Populaire bestemmingen ITALIE

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalItaliaans
   HoofdstadNapels
   Oppervlakte13.595 km²
   Inwoners5.826.860 (januari 2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..it | ITA | +39

Algemeen

Campanië (Italiaans: Campania) is een regio in Zuid-Italië die in het noordwesten grenst aan Latium, in het noorden aan Molise, in het noordoosten aan Apulië, in het oosten aan Basilicata en in het westen aan de Tyrreense Zee. De regio beslaat 13.595 km² en heeft in 2004 ongeveer 6 miljoen inwoners.

De naam van de regio is rechtstreeks van het Latijn afgeleid, de Romeinen noemden de regio namelijk Campania felix, wat gelukkig land(schap) betekent.

Campanie Baai van Napels SatellietfotoPhoto:Publiek domein

De regionale hoofdstad is Napels (Napoli). Administratief is de regio Campanië verdeeld in vijf provincies: Napels, Avellino, Benevento, Caserta en Salerno.
Er behoren een drietal eilanden tot Campanië: Capri, Ischia en Procida.

Landschap

Vesuvius vanuit de lucht gezien, CampaniePhoto:Pastorius  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Landschappelijk is Campanië verdeeld in een kustvlakte met vulkanisch reliëf - de Phlegreïsche Velden en de Vesuvius - en het bergachtige binnenland met toppen tot tweeduizend meter en kleine vlakten tussen de ruggen. In Campanië zijn twee baaien, de baai van Napels en die van Salerno.

Klimaat

Campanie kust van Amalfi Zonsondergang Photo:Giuseppe Milo  Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Campanië heeft net als geheel Italië een Middellandse-Zeeklimaat(Mediterraan). Dit klimaattype heeft zachte regenrijke winters en droge en vaak warme zomers. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer aan de kust tussen de 25°C en 30°C. De mooiste tijd om Campanië te bezoeken is het voorjaar of het najaar. Dan schijnt de zon al flink en is het nog niet te warm om dingen te ondernemen.

Planten

Campanie SteeneikPhoto:Jean-Pol GRANDMONT  CCAttribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De vegetatie in het mediterrane laag- en heuvelland is groen in de winter, bloeit in april en mei, en verschroeit in de zomer. De oorspronkelijke vegetatie, nu zo goed als geheel verdwenen, is een altijdgroen loofbos van steeneiken. In de plaats daarvan overheerst de macchia, een formatie van altijdgroene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, oleanders, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns en kurkeiken.

Dieren

Vos Campanie Photo:Pawel Ryszawa  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Er zijn een zevental nationale parken in deze regio. Hier leven ondermeer spechten, vossen, beren, wolven, marters en hagedissen.

CAMPANIE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Napels
• Campanie Hotels
• Campanie Vliegtickets.nl
• Wandelvakantie Baai van Napels
• Napels Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Napels
• Campanië Campings

Nuttige links

Campanië Foto's Kees Hulsen
Campanie Startnederland (N+E)
Telefoongids Italië
Schrijf uw artikel over CAMPANIE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/italie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems