Landenweb.nl

Londen
 

Londen met NS Hispeed

To read about London in English - click here

advertentie
Londen Hotels Londen Tui Reizen

Algemeen

Londen is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Engeland. Er wonen meer dan 7,5 miljoen mensen in deze Engelse hoofdstad. Londen is niet alleen de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Het is ook het economische, culturele en politieke middelpunt van het land. Samen met Tokio, New York en Parijs behoort Londen tot de vier belangrijkste wereldsteden. Dit zijn steden die op cultureel, sociaaleconomisch of beleidsgebied grote invloed op de internationale politiek hebben.

advertentie
Londen vliegtickets | Vliegennaar.nl Hotels Trivago

Ligging

LondenLondenFoto: Colin CC 4.0 International no changes made

Londen ligt in de regio Groot-Londen in het zuidoosten van Engeland. Engeland is deel van een eiland voor de West-Europese kust dat samen met Wales en Schotland ook wel Groot-Brittannië genoemd wordt. Groot-Londen heeft een oppervlakte van 1.572 km². Dwars door Londen heen stroomt de rivier de Theems. De rivier komt in veel verhalen en boeken over Londen voor en er kunnen prachtige wandelingen langs gemaakt worden. De Theems is tevens een goed oriëntatiepunt wanneer je in de stad bent.

advertentie
Auto huren in Londen Londen met NS Hispeed

Weer

Londen kent een gematigd zeeklimaat met zachte, natte winters en redelijk koele zomers. Londen staat vooral bekend als een stad waar het vaak regent en wisselvallig is. Dit blijkt echter meer een imago dan de werkelijkheid te zijn. Het klimaat van Londen is zelfs één van de mildste van heel Groot-Brittannië. Hieronder zijn nog enkele feiten over het weer in Londen te vinden:

Geschiedenis

Men gaat ervan uit dat Londen rond 1000 voor Christus is gesticht door Brutus van Troje, die de stad Trinovantum noemde. Later werd door koning Lud Caer de stad Ludein genoemd, waar de huidige naam Londen van is afgeleid. Door de geschiedenis heen is Londen diverse keren geheel of gedeeltelijk verwoest en vonden er verschillende oorlogen plaats.

Overblijfselen Romeinse muur LondenOverblijfselen Romeinse muur LondenFoto: John Winfield (CC BY-SA 2.0) no changes made

De Romeinen bouwden een oversteek over de rivier de Theems, ergens in de buurt van de huidige London Bridge. De stad groeide en werd een belangrijke haven. In de 3e eeuw na Christus was het ook het administratieve en commerciële centrum van het Romeinse Groot-Brittannië en een aanzienlijke stad. Ongeveer 30.000 mensen woonden hier en waren er allerlei voorzieningen, waaronder geplaveide straten, tempels, openbare baden en enorme verdedigingsmuren.

Westminster Abbey LondenWestminster Abbey LondenFoto: Publiek Domein

Hierna werd de stad bezet door de Vikingen en uiteiendelijk door Willem de Veroveraar (koning van Normandië). Na zijn kroning in Westminster Abbey bouwde Willem de Veroveraar vele forten binnen de muren van de stad. Andere Normandische bouwprojecten waren de Tower van London, en de oude London Bridge, die de oorspronkelijke Romeinse oversteek verving.

Pas in de 14e eeuw kon Londen zichzelf de echte hoofdstad van Engeland noemen. Onder koning Edward III werd Londen de regeringszetel. De stad groeide gestaag, zowel in omvang als bevolking. Er waren ook tegenslagen natuurlijk. In de middeleeuwen vond een machtsstrijd plaats tussen de gemeente, de stadsgilden en de monarchie. Londen werd ook verwoest door ziekte, veroorzaakt door slechte leefomstandigheden. In feite werd tweederde van de inwoners van de stad door de pestepidimie van 1348 gedood.

Gereconstrueerde Globe Theatre LondenGereconstrueerde Globe Theatre LondenFoto: GaryReggae (CC BY-SA 2.0) no changes made

Tegen de tijd dat Elizabeth op de troon kwam herbergde Londen zo'n 200.000 mensen. In 1599 werd Shakespeare's originele Globe Theatre hier gebouwd. In 1666 werd londen getroffen door een grote ramp. Er woedde maar liefst drie dagen lang een enorme brand in de stad, beter bekend als De Grote Brand van Londen. De meeste van de middeleeuwse en Tudor architectuur verdween in een klap. De restauratie van de stad in de jaren die volgden zorgden onder meer voor de bouw van vele nieuwe kerken door de architect Sir Christopher Wren, met inbegrip van de St. Paul's Cathedral.

Carnaby StreetCarnaby Street LondenFoto: C Ford CC 3.0 Unported no changes made

Hierna ging het de goede kant op met Londen. De stad werd steeds groter en welvarender en rond 1832 was Londen uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld. In de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers heftige bombardementen op Londen uit. Hierbij vielen ruim 20.000 doden en werd er een deel van de stad verwoest. In de jaren zestig werd Londen het centrum voor mode en muziek. In het hart van de stad lagen Carnaby Street (mode) en Abbey Road, beroemd geworden door de Beatles. De stad blijft massa's toeristen trekken, die komen om te genieten van de historische tradities en eindeloze attracties. De stad groeit uit tot de metropool Londen zoals wij die vandaag de dag kennen.

Bezienswaardigheden

Greenwich Park LondenGreenwich Park LondenFoto: Gryffindor CC 3.0 Unported no changes made

Londen is een oude stad vol met interessante bezienswaardigheden. Er is voor ieder wat wils: meer dan 140 rustige parken zoals Greenwich Park, prachtige en bovendien gratis musea, indrukwekkende gebouwen uit verschillende periodes, meer dan 3.000 winkels en nog veel meer bezienswaardigheden en mogelijkheden om de stad te ontdekken.

London BridgeLondon BridgeFoto: Burge5000 CC 2.0 Unported no changes made

Londen Bridge is de brug die we allemaal wel kennen van het Engelse kinderliedje: ‘London Bridge is fallen down’. De brug verbindt de wijken City of Londen en Southwark met elkaar. De eerste brug op deze plaats werd gebouwd door de Romeinen, maar werd vaak vernield, beschadigd, weer opgebouwd, gerestaureerd en verbouwd. Vanaf de 14e eeuw werd het een traditie om de afgehakte hoofden van verraders langs de brug te plaatsen. Pas in 1660 werd er gebroken met deze lugubere gewoonte. Londen Bridge wordt vaak verward met de Tower Bridge.

LondenTower bridgeLondenTower bridgeFoto: Colin CC 4.0 International no changes made

De Tower Bridge is echter imposanter dan London Bridge en werd pas in 1884 voltooid. Bezoekers kunnen een van de beroemdste bruggen van de wereld zien, met een adembenemend uitzicht vanaf de loopbruggen, zo'n 45 meter boven de rivier de Theems. Het middenstuk is helemaal van glas dus pas op wanneer je hoogtevrees hebt. De Tower Bridge Experience bevat ook een tentoonstelling in de twee torens, met informatie over de geschiedenis achter de brug. Beide bruggen zijn erg bijzonder en het is zeker de moeite waard er eens overheen te lopen.

Buckingham PalaceBuckingham Palace LondenFoto: Diliff CC 3.0 Unported no changes made

Buckingham Palace is het paleis van de Koninklijke familie van Engeland. Het werd in 1703 gebouwd voor de graaf van Buckingham John Sheffield. In 1912 werd de voorgevel van het indrukwekkende gebouw gemoderniseerd. Het paleis heeft maar liefst 775 kamers en 78 badkamers. In het gebouw bevinden zich onder andere een zwembad, een balzaal, een klokkenverzameling met 356 klokken, een dokterspost en een cafetaria voor het personeel van de Koninklijke familie. Het paleis is zelfs zo groot dat het een eigen postcode heeft: SW1A 1AA. Er werden verschillende prinsen en prinsessen in Buckingham Palace geboren waaronder prins Charles. Er is meestal een aantal kamers open voor publiek.

St paul's Cathedral LondonSt paul's Cathedral LondonFoto: Mark Fosh CC 2.0 Unported no changes made

St. Paul's Cathedral is een spectaculaire kathedraal en een van de meest adembenemende creaties van Sir Christopher Wren. De kathedraal werd gebouwd tussen 1675 en 1708, nadat de oude kerk werd verwoest tijdens de Grote Brand van Londen in 1666. De St. Paul's ziet er zeer groots uit vanaf de buitenkant. Maar stap naar binnen om te genieten van haar verdere grandeur en bekijk de enorme koepel van onderaf. De koepel zelf is van epische proporties en ongeveer 34 meter in diameter en duidelijk zichtbaar in de skyline van Londen.

Houses of Parliament in LondonHouses of Parliament in LondonFoto: Mgimelfarb in het publieke domein

De Houses of Parliament zijn te vinden naast Westminster Bridge en staan ook wel bekend als het Paleis van Westminster. Het gebouw is oorspronkelijk in de middeleeuwen gebouwd en vervolgens herbouwd tussen 1840 en 1870, na aanzienlijke brandschade. Deze vorstelijke structuur omvat zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis. De Big Ben is een enorme klokkentoren en zonder twijfel een van de meest beroemde van de vele bezienswaardigheden van Londen. Deze iconische klokkentoren was 's werelds op twee na hoogste vrijstaande bouwwerk in zijn soort en werd gebouwd in 1858 en heeft een dertien ton zware klok.

Westminster Abbey LondonWestminster Abbey LondonFoto: Sir James CC 3.0 Unported no changes made

Tussen Victoria Street en Abingdon Street staat Westminster Abbey, een van de mooiste gotische gebouwen van het land. De kerk werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw in opdracht van koning Hendrik II, op de plaats van een oudere 11e eeuwse kerk en werd aangewezen als een UNESCO World Heritage Site in 1987. In de loop der eeuwen is de Westminster Abbey getuige geweest van sommige van de grootste evenementen uit de Engelse geschiedenis, zoals kroningen, koninklijke huwelijken en staatsbegrafenissen. Op 29 april 2011 is het huwelijk tussen Prins William en Catherine Middleton hier gesloten. Deze uitbundige ceremonie werd vertoond over de hele wereld, gadegeslagen door naar schatting drie miljard mensen.

Downing Street 10 LondonDowning Street 10 LondonFoto: Richard Symons CC 3.0 Unported no changes made

Dicht bij St. James's Park behoort Downing Street nummer 10 zeker tot de meest bekende adressen van de wereld en dit rijtjeshuis dient als de officiële residentie van de minister-president, maar ook als het hoofdkwartier van de regering. Dit belangrijke huis werd ontworpen door Sir Christopher Wren voor Sir George Downing en is gebouwd in de jaren 1682 tot 1684. In 1732 verordeneerde koning George II dat Downing Street 10 de residentie van de eerste minister-president, Sir Robert Walpole moest worden en deze traditie is sindsdien voortgezet.

British Museum LondenBritish Museum LondenFoto: Ham CC3.0 Unported no changes made

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en is te vinden in Great Russell Street. Het museum is meer dan 250 jaar geleden opgericht en omvat wereldberoemde collecties tekeningen, prenten, munten, medailles en grote standbeelden. Er worden vaak bijzondere tentoonstellingen gehouden. Gigantisch veel objecten worden tentoongesteld en deze omvatten collecties van over de hele wereld, waarvan sommige dateren uit de prehistorie. Tot de topstukken behoren de Elgin Marbles en de steen van Rosetta.

Victoria and Albert Museum LondenVictoria and Albert Museum LondenFoto: Diliff CC 3.0 Unported no changes made

Het Victoria en Albert Museum is het grootste museum voor toegepaste kunst in de wereld vanwege de enorme verscheidenheid en de schaal van dit museum. Het gevarieerde aanbod van de exposities die hier tentoongesteld worden zorgen ervoor dat er altijd wel iets naar je smaak te zien is. Het V&A omvat 's werelds grootste collectie Indiase kunst buiten India, plus enorme Chinese, Islamitische, Japanse en Koreaanse galerijen. De laatste jaren heeft het V & A een drastische programma vernieuwing en restauratie ondergaan. Naast de uitstekende vrije permanente collectie, biedt het V & A een programma met veel tijdelijke tentoonstellingen en een uitgebreid evenementenprogramma.

National Gallery LondonNational Gallery LondonFoto: Morio CC 3.0 Unported no changes made

De National Gallery en de National Portrait Gallery liggen vlakbij elkaar en zijn beiden toonaangevende musea. In de vier vleugels van de National Gallery zie je West-Europese schilderijen van 1260 tot 1900. Vele beroemde werken kunnen worden bekeken, waaronder schilderijen van Monet, Renoir, Gauguin, Turner en Picasso. Het museum is opgericht in 1824 en ontstond toen de Britse regering een kleine collectie fijne kunst kocht van een rijke lokale handelaar. De National Portrait Gallery is opgericht in 1856 om een verzameling van afbeeldingen van beroemde Britse mannen en vrouwen te verzamelen en het werd al snel de meest uitgebreide collectie in zijn soort. Je ziet hier beroemde portretten van muzikanten, politici, sporters en leden van de koninklijke familie.

Veel Topwerken van Turner in het Tate BrittainVeel Topwerken van Turner in het Tate BrittainFoto: Publiek Domein

Het Tate Britain herbergt de nationale collectie Britse kunst van het begin van de 16e eeuw tot begin 1900. Het werd oorspronkelijk opgericht in 1753 met geld van Sir Henry Tate, de man die het suikerklontje heeft uitgevonden. Naast de permanente collectie van de Britse kunst en de uitstekende Turner collectie heeft Tate Brittain ook vitrines met hedendaagse Britse kunstenaars en blijft het de Turner Prize, de meest prestigieuze moderne kunstprijs van het land sponsoren. Tate Britain heeft een reputatie dat het een aantal van de betere kunsttentoonstellingen in Londen organiseert.

Tate Modern LondenTate Modern LondenFoto: Christine Matthews (CC BY-SA 2.0) no changes made

Tate Modern toont internationale moderne kunst van 1900 tot heden. Hieronder doeken van Picasso, Matisse, Dali en Warhol, plus hedendaagse werken van Gilbert en George. De prachtige Turbine Hall loopt over de volledige lengte van het gebouw, het biedt een enorme tentoonstellingsruimte, ontworpen door de Zwitserse architecten Hertzog en de Meuron. Er zijn speciale tentoonstellingen en ook een café met een prachtig uitzicht over de rivier de Theems. Toen dit bakstenen gebouw oorspronkelijk werd gebouwd stonden de stedenbouwkundigen erop dat de centrale schoorsteen niet hoger mocht zijn dan de top van St. Paul's Cathedral. Tate modern werd gesloten in 1980 en heropend in de zomer van 2000, na een renovatie die 130 miljoen kostte.

Sir John Soane MuseumSir John Soane Museum LondonFoto: Acroterion CC 3.0 Unported no changes

Een van de vreemdste musea in londen is het Sir John Soanes museum. Soane overleed in 1837 na een lange en indrukwekkende carrière. Hij ontwierp 13 Lincoln's Inn Fields als zijn woonhuis en als decor voor zijn antiquiteiten en kunstwerken. De gedachtengangen, werken en verzameling van de architect John Soane zijn hier op een zeer bijzondere manier weergegeven. Na de dood van zijn vrouw woonde hij hier alleen en was voortdurend bezig met het toevoegen aan en het herschikken van zijn collecties. Het hele huis staat stampvol met beelden, ornamenten, sarcofagen, vazen, tekeningen, rijk gedecoreerde plafonds en heel veel kunst.

Gauguin de droom in de Courtauld Gallery in LondenGauguin de droom in de Courtauld Gallery in LondenFoto: Publiek Domein

De Courtauld gallery herbergt een van 's werelds mooiste kunstcollecties. Bezoekers kunnen genieten van een opmerkelijke kunstcollectie, waaronder beroemde impressionistische en post-impressionistische meesterwerken van onder meer Monet, Manet, Gauguin, Van Gogh, Degas en Cezanne. Er zijn vaak veelgeprezen tijdelijke tentoonstellingen. Het Courtauld ligt aan de Strand in het mooie Somerset House.

Tips

London EyeLondon EyeFoto: Kham Tran CC 3.0 Unported no changes made

Aan de rivieroever staat Londen Eye een reuzenrad met een wijds uitzicht over de stad. Het wordt nu beschouwd als de belangrijkste toeristische attractie van de hoofdstad en is het hoogste reuzenrad ter wereld. De 30-minuten durende vlucht is langzaam en zorgt voor een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over het centrum van Londen en daarbuiten. De London Eye is een van visueel opvallendste attracties in de wereld. Het biedt een nieuw perspectief op de prachtige skyline van Londen. Het wordt gezien als een symbool van de technologische en design ontwikkeling in het nieuwe millennium.

Londen Changing of the guardsLonden Changing of the guardsFoto: Gabriel Villena (CC BY 2.0) no changes made

Een van de grootste attracties rond Buckingham Palace is het wisselen van de wacht. Bij elk Brits paleis gebeurt dit dagelijks en er wordt een hele ceremonie omheen gehouden. De wachten mogen zich tijdens hun werk niet bewegen, alleen tijdens de wisselceremonie. De plechtigheid bestaat al eeuwen en neemt zo’n drie kwartier in beslag. Elke dag om 11.30 begint de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen.

Tower of LondonTower of LondonFoto: Publiek Domein

De Tower van London wordt bewaakt door de kleurrijke Beefeaters en hier kunnen bezoekers kennismaken met de onbetaalbare kroonjuwelen, de verraderspoort en de beroemde zwarte raven. De London Dungeon is gevestigd in de gewelven onder de spoorlijnbogen van London Bridge station aan de zuidkant van Tooley Street. Hier zie je de gotische verschrikkingen van de kerker, een van grootste publiekstrekkers van de stad.

Londen LINKS

Advertenties
• Londen met NS Hispeed
• Londen Tui Reizen
• Londen vliegtickets | Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Engeland
• Londen Hotels
• Auto huren in Londen
• Boeken, ook tweedehands, over Londen bij Bol.com

Nuttige links

Londen Cityspotters (N)
Londen Reisstart (N+E)
Shoppen in Londen (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems