Landenweb.nl

EL HIERRO
Planten en Dieren

To read about EL HIERRO in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Planten en Dieren

Planten

Op de Canarische Eilanden komen ca. 2000 verschillende plantensoorten voor, waarvan er zo’n 700 endemisch zijn (alleen voorkomend op de eilanden).

advertentie
Pijnbomenbos, El HierroPhoto: Puusterke CC 4.0 no changes made

Er valt zoveel regen op El Hierro dat de hoogvlakte groen en vruchtbaar is. In het voorjaar veranderen de weiden waar koeien grazen en herders met schaapskudden ronddwalen zelfs in een bonte bloemenzee, onder andere Spaanse gouddistels.

In het centrale deel van El Hierro vinden we bossen van laurierbomen, ceders, uit Australië ingevoerde eucalyptusbomen en vaak eeuwenoude Canarische pijnbomen (Pinus canariensis), met lange naalden tot wel 25 cm. Op El Hierro is zelfs het grootste pijnbomenbos van de Canarische Eilanden te vinden, El Pinar.

Zeer opmerkelijk en zelfs uniek in de wereld is het jeneverbessenwoud El Sabinar. De ca. 300 grote en vaak zeer oude Fenicische jeneverbessen of ‘sabinas’ zijn door de voortdurend waaiende passaatwinden in de meest bizarre vormen vergroeid. De vegetatie rondom de bomen bestaat vooral uit dichte (korst)mossen, maar hier groeit bijvoorbeeld ook de groene wolfsmelk.

advertentie
Jeneverbes El HierroPhoto: Eckhard Pecher CC 3.0 no changes made

Ook het grillige maanlandschap van lavavelden en vulkaankegels in het heeft een rijke flora, met veel zeldzame en exotische xerofyte soorten, die goed gedijen in een droge omgeving. Uit de lava groeien soms enorme Euphorbia’s.

Op het eiland zijn ook boomgaarden te vinden met grote, paraplu-vormige vijgenbomen te vinden, en verder amandel-, abrikozen-, en perenbomen.

De heuvels in de buurt van de Mirador de las Playas zijn bedekt met ‘tagasaste’, een struik die dient als veevoer, evenals de Adenocarpus foliosus. Dichter bij zee groeit overal ‘vinagrera’, een zuringachtige, en op het eiland ook wel ‘calcosas’ genoemd.

Op de kliffen groeien zeldzame inheemse planten als Bencomia sfaerocarpa, Crambe strigosa, en Sideritis canariensis. Meer gebruikelijk zijn Echium strictum en Aeonium holochrysum.

advertentie
Fayal, El HierroPhoto: Pablo Montesdeoca CC 4.0 no changes made

Midden op het eiland ligt de ‘Fayal’, een dicht bos bestaande uit hoge gagelbomen en boomheide (Erica arborea), door de inheemse bevolking ‘brezo’ genoemd. Een dergelijke begroeiing wordt ‘fayal-brezal’ genoemd. Op de bodem groeit een brandnetelsoort die, indien aangeraakt, een pijnlijk, branderig gevoel veroorzaakt.

Aan de westkust groeit op de rotswanden de Hierro-roos, een aeoniumsoort, en langs de paden groeien verschillende soorten slangekruid en wolfsmelk, en op hogere plaatsen veel ‘Cistus monspeliensis’, een zonneroosje.

Dieren

Hierro-reuzenhagedisPhoto: Jose Mesa CC 2.0 no changes made

Het opmerkelijkste dier van El Hierro is de beschermde Hierro-reuzenhagedis ‘Lagato gigante de Salmor’ (Gallotia simonyi). Lange tijd meende men dat het dier op El Hierro was uitgestorven, maar halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw werden er weer wat exemplaren ontdekt. Het dier kan wel 70 cm lang worden en de populatie wordt nu op ca. 1000 geschat. Alleen op Gran Canaria leeft nog een verwante ondersoort.

Duikers rond La Restinga in het zuiden kunnen hamerhaaien, barracuda’s en grote roggen tegenkomen; ook tonijnen zeeschildpadden en dolfijnen komen in deze wateren voor.

Zwarte Weduwe, El HierroPhoto: Ken-ichi Ueda CC 4.0 no changes made

Op El Hierro komt de zwarte weduwe voor, een spinnensoort die gemeen kan steken, net als de rode en de zwarte duizendpoot.

EL HIERRO LINKS

Advertenties
• Hotels El Hierro
• Autoverhuur Sunny Cars El Hierrp
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over EL HIERRO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie El Hierro (N)

Bronnen

Evers, K. / Canarische Eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer

Leibl, M. / Gomera & Hierro

Van Reemst

Lipps, S. / Wandelgids La Gomera en El Hierro

ANWB

Murphy, P. / Canarische Eilanden

Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische Eilanden

Kosmos-Z&K

Rochford, N. / Wegwijzer voor La Palma en El Hierro : een landschapsgids

Sunflower Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems