Landenweb.nl

ANDALUSIE
Samenleving

To read about ANDALUSIA in English - click here

Naar Andalusie met Sunweb

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Samenleving

Bestuur

Het bestuur van de autonome regio Andalusië, een van de zeventien Spaanse autonome regio's, wordt gecoördineerd en geleid door het autonome uitvoerende orgaan 'Junta de Andalucía'. De president van de 'Junta' werkt samen met een uit dertien leden tellende regeringsraad, de 'Consejo de Gobierno'. De wetgevende autoriteit in Andalusië is het sinds 1992 in de hoofdstad Sevilla zetelende en 109 leden tellende 'Parlamento de Andalucía', gevestigd in het gebouw 'Hospital de las Cinco Llagas'.

De leden van het parlement worden elke vier jaar gekozen via algemene verkiezingen. De centrale regering wordt in Sevilla vertegenwoordigd door een regeringsafgevaardigde die ook aan het hoofd staat van provinciale afgevaardigden van de centrale regering.

advertentie

Parlement van Andalusië in vergaderingPhoto: Junta Informa CC 2.0 Generic no changes made

De autonome regio Andalusië bestaat uit acht provincies met een eigen bestuur: Almería, Cádiz, Córdoba, Huelva, Jaén, Granada, Málaga en Sevilla. De provincies zijn onderverdeeld in 62 'comarca's', een soort gewest of district. Andalusië telt 765 gemeentes (telling 2008).

advertentie

Provincies AndalusiëFoto: Mao06 CC 3.0 Unported no changes made

ProvincieOppervlakteComarca'sGemeentes
Almería8.775 km27102
Cádiz7.436 km2642
Córdoba13.771 km2875
Granada12.647 km210169
Huelva10.128 km2679
Jaén13.496 km21097
Málaga7.308 km26100
Sevilla14.036 km29101

De drie symbolen van Andalusië, de groenwitte vlag, het volkslied en het wapen, zijn bepaald door de Asamblea de Ronda in 1918 en de Juntas Liberalistas de Andalucía in 1933. De vlag van Andalusië bevat ook het wapen van Andalusië, Hercules tussen twee leeuwen en twee zuilen. Boven Hercules staat de Latijnse tekst 'Dominator Hercules Fundator' en aan zijn voeten 'Andalucía, por sí, para España y la Humanidad', wat zoveel betekent als 'Andalusië voor zichzelf, voor Spanje en de mensheid'. De actuele politieke situatie van Spanje is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Vlag van AndalusiëPhoto: Miguillen CC 4.0 International no changes made

advertentie

Tekst en bladmuziek volkslied AndalusiëPhoto: Antonio M. Romero Dorado CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Stierenvechten

advertentie

Spanje StierenvechtenPhoto: MarcusObal CC 3.0 Unported no changes made

Het stierenvechten stamt al uit de oudheid, de stier is dan ook het nationale dier van Spanje, en ook in de Middeleeuwen en de tijd van de Habsburgers werd deze"sport" beoefend. Eerst alleen door de adel maar later kwamen steeds meer"matadores" uit het gewone volk voort.

Er zijn op dit moment ongeveer 700 stierenfokkerijen waar vechtstieren of"toros bravos" gefokt worden. De duurste stieren kosten ongeveer 15.000 euro en een matador, de torero die de stier doodt, verdient tot 50.000 euro per"corrida", per stierengevecht. Per corrida worden zes stieren gedood. Jaarlijks worden er meer dan 13.000 corridas gehouden met 50 miljoen bezoekers en ca. 30.000 stieren.

Corridas vinden alleen plaats in de zomer en beginnen meestal in de namiddag. De voorstelling begint met een parade van drie matadores met hun helpers, de"cuadrilla". Onder begeleiding van typisch Spaanse muziek paraderen zij door de arena, de"plaza de toros". Daarna begint het gevecht en de cuadrilla's testen de stier en dagen hem uit.

Vervolgens komt de op een paard zittende"picador" in beeld die de stier in de schoft verwond, waardoor de stier verzwakt door het bloedverlies. Na de picador komen de"banderillos", die hun scherpe"banderillas" in de schouder van de stier steken. Tenslotte komt de matador die met een zwaardstoot een eind maakt aan de vaak ongelijke strijd. Hoewel alle stieren uiteindelijk sterven, vallen er ook regelmatig doden en gewonden onder de matadoren.

Ondanks vele protesten uit de hele wereld gaat dit Spaanse volksvermaak (fiesta nacional) nog steeds door met alsmaar toenemende bezoekersaantallen. Bovendien is het een heuse bedrijfstak waar vele miljoenen euro's mee verdiend worden en waar 170.000 werknemers direct bij betrokken zijn. Op de Canarische Eilanden zijn de corridas in deze vorm verboden, evenals in sommige gemeentes op het vasteland.

Het Nederlandse Comité Anti Stierenvechten is gevestigd in Utrecht. De landelijke Spaanse publieke omroep, RTVE, stopt in januari 2011 met het uitzenden van stierenvechten. De zender vindt het te gewelddadig voor eventueel kijkende kinderen. In Spanje woedt al tijden een debat over de bloederige traditie. In juli vorig jaar deed Catalonië het stierenvechten in de ban, als tweede regio na de Canarische Eilanden, waar sinds 1991 geen stierengevechten meer worden gehouden.

De Andalusische stad Ronda, met een van de oudste arena's van Spanje, heeft zichzelf min of meer uitgeroepen als de thuisbasis van het stierenvechten. Hier was namelijk sinds 1572 de 'Real Maestranza de Ronda' gevestigd, een rijschool waar de Spaanse aristocratie werd geleerd om al rijdend te vechten. Hiervoor werden stieren in een arena gejaagd, en toen zou de eerste moderne vorm van stierenvechten ontstaan zijn. Toen een edelman van zijn paard viel en aangevallen werd door een stier, lukte het ene Francisco Romero om de aandacht van de stier af te leiden door met een hoed te zwaaien. De volgende generaties Romero voegden steeds meer zxaken toe en door Pedro Romero (1754-1839) werden de regels en de bewegingen van het moderne stierenvechten vastgelegd. Hij introduceerde ook de 'muleta', de rode cape om de stier naar zich toe te lokken.

Ronda is ook de geboorteplaats van een van de beroemdste 20e eeuwse stierenvechters van Spanje, Antonio Ordóñez. De familie Ordóñez organiseert elk jaar in september ter ere van Pedro Romero de 'Corridas Goyescas', waar de beste matadoren van Spanje aan deelnemen in de originele 19de eeuwse kostuums die de beroemde Spaanse schilder Goya in zijn schilderijen van Romero afbeeldde.

advertentie

Matador Pedro Romero op een schilderij van Francisco de GoyaPhoto: Publiek domein

Een andere zeer beroemde matador was de in Palma del Río geboren Manuel Benítez Pérez, 'El Cordobés', die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn grootste triomfen vierde. De bekendste vrouwelijke 'torera' was Cristina Sánchez de Pablos, die zich echter in 1999, op 27-jarige leeftijd, terugtrok uit het stierenvechten.

advertentie

Standbeeld van 'El Cordobés' voor de arena van Córdoba, Los CalifasPhoto: Justojosemm in het publieke domein

De door sommigen als beste stierenvechter ooit beschouwde Manuel Laureano Rodriguez Sánchez (1917-1947) of 'Manolete', werd geboren in Córdoba en overleed in de plaats Linares, provincie Jaén. Hij overleed op dertigjarige leeftijd in het harnas tijdens een gevecht met de beroemde stier 'Islero', die hem in de lies raakte.

ANDALUSIE LINKS

Advertenties
• Andalusie Tui Reizen
• Naar Andalusie met Sunweb
• Meer dan 100 bijzondere vakantiehuizen met privé zwembad in Andalusië
• ANWB vakantie boeken Andalusie
• Bouw je eigen Andalusie Rondreis
• Hotels Trivago
• Spanje met de Trein
• Authentieke reizen naar Andalusie
• Rondreis Andalusie
• Andalusie Hotels
• Auto huren in Andalusie
• Boeken, ook tweedehands, over ANDALUSIE bij Bol.com

Nuttige links

Andalusië Foto's Kees Hulsen
Sevilla-Nu online gids voor Sevilla (N)
Startpagina Sevilla (N)

Bronnen

Andalucía

Lonely Planet

Andalusië

Lannoo

 

Baird, David / Sevilla & Andalusië

Van Reemst

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Dahms, Martin / Andalusië

Van Reemst

Hannigan, Des / Andalusië

Kosmos

Kennedy, Jeffrey / Andalusië & Costa del Sol

Van Reemst

O'Bryan, Linda / Andalusië

Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV

 

Wikipedia

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems