarendste van heel Europa.

Venetiaanse GaleiVenetiaanse GaleiFoto: Publiek Domein

Vanaf de 15e eeuw begon Venetië een deel van de vroegere status te verliezen.

Dit kan gedeeltelijk het gevolg zijn geweest van het verlies van een aantal oostelijke gebieden aan de Ottomaanse Turken. Het kan ook zijn veroorzaakt door de groeiende populariteit van andere handelsroutes. Wat de reden ook was, de neergang van de stad ging door tot in de 16e eeuw en ver daarna. In 1797 versloeg Napoleon de Venetiaanse Republiek en hij introduceerde zijn eigen regering. Later viel de stad in Oostenrijkse handen. Pas in 1866 werd Venetië onderdeel van het nieuwe koninkrijk van Italië.

In de late 19e eeuw werd Venetië een enthousiaste beschermheer van de kunsten.

Tentoonstellingen werden hier gehouden, waaronder de eerste Internationale Kunsttentoonstelling, die werd bezocht door Umberto I. Vanaf het midden van de jaren 1850 werd de stad verbonden met het vasteland door een spoorweg, waardoor het veel gemakkelijker voor toeristen werd om de bezienswaardigheden te bezoeken. In 1932 werd het allereerste filmfestival van Venetië gehouden.

Venetiaanse Leeuw symbool van het Filmfestival van VenetieVenetiaanse Leeuw symbool van het Filmfestival van VenetieFoto: Tryphon CC 3.0 Unported no changes made

De Tweede Wereldoorlog verliep voor Venetië met zeer weinig bomschade, de geallieerde troepen namen de stad in april 1945 in. In 1966 was Venetië niet zo fortuinlijk. Een vreselijke vloed vernietigde veel van haar historische gebouwen en kostbare schatten. Onlangs is er dan ook werk gemaakt van overstromingspreventie, waarvan wordt gehoopt dat het verdere rampen in de stad zal voorkomen.

Bezienswaardigheden

Canal Grande VenetieCanal Grande VenetieFoto: Luca Aless CC 4.0 International no changes made

Venetie is een fabelachtig mooie en vooral autovrije stad. Het meeste verkeer gaat over water en de verbindingsstraten kunnen erg druk zijn met voetgangers. Dat zijn voornamelijk toeristen, omdat er niet veel Venetianen meer in hun stad wonen. De huizenprijzen zijn torenhoog en er klinkt constant geratel van de wieltjes van koffers. Dit gezegd hebbende blijft het een ervaring om met de Vaporetto (bootbus) vanaf het station naar het Piazza San Marco te varen op het Canal Grande langs paleizen en de bekende Rialtobrug uit de zestiende eeuw. Voor de wat meer kapitaalkrachtige toerist is een gondeltocht over het Canal Grande natuurlijk ook een aanrader, het kan zelfs met serenades gezongen door de Gondeliers.

Piazza San Marco VenetiePiazza San Marco VenetieFoto: Pavel Semerikov CC 3.0 Unported no changes made

Het Piazza San Marco is het kloppend hart van Venetië. Dit plein is al eeuwenlang een populaire toeristische attractie en huisvest ook vele honderden duiven. Het plein is het centrum waar het Venetiaanse leven om draait en er is altijd een opwindende sfeer op dit drukke plein, met veel cafés met vaak livemuziek. Zonder twijfel is het een van de mooiste pleinen van de hele wereld, het San Marcoplein is aan drie zijden omgeven door arcades met openbare gebouwen. De prachtige ronde koepels van de opmerkelijke Basilica San Marco dragen bij aan de sfeer. Evenals de 15e-eeuwse toren Torre dell'Orologio en de twee pilaren met de patroonheiligen van de stad: de figuur van Theodore en natuurlijk de gevleugelde leeuw van San Marco zelf.

Pala D'Oro in de San Marco basiliek in VenetiePala D'Oro in de San Marco basiliek in VenetieFoto: Sailko CC 3.0 Unported no changes made

Met meer dan twee vierkante kilometer aan prachtige mozaïeken is de basiliek van San Marco een van de meest beroemde bezienswaardigheden van Venetië. De kerk herbergt vele prachtige schatten, zoals de 'Pala d'Oro' - een meesterwerk in goud, vele kostbare glazen, amfora's, bekers, houtsnijwerk en standbeelden. Deze enorme kerk is spectaculair en is gebouwd volgens Grieks kruisplan, met vijf enorme koepels. Het is een publiekstrekker en je kunt er het beste vroeg zijn.

Sculpturen van Canova in Museo CorrerSculpturen van Canova in Museo CorrerFoto: Vassil in het publieke domein

Het Museo Correr is een groot museum, gewijd aan de geschiedenis van Venetië.

Het museum heeft veel interessante zalen met een gevarieerde mix van historische voorwerpen en prachtige kunstwerken. De neoklassieke kamers laten een aantal sculpturen van Canova goed uitkomen. Venetiaanse schilderijen uit de 13e tot 16e eeuw worden tentoongesteld in 11 kamers en andere hoogtepunten zijn onder meer damesschoenen van bijna 500 jaar oud, met hakken zo hoog dat het bijna onmogelijk was om er zonder hulp mee te lopen. Ook zijn er grote gedetailleerde plattegronden van de stad uit de 16e eeuw en prachtige gotische kunstwerken, waaronder glinsterende gouden Madonna's.

Scala d 'Oro in het Dogenpaleis in VenetieScala d 'Oro in het Dogenpaleis in VenetieFoto: Wknight 94 CC 3.0 Unported no changes made

Het Dogenpaleis (Palazzo Ducale) werd oorspronkelijk gebouwd als een fort in de 9e eeuw en het gebouw werd door de jaren heen vergroot. In 1438 was de bouw grotendeels voltooid, hoewel sindsdien verdere verfraaiingen zijn toegevoegd.

Binnen zijn er veel grote kamers met beschilderde plafonds en een prachtige inrichting. Een rondleiding door het paleis neemt bezoekers mee door vele rijk gedecoreerde kamers en zalen op drie verdiepingen. Hoogtepunten zijn onder meer de Scala d'Oro, een weelderige ceremoniële trap die werd ontworpen in 1555 en de Sala del Maggior Consiglio - de Grote Raadzaal, die het centrum van uitvoerende en juridische macht in Venetië is geweest. Er zijn schilderijen te zien van kunstenaars als Tintoretto, Tiziano en Veronese en je kunt er ook de oude gevangeniscellen bezoeken, waar de beruchte Cassanova meerdere jaren vastgehouden werd voordat hij ontsnapte.

Pieta van Bellini in Galleria dell Accademia in VenetiePieta van Bellini in Galleria dell Accademia in VenetieFoto: Publiek Domein

Het monumentale gebouw van de Galleria dell Accademia bevindt zich in het prestigieuze centrum van de Scuola Grande van Santa Maria della Carità, een van de oudste lekenbroedersordes van de stad. De gelijknamige kerk van Santa Maria en het klooster van Canonici Lateranensi, gebouwd door Andrea Palladio, vormen een integraal onderdeel van de Accademia. De collectie omvat een groot aantal Venetiaanse schilderijen vanaf de Byzantijnse tijd. Er zijn werken uit de Renaissance van Bellini, Carpaccio, Giorgione, Veronese, Tintoretto, Tiziano en Gianbattista Tiepolo. Ook zijn er achttiende eeuwse meesters zoals Canaletto, Guardi, Bellotto en Longhi. Deze kunstenaars hebben veel invloed gehad op de hele geschiedenis van de Europese schilderkunst.

Scuola Grande di San Rocco in VenetieScuola Grande di San Rocco in VenetieFoto: Sailko CC 3.0 Unported no changes made

De Scuola Grande di San Rocco werd gesticht in de late vijftiende eeuw. Het is een - en zeker het best bewaarde - van de zes Scuole Grandi (Grote Gilden) van Venetië die gedurende vele eeuwen samen met de kleine broederschappen het netwerk vormden van broederschappen van religieuze aard. De bouw begon in 1517 en de afwerking duurde tot 1560. Vier jaar later begon Jacopo Tintoretto met zijn versieringen van de kamers. Dit werk, dat hem tot 1588 kostte, is een van de meest fascinerende ondernemingen op schildergebied ooit gekend. Van 1564 tot 1567 schilderde hij 27 werken op het plafond en de muren van de Sala dell'Albergo, van 1576 tot 1581 25 werken op het plafond en de muren van de Sala Superiore en van 1582 tot 1587 de acht grote doeken in de Sala Inferiore en tot slot in 1588 het altaarstuk. Omdat er veel werken op de plafonds geschilderd zijn liggen er spiegels voor de bezoekers.

Ca D'Oro in VenetieCa D'Oro in VenetieFoto: Janericloebe in Publiek Domein

Het Ca D’Oro is een fantastisch Venetiaans gotisch paleis dat werd gebouwd in de 15e eeuw en het staat vol met gedetailleerde sculpturen en ornamenten die ooit met goud waren bedekt. Waarschijnlijk is dit het mooiste voorbeeld van de gotische architectuur in Venetië, ook de gevel was ooit verguld, vandaar de naam 'Gouden huis'. Na een uitgebreide restauratie reflecteren de kleuren van de buitenkant van dit prachtige herenhuis opnieuw in het Canal Grande. De Ca 'd'Oro is nu de thuisbasis van de Franchetti-galerij, met een mooie collectie Venetiaanse Byzantijnse kunst, met schilderijen, beeldhouwwerken, bronzen beelden, marmeren borstbeelden en Vlaamse wandtapijten. Ook zie je hier mesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Mantegna, Diana en Carpaccio. Beneden is er een fraaie put, gebouwd door Bartolomeo Da Bon in 1427.

Grafmonument Canova in Sante Maria Gloriosa dei Frari in VenetieGrafmonument Canova in Sante Maria Gloriosa dei Frari in VenetieFoto: Didier Descouins CC 4.0 International no changes made

De basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari is gebouwd door de Fransiscanen in de 13e eeuw in het stadsdeel San Polo. Het imposante gebouw is van baksteen en is een van de drie kerken van de stad, gebouwd in de Italiaanse gotische stijl. Zoals bij veel Venetiaanse kerken, is de buitenkant nogal eenvoudig. Het interieur bevat het enige koorscherm dat nog in Venetië aanwezig is. Binnen zijn er bijzondere schilderijen van Giovanni Bellini te bewonderen. Er zijn tombes van verschillende beroemdheden, de componist Claudio Monteverdi, de beeldhouwer Antonio Canova en de kunstschilder Titiaan liggen hier begraven.

Tips

Glaswerker op het eiland MuranoGlaswerker op het eiland MuranoFoto: Saffron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Het eiland Murano is leuk om een keer een tripje naar te maken. Het is gemakkelijk te bereiken met de Vaporetto en is vanouds bekend om de glasblaaskunst. Je kunt het glas in winkels bekijken en kopen of werkplaatsen bezoeken. Muranoglas in vaak kleurrijk. Er is ook een representatief glasmuseum op Murano en je kunt een aantal kerken bezoeken of lunchen aan het water op dit eiland.

Paviljoen van Nederland op de Biennale in VenetiePaviljoen van Nederland op de Biennale in VenetieFoto: Dalberra CC 2.0 Generic no changes made

Elke twee jaar wordt de Biënnale van Venetië gehouden, dat is een toonaangevende internationale tentoonstelling van beeldende kunst. Sinds 1995 is de Mondriaanstichting verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending. Gerrit Rietveld ontwierp het permanente Nederlandse Paviljoen voor de Biënnale.

Ingang Guggenheim museum in VenetieIngang Guggenheim museum in VenetieFoto: Edal CC 3.0 Unported no changes made

De Peggy Guggenheim-collectie is gehuisvest in de nogal luxe appartementen in het Palazzo Venier dei Leonii, waar vroeger de rijke Peggy Guggenheim woonde, die in 1979 op 81-jarige leeftijd stierf. Dit prachtige museum is misschien klein, maar zit vol met 20e-eeuwse kunst, schilderijen en sculpturen. Peggy was een serieuze verzamelaar en beschermer van de kunst, hoogtepunten zijn onder meer werken van Picasso, Kandinsky, Pollock, Motherwell en haar ex-echtgenoot, Max Ernst. Het gebouw was bedoeld als een groots paleis met vier verdiepingen, maar het werd nooit voltooid en heeft maar één verdieping.

Venetie LINKS

Advertenties
• Venetie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Hotels Venetie
• ANWB vakantie boeken Italie
• Djoser fietsreis - Italie
• Fiets en wandelvakanties Italie
• Auto huren in Venetie
• Boeken, ook tweedehands, over Venetie bij Bol.com

Nuttige links

Reizen een Citytrip in Venetië Italië
Travelstory Venice (E)

laatst bijgewerkt mei 2024