Landenweb.nl

Florence
 

Hotels Florence

To read about Florence in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Auto huren in Florence

Algemeen

Florence Uitzicht vanaf de Don Foto: Ian FurstFlorence Uitzicht vanaf de Dom Foto: Ian Furst CC 3.0 Unported no changes made

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane en is een van de belangrijkste historische steden van het land. De stad staat vol met mooie gebouwen in renaissancestijl, waaronder prachtige kerken en enorme paleizen. Florence is doordrenkt van cultuur en sfeer en de binnenstad is niet erg veranderd sinds de 16e eeuw.

advertentie
Florence Tui Reizen ANWB vakantie boeken Italie

Ligging

de Arno stroomt door FlorenceDe Arno stroomt door FlorenceFoto: Yair Haklei CC Unported no changes made

Florence ligt aan de rivier de Arno die de stad doormidden snijdt in een vallei met veel olijfboomgaarden tussen de Toscaanse heuvels. De Apennijnen liggen ten noordoosten van de stad. Het centrum is vrij compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Veel gedeelten van Florence zijn autovrij en als je in het centrum bent is te voet de snelste manier om de stad te verkennen.

Weer

Het klimaat van Florence is typisch mediterraan te noemen, met hoge temperaturen en zonnige dagen in de zomer en kouder en natter weer in de winter. Juli en augustus zijn meestal erg heet met temperaturen van rond de 30°. In de lente en de herfst voelt de temperatuur aangenaam en comfortabel aan. Het weer is vaak onvoorspelbaar van november tot februari, wanneer er in de stad relatief weinig toeristen zijn. Hoewel het over het algemeen vrij mild is met veel zon kan er plotseling zware regen vallen met een ijzige wind daarbij. Dus zorg ervoor dat je een warme overjas, sjaal en handschoenen meeneemt.

Geschiedenis

Het gebied rond Florence werd al in de prehistorie bewoond. De huidige stad ontstond in het jaar 59 voor Christus als nederzetting voor soldaten van Julius Caesar. Florence kreeg een forum, verschillende tempels en gemeenschappelijke baden. De rivier de Arno lag op dat moment buiten de stadsmuren. In de 2e eeuw na Christus deed het christendom haar intrede. Een van de vroegste kerken is San Lorenzo, die werd ingewijd in 393 na Christus.

Cosimo de MediciCosimo de MediciFoto: Publiek Domein

De grote bloei van Florence begint vanaf 1115, dan wordt de Florentijnse Republiek gesticht die in de 14e en 15e eeuw werd bestuurd door de bankiersfamilie de Medici die veel belangstelling hadden voor architectuur en kunst. Het was in deze tijd dat de belangrijkste bouwwerken zoals de Dom, het Bargello, het Palazzo Pitti en het Palazzo Vecchio tot stand kwamen en kunstenaars en wetenschappers zoals Leonard DaVini, Botticelli en Michelangelo wereldfaam verkregen.

Na de Renaissance werd Florence geregeerd door een opeenvolging van leiders, die geen van allen bijzonder effectief waren. Na de eenwording van Italië in de 19e eeuw, werd de stad kort de hoofdstad van de nieuwe staat, tot Rome in 1870 die positie definitief overnam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Florence bezet door Duitse troepen. Geallieerde luchtbombardementen vernietigden veel mooie gebouwen. In augustus 1944 bliezen terugtrekkende Duitse troepen alle bruggen in de stad op, met uitzondering van de Ponte Vecchio.

In 1966 werden delen van Florence overstroomd toen de rivier de Arno buiten haar oevers trad. Talloze kunstschatten en antieke boeken werden beschadigd. De ramp leidde tot een wereldwijde reddingspoging, waarbij vrijwilligers vanuit de hele wereld naar Florence kwamen om een handje te helpen.

Bezienswaardigheden

In Florence is ongelooflijk veel te zien, hieronder een aantal van de bekendste bezienswaardigheden, vooral uit de Renaissance.

Uffizi MuseumUffizi Museum in FlorenceFoto: Chris Wee CC 2.0 Generic no changes made

De beroemde en enorme Galleria degli Uffizi ligt aan de oevers van de rivier de Arno en de prachtige kunstcollectie is ingericht als illustratie van het kunstverhaal van Florence. Er zijn veel beroemde meesterwerken te zien, zoals Botticelli’s Geboorte van Venus, Titiaan's Venus van Urbino, de heilige familie van Michelangelo en “de hertog en hertogin van Urbino” van Piero della Francesca. Het museum bezit de kunstcollectie van de familie de Medici, die in 1737 aan Florence werd nagelaten, op voorwaarde dat deze de stad nooit zou verlaten. Mede hierdoor blijft de Galleria degli Uffizi een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.

Davis van MichelangeloDavid van Michelangelo, FlorenceFoto: Marcus Obal CC 3.0 Unported no changes made

De Galleria dell'Accademia is zonder twijfel het meest beroemd om zijn sculpturen van de grote Michelangelo. Zijn Gevangenen (of Slaven), zijn Mattheus en bovenal het prachtige standbeeld van David zorgen ervoor dat honderdduizenden toeristen het museum elk jaar bezoeken. De belangrijkste zalen van de Accademia bieden bezoekers ook werken van andere grote Italiaanse kunstenaars zoals Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Pontormo, Andrea del Sarto, Allessando Allori en Orcagna, om maar een paar van de bekendste schilders te noemen.

Palazzo Pitti in FlorencePalazzo Pitti in FlorenceFoto: Deror Avi CC 3.0 Unported no changes made

Het Palazzo Pitti ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Arno en is ontworpen door Brunelleschi voor de familie Pitti. Dit enorme paleis is behoorlijk imposant en biedt een aantal prachtige kunstwerken van ondermeer Raphael, Filippo Lippi, Tintoretto, Veronese en Rubens - allemaal te zien in prachtig ingerichte kamers. Het paleis herbergt ook een collectie moderne kunst en een kostuumcollectie.

Bargello in FlorenceBargello in FlorenceFoto: Terrasque CC 3.0 Unported no changes made

Het Bargello is een enorm gebouw dat werd gebouwd in 1255 en het was oorspronkelijk het hoofdkwartier van de politie en ook een gevangenis. Het Bargello is nu de thuisbasis van het Nationaal Museum, dat een van de meest indrukwekkende collecties renaissancistische beeldhouwwerken ter wereld bevat. Hoogtepunten zijn kunstwerken zoals Michelangelo's 'Dronken Bacchus', Donatello's 'David', Giambologna’s “Mercurius” en ook de ontwerpen die Brunelleschi heeft ingediend voor de deuren van de Duomo.

Duomo FlorenceDuomo FlorenceFoto: Morio CC 3.0 Unported no changes made

De Duomo, of kathedraal van Florence, ligt in het hart van de stad. De Kerk domineert de stad met zijn enorme koepel en werd in 1334 ontworpen door stadsarchitect Giotto en voltooid in 1359, hoewel het bijna twee eeuwen duurde om uiteindelijk alles af te maken. Nu is het nog steeds het hoogste gebouw in Florence en een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. De enorme koepel werd ontworpen door Brunelleschi en het was een revolutionaire prestatie, omdat het de grootste koepel van die tijd was en zonder steigers werd gebouwd.

De binnenschil bood een platform voor de balken die de buitenstructuur ondersteunden. Er zijn 463 treden die naar de top van de koepel leiden, waar bezoekers kunnen genieten van panoramische uitzichten over de stad. Andere hoogtepunten zijn de vele prachtige fresco's, gedetailleerde plafondmozaïeken en glas-in-loodramen die gemaakt zijn door enkele van de grote kunstenaars van die tijd, zoals Vasari, Zuccari, Donatello, Uccello en Ghiberti.

San Lorenzo basiliek in FlorenceSan Lorenzo Basiliek in FlorenceFoto: Sailko CC 3.0 Unported no changes made

De San Lorenzo basiliek is ontworpen en gebouwd door Brunelleschi tussen 1419 en 1469 en wordt algemeen beschouwd als een van de puurste Renaissancekerken. Het was de allereerste kerk in deze stijl die in de stad werd gebouwd. De oostelijke gevel heeft geen versiering en het antieke metselwerk is duidelijk zichtbaar. Binnenin is genoeg te bewonderen, zoals bronzen preekstoelen ontworpen door Donatello, die begraven is in een van de kapellen. Tevens is er een eenvoudige verbluffende trap gebouwd door Michelangelo in de Laurenziana Bibliotheek en de rijkelijk versierde Medici-kapellen.

Santa Croce Basiliek in FlorenceSanta Croce Basiliek in FlorenceFoto: Clement Bardot CC 4.0 International no changes made

De Santa Croce basiliek is een prachtige, grote Franciscaanse kerk die al meer dan 500 jaar oud is. De gevel van het gebouw bestaat uit kleurrijk marmer gelegd in een geometrisch patroon en de kerk bezit mooie fresco's van Giotto, twee sculpturen van Donatello en een achthoekige marmeren preekstoel van Benedetto da Maiano. Ondermeer Michelangelo, Macchiavelli, Galileo en Bardi zijn hier begraven

Tips

Donatelle beeld van Maria Magdalena in FlorenceDonatelle beeld van Maria Magdalena in FlorenceFoto: Marie-Lan Nguyen CC 2.5 Generic no changes made

Het ontzagwekkende museum van de Duomo herbergt prachtige kunstwerken. Onder de vele heilige en liturgische schatten bevindt zich Ghiberti's originele 15e eeuwse meesterwerk, “Deuren van het paradijs”, de 16 meter hoge vergulde bronzen deuren ontworpen voor de oostelijke toegang tot de doopkapel. Ook zie je er de pijnlijk mooie La Pietà van Michelangelo, gebeeldhouwd toen hij bijna 80 was en die bestemd was voor zijn eigen tombe. In kamer 8, de Sala della Maddalena, is het onmogelijk om niet ontroerd te raken door Donatello's beroemde houten beeld van een magere, wanhopig verlaten Maria Magdalena. Een werk uit het midden van de 15e eeuw dat laat in de carrière van de beeldhouwer werd voltooid. De kamers 14 en 15 leggen in detail uit hoe Brunelleschi de baanbrekende kathedraalkoepel heeft gebouwd. Kijk naar gereedschappen uit de 15e eeuw, katrollen, takels en hijswagens die werden gebruikt om de koepel te bouwen.

Boboli Tuinen in FlorenceBoboli Tuinen in FlorenceFoto Stefan Bauer CC 2.5 Generic no changes made

De Boboli-tuinen werden aangelegd voor de Medici nadat ze het Palazzo Pitti in 1549 hadden gekocht. Ze werden voor het eerst geopend voor het publiek in 1766 en zijn een prachtig voorbeeld van renaissancetuinen. De tuinen zijn formeel van opzet en bestaan uit hagen, netjes ingekort in geometrische patronen. Hoogtepunten zijn het Kaffeehaus (koffiehuis), een paviljoen in Rococo-stijl gebouwd in 1766, La Grotta Grande gebouwd in 1583, het L'Islotto (kleine eiland) in het midden van de waterburcht en ook de Oranjerie, die werd gebouwd in 1785. Doordat de Boboli-tuinen hoog liggen krijg je vanaf hier de beste vergezichten over Florence.

Marini Marino Museum in FlorenceMarini Marino Museum in FlorenceFoto:Saiklo CC 3.0 Unported no changes made

Naast al het renaissance geweld is er een uniek museum gewijd aan Marino Marini, de beroemde moderne beeldhouwer. Wat dit gebouw echt bijzonder maakt, is de fascinerende mix van oud en hedendaags. Het museum is gehuisvest in de kerk van San Pancrazio (9e-11e eeuw na Christus) en de architectuur integreert eeuwenoude elementen met moderne (met bijvoorbeeld balken die dateren uit de periode dat de kerk als tabaksfabriek werd gebruikt). De tentoongestelde werken bestaan uit beelden die door Marino Marini aan Florence zijn geschonken, verrijkt met de vele kunstwerken die later zijn geschonken door zijn weduwe. De collectie volgt geen chronologische volgorde, maar een thematische. De sculpturen zijn ruige en essentiële vormen met als terugkerende onderwerpen paard en ruiter. Pomona, het traditionele vrouwelijke symbool van vruchtbaarheid sinds de tijd van de Etrusken, is een ander steeds terugkerend symbool.

Florence LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Florence Tui Reizen
• Auto huren in Florence
• ANWB vakantie boeken Italie
• Djoser fietsreis - Italie
• Hotels Florence
• Wandelvakantie Toscaanse Kust
• Mambo Jongerenreizen Italie
• Boeken, ook tweedehands, over Florence bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024