Landenweb.nl

CEVENNEN
Klimaat en Weer

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Klimaat en Weer

advertentie

Regen op komst in de Cevennen foto: Conor LawlessPhoto: Conor Lawless CC 2.0 Generic no changes made

Door de hoogteligging en de nabijheid van de Middellandse Zee kan het klimaat in de verschillende gebieden van de Cevennen nogal verschillen. Over het algemeen kan men echter stellen dat er een mediterraan klimaat heerst.

Op de hoogtevlakten in het zuiden en oosten zijn er grote verschillen in de zomer en de winter waar te nemen: in de zomer is het droog en zijn temperaturen tot 40°C aan de orde van de dag; in de winter is het vaak zeer koud en de bodem kan tot in maart met een laag sneeuw bedekt zijn. De meeste neerslag valt in het voorjaar.

In het hogere bergland, in het noorden en westen, heerst een Atlantisch klimaat met hete zomers, een natte herfst en lange sneeuwrijke winters. De uitlopers van de Cevennen, in het zuidoosten, hebben een wat milder mediterraan klimaat met warme, droge zomers en regenrijke winters zonder de kou van het noorden.

Het hoogst gelegen weerstation van Frankrijk ligt op de Mont Aigoual, met een hoogte van 1567 meter de tweede berg van de Cevennen. Het weer toont zich hier van zijn bijzondere kant, met onder andere 264 dagen per jaar windsnelheden van meer dan 60 km per uur, 120 dagen per jaar bedekt met sneeuw en tot 519 mm neerslag per dag (meer dan 2200 mm per jaar), meer dan 5 maanden per jaar. De Mont Aigoual wordt dan ook niet voor niets 'Aiqualis', de 'regenrijke' 'berg van het water' of 'regenberg' genoemd. Dit komt doordat wolken vanuit de Atlantische Oceaan botsen tegen de dampen van de Middellandse Zee. De Mont Aigoual voedt verschillende bronnen van rivieren als de Hérault, de Trèvezel, de Bonheur, de Dourbie en de Coudoulous.

advertentie

Besneeuwd Observatoire Météologique du Mont AigoualFoto: Office de Tourisme Mont Aigoual CC 2.0 Generic no changes made

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• FRankrijk Tui Reizer
• Frankrijk Vliegtickets.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina / Cevennen-Ardèche : met Grands Causses, Aigoual-Massiv en Mont Lozère : 50 wandelingen tussen Centraal Massief en Rhônedal

Graaf, Gjelt de / Languedoc, Rousillion : Cevennen, Tarn

ANWB

Pijnenburg, Hans / Languedoc, Cevennen en Tarn

Gottmer/Becht

Wikipedia

www.landenweb.nl/frankrijk

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems