Landenweb.nl

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR
Geschiedenis

To read about NEWFOUNDLAND AND LABRADOR in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geschiedenis

De eerste Europeanen waarvan bekend is dat zij de Noord-Amerikaanse kusten bereikte waren Vikingen uit voornamelijk Noorwegen. In 982 ontdekte Erik de Rode Groenland en vestigde de Vikingen daar diverse nederzettingen. Van daaruit bereikten zij enkele jaren later de kust van Noord-Amerika. Eén van de nederzettingen die zij stichtten was L'Anse aux Meadows op het huidige Newfoundland.

Deze nederzettingen waren van vrij korte duur en tot de ontdekkingsreizen van Christoffel Columbus was de kennis in Europa over de Nieuwe Wereld verdwenen, of alleen in enkele legenden bekend. In 1497 herontdekte John Cabot waarschijnlijk Newfoundland. In opdracht van koning Hendrik VII voer hij met achttien man op de Matthew naar het westen om een vaarroute naar Azië te vinden. Te Newfoundland vond hij sporen van mensen, maar hij ontmoette geen indianen. Engeland was destijds niet bij machte om het gebied te koloniseren, terwijl de Spanjaarden en Portugezen zich op zuidelijkere streken richtten. Het zou nog 75 jaar duren voordat Europeanen zich er permanent zouden vestigen en het zou nog tot laat in de achttiende eeuw duren voordat er nederzettingen van betekenis in wat nu Newfoundland en Labrador is ontstonden. Korte tijd na de ontdekking door Cabot begonnen vissers al wel de visrijke wateren nabij Newfoundland te exploiteren. Intussen werd het gebied en de wateren eromheen verkend door ontdekkingsreizigers als Giovanni da Verrazano en Jacques Cartier.

Na de Franse nederlaag in de Franse en Indiaanse oorlog in 1763 werd langzaam maar zeker het gebied meer en meer verkend door de Britten. Vanaf de jaren 1830 werd het achterland van Labrador verkend en in kaart gebracht. Newfoundland werd pas in 1822 voor het eerst te voet overgestoken en pas in de tweede helft van de 19e geheel in kaart gebracht.

Gedurende lange tijd nadat Canada in 1867 gevormd werd, bleef Newfoundland een Engelse kolonie. In 1854 verkreeg het gebied intern zelfbestuur. In 1869 wees de bevolking in een referendum vereniging met Canada af. In 1907 werd de kolonie een dominion van het Britse Rijk en in 1934 gaf Newfoundland vrijwillig het zelfbestuur op en kwam opnieuw onder directe controle van Londen te staan. Na twee referenda in 1948 stemde een zeer kleine meerderheid van de Newfoundlanders in met vereniging, waarna Newfoundland op 31 maart 1949 toetrad tot de Confederatie als de tiende provincie, onder de naam "Newfoundland". In 2001 werd de naam van de provincie officieel gewijzigd in"Newfoundland en Labrador".

Zie verder ook de geschiedenis van Canada op Landenweb.

advertentie

NEWFOUNDLAND EN LABRADOR LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Newfoundland
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Newfoundland en Labrador Hotels
• Auto huren in Newfoundland
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over NEWFOUNDLAND EN LABRADOR bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Newfoundland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems