Landenweb.nl

CEVENNEN
Economie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

Na de ontbossing van de Cevennen in de 18e eeuw werd de winning van steenkool voor brandstof, met als centrum Alès, steeds belangrijker. Ten tijde van de Industriële Revolutie groeide de vraag naar steenkool nog eens enorm, en door de aanleg van spoorwegen kon de steenkool verscheept worden naar geheel Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de steenkool als energiebron geleidelijk vervangen door aardolie en kernenergie, en in 1985 werd de laatste mijn in de Cevennen gesloten. Op het hoogtepunt van de steenkoolwinning, in het jaar 1946, werkten er 23.000 mijnwerkers in de mijnen van de Cevennen. Op dit moment wordt er nog op zeer beperkte schaal, in dagbouw, steenkool gewonnen voor eigen gebruik.

advertentie

Voormalige mijn nabij AlèsFoto: Vpe in het publieke domein

Lange tijd, van de tweede helft van de 18e eeuw tot 1870, was de zijde-industrie de belangrijkste economische activiteit in de Cevennen, met als belangrijkste centra Saint-Jean-du-Gard, Le Vigan en Saint-Hippolyte-du-Fort. De commerciële zijdeteelt werd tussen 1845 en 1870 echter getroffen door de peperspikkelziekte (pébrine), en ook de invoer van goedkope zijde uit Azië vormden een grote bedreiging voor de zijde-industrie in de Cevennen. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de uitvinding van de moderne kunstvezel voor de definitieve ondergang van de zijde-industrie in de Cevennen; in 1965 werd de laatste zijdespinnerij gesloten. Een van de grootste zijdespinnerijen, Le Mazel ten zuiden van Valleraugue, sloot in 1958.

Een ander belangrijk product voor de Cevennen, met name als voedsel voor de bevolking en als brandhout, waren (tamme) kastanjes.

advertentie

Tamme kastanje, typisch product voor de CevennenFoto: Rob Young CC2.0 Generic no changes made

De veruit belangrijkste economische sector van de Cevennen is op dit moment het (eco)toerisme. Met name Duitsers en Nederlanders bevolken de campings en huisjes in deze streek. Anduze is het toeristisch centrum van de Cevennen met veel horeca en andere voorzieningen; ook wordt er veel keramiek gemaakt.

Alés is al van oudsher een echte industrieplaats, vroeger als centrum van de zijdeindustrie en later door mijnbouw (ijzer, lood, zink), metallurgische bedrijven en steenkoolwinning.

In de Cevennen is er landbouw (o.a. in het heuvelland van de Viganis) en veeteelt (o.a. Aubrac-runderen) op kleine schaal met de nadruk op de schapenhouderij en de bijbehorende productie van vele kaassoorten.

Een bijzonder product van de Cevennen is de Oignon doux des Cévennes, dé topper onder de uien. De Oignon is een zoete, witte ui die aan alle Franse kwaliteitskenmerken voldoet, zowel de appelation d´origine contrôlée als de appelation d´origine protégée. Vooral in het departement Gard wordt door een honderdtal boeren deze bijzondere ui geteeld, zo'n 2000 ton per jaar.

advertentie

Kistje met Oigons doux de Cévennes foto: Office de Tourisme Mont AigoualPhoto: Office de Tourisme Mont Aigoual CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

CEVENNEN LINKS

Advertenties
• Cevennen Hotels
• FRankrijk Tui Reizer
• Frankrijk Vliegtickets.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Cevennen Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina / Cevennen-Ardèche : met Grands Causses, Aigoual-Massiv en Mont Lozère : 50 wandelingen tussen Centraal Massief en Rhônedal

Graaf, Gjelt de / Languedoc, Rousillion : Cevennen, Tarn

ANWB

Pijnenburg, Hans / Languedoc, Cevennen en Tarn

Gottmer/Becht

Wikipedia

www.landenweb.nl/frankrijk

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems