Landenweb.nl

CANADA
Klimaat en Weer

To read about CANADA in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Steden CANADA

Montreal Ottawa Vancouver

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Klimaat en Weer

Algemeen

advertentie

Gevolgen blizzard in Ottawa, CanadaFoto: John Talbot (CC BY 2.0) no changes made

Canada staat bekend om zijn lange koude winters, maar heeft in werkelijkheid een zeer gevarieerd klimaat. Zuid-Ontario en de zuidelijke en centrale kust van Brits-Columbia zijn het warmst, Midden- en Noord-Canada hebben de koudste winters.

Het klimaat van Canada wordt o.a. door de volgende factoren bepaald:

De laagste wintertemperaturen worden aangetroffen in de Northwest Territories en Yukon en in de gebieden ten oosten van de Rocky Mountains, waar de koude poollucht ongehinderd kan doordringen. De westkust (o.a. Vancouver) heeft een veel zachter klimaat dan de oostkust, zelfs op plaatsen die op dezelfde of zelfs lagere breedte zijn gelegen (o.a. St. John's en Halifax).

De neerslaghoeveelheden zijn aan beide kusten ongeveer gelijk, met aan de oostkust een iets gelijkmatiger verdeling over het jaar als gevolg van de langs de kust trekkende depressies. In het centrum en noorden van het land valt relatief weinig neerslag, o.a. als gevolg van de natuurlijke barrière die de Rocky Mountains vormen.

De centrale provincies van Canada hebben een duidelijk continentaal klimaat met een gemiddelde maximumtemperatuur die zelfs in het op de breedte van Florence gelegen Toronto 26°C bedraagt. In de Northwest-Territories bedraagt het jaarlijkse verschil tussen de temperatuur in de zomer en in de winter meestal meer dan 45°C. Verder zijn de jaarlijkse verschillen van temperatuur langs de westkust aanmerkelijk kleiner dan langs de oostkust.

Volgens het klimaatsysteem van Köppen heeft het grootste gedeelte van Canada een boreaal (arctisch) of sneeuwwoudklimaat. In het noorden van het land en met name op de Canadese eilanden heerst een toendraklimaat. Verder komt ten oosten van de Rocky Mountains soms een steppeklimaat voor. Langs de westkust bevindt zich ten slotte een smalle strook met een gematigd regenwoudklimaat.

De lucht boven Canada is meestal van polaire of arctische oorsprong. Tussen deze beide luchtsoorten bestaat een scherpe overgang waarlangs zich depressies kunnen ontwikkelen, die dan van west naar oost over het land trekken. In de zomer dringt soms maritiem-tropische lucht uit de Golf van Mexico tot in Canada door. Ook langs het front tussen deze lucht en de polaire lucht ontwikkelen zich veel depressies. Deze trekken dan langs de oostkust van de Verenigde Staten naar het noordoosten en geven in het oosten van Canada (o.a. St. John's) veel neerslag. De bovengenoemde van west naar oost trekkende depressies geven gewoonlijk minder neerslag, o.a. als gevolg van de dalende beweging die de lucht ondergaat aan de oostzijde van de Rocky Mountains.

Krachtige dalende föhnwinden worden hier chinooks genoemd. Het effect van deze chinooks is duidelijk terug te vinden in de temperaturen, bijv. Banff in Alberta op 1378 m hoogte met een gemiddelde januaritemperatuur van -11°C, tegen het lager gelegen maar verder van het gebergte verwijderde Winnipeg met -17°C.

Andere bijzondere weersverschijnselen zijn de blizzards of barbers, zoals ze in Oost-Canada worden genoemd. Dit zijn sneeuwstormen die bij zeer lage temperaturen in de winter voorkomen tijdens en na het met grote snelheid binnenstromen van arctische lucht. Deze lucht dringt dan zelfs tot in de Golf van Mexico door en worden daar ‘cold waves’ genoemd. Een blizzard wordt ook wel 'poudrerie' genoemd omdat hij de poedersneeuw opwaait.

Langs de kusten van Labrador en Newfoundland komt vaak mist voor, vooral gedurende de zomermaanden, een gevolg van de lage temperatuur van het water van de Labradorstroom. In de wintermaanden komt vrij frequent ijsmist voor. IJsmist zijn in de atmosfeer zwevende ijskristallen die ontstaan bij zeer lage temperaturen.

Klimaatbeschrijving per provincie

ALBERTA

advertentie

Chinook BoogFoto: Surrealplaces CC 3.0 Unported no changes made

In Alberta heerst een extreem landklimaat. Het noorden heeft koele zomers en in het zuiden warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur varieert van 3,5°C in het noorden langs de grens met de Northwest Territories tot 7,0°C langs de grens met de Verenigde Staten.

Door de ‘Chinook’, een krachtige dalende föhnwind die uit het westen waait, is het klimaat in Zuidwest-Alberta in de zomer droog en zonnig. Tijdens een chinook kan de temperatuur in korte tijd tientallen graden omhoog schieten. Gemiddeld komt de Chinook elke winter ca. zes keer voor. Alberta kent in het noorden koude winters waarbij eind oktober vaak al de eerste sneeuw valt en in januari de temperatuur terugvalt tot -30°C. In het zuiden van de provincie is dit nog meer -10°C.

De zomers zijn kort maar warm en in het zuidoosten valt dan weinig regen de natuurlijke barrière van de Rocky Mountains. Tijdens de zomer ligt de temperatuur in Alberta tussen de 22 en 25°C. Het aantal zonuren bedraagt 1900 in het noorden tot 2300 in de buurt van Lethbridge in het zuiden.

De neerslag varieert van 300 mm in het zuidoosten tot 400-450 mm in het noorden. Aan de voet van de heuvels valt 550-600 mm.

BRITISH COLUMBIA

advertentie

Winterlandschap vanaf Elk Mountain in British Columbia WinterFoto: Tim Gage CC 2.0 Generic no changes made

British Columbia heeft een gevarieerd klimaat door de invloeden van Stille Oceaan met haar warme golfstromen en door de hoge bergen.

De zomers aan de zuidkust zijn warm en zonnig, tot maximaal ca. 25°C. De temperatuur wordt aangenaam getemperd door zeewind. In de winter regent het regelmatig en liggen de minimumtemperaturen overdag rond het vriespunt. ’s Zomers komen er regenstormen voor en ’s winters kan het in Vancouver of op Vancouver Island zeer langdurig sneeuwen. Jaarlijks valt er in dit gebied ca. 2000 mm neerslag.

Het klimaat in de Okanagan Valley wordt sterk beïnvloed door de bergachtige kust, die deze streek scheidt van het Lower Mainland. De bergen zorgen ervoor dat ‘s zomers koele lucht uit de vallei niet doordringt en in de winter wordt er koele lucht vanuit de poolstreek aangevoerd. In de zomer valt er dan ook weinig neerslag (gem. 310 mm per jaar) en is het zeer warm. De uiterste temperaturen liggen tussen -18°C in de winter en 32°C in de zomer. Sommige delen zijn zo droog dat er van woestijnvorming gesproken kan worden, compleet met cactussen en ratelslangen.

Het klimaat in Zuidoost-British Columbia wordt bepaald door bergketens. De valleien hebben een vochtig, mild klimaat in de winter en ’s zomers is het warm overdag en koel ’s nachts. Plaatselijk vallen hier grote neerslagsommen tot 4000 mm per jaar.

Midden- en Noord-British Columbia kennen temperatuurverschillen die steeds extremer worden. Zo kent het Peace River-district extremen die liggen tussen -29°C en 27°C. De arctische invloeden in het noordoosten zijn duidelijk, koude winters met veel sneeuw en korte, koude en natte zomers. In de winter ligt hier gemiddeld 55 centimeter sneeuw.

MANITOBA

advertentie

Zomerlandschap in Winnipeg ManitobaFoto: Shahnoor Habib Munmun CC 3.0 Unported no changes made

Het klimaat in Manitoba kenmerkt zich in het algemeen door warme, zonnige zomers en koude winters. In juli en augustus loopt de temperatuur op tot ca. 25°C, maar hartje winter blijft de temperatuur onder het vriespunt. De gemiddelde temperaturen in een aantal plaatsen zijn als volgt:

gemiddeld januari-minimumgemiddeld juli-maximum
Brandon-19,7°C18,8°C
The Pas-22,7°C17,7°C
Thompson-26,6°C15,6°C
Churchill-27,5°C11,8°C

In Manitoba is het in het zuiden warmer en in het noorden koeler dan bijvoorbeeld in de buurprovincie Saskatchewan.

De reden hiervoor is dat de Hudsonbaai voor een minder extreem landklimaat zorgt. De hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt 33,9°C. In 1964 daalde de temperatuur naar -45,4°C.

Het klimaat in Manitoba kan behoorlijk veel verschillen: van 30°C in de zomer tot -40°C in de winter. Gemiddeld valt er, vooral in het zuiden van de provincie, meer dan 100 cm sneeuw per jaar (Winnipeg 126 cm, Brandon, 117 cm). De meeste sneeuw valt in Noordoost-Manitoba, ten oosten van de lijn Bissett-Churchill, en in de Duck- en Riding Mountains, ca. 160 cm per jaat. Meer dan de helft van alle neerslag valt in de zomer, vaak in korte hevige buien. Het zuiden van Manitoba heeft gemiddeld zeer veel zonuren per jaar, wat normaal is voor een prairiegebied.

NEW BRUNSWICK

advertentie

Canada Grande Anse New Brunswick herfstkleurenFoto: New Brunswick Tourism CC 2.0 Generic no changes made

New Brunswick kent warme zomers en koude winters. Januari is de koudste maand en juli de warmste. Langs de Fundy-kust ligt de temperatuur in de zomer tussen 20 en 22°C. Deze temperaturen worden al rond elf uur ’s ochtends bereikt. Daarna steekt de zeewind op en daalt de temperatuur aanzienlijk.

Landinwaarts vermindert de invloed van de zee geleidelijk en lopen de temperaturen in de zomer op naar boven de 25°C, incidenteel tot ca. 35°C. De hoogste temperatuur ooit gemeten is geweest in 1935, 39,4°C.

In de winter dalen de temperaturen aanzienlijk, van gemiddeld -12,2°C in januari in Edmunston, tot -7,5°C langs de zuidoostkust. In het noordwesten zijn temperaturen van meer dan -30°C geen uitzondering. De laagste temperatuur ooit gemeten in deze provincie was -47,2°C in de buurt van Plaster Rock in 1955.

Wat de wintertemperaturen betreft is het opmerkelijk dat die per dag erg kunnen verschillen. Dit komt door de gevarieerde, snel voorbijtrekkende weersystemen elke twee of drie dagen.

Het aantal vorstvrije dagen verschilt ook aanzienlijk. Langs de Fundy-kust jaarlijks 140-160 vorstvrije dagen, in de centrale hooglanden van Miramichi minder dan 90 vorstvrije dagen per jaar.

New Brunswick is de sneeuwrijkste Maritieme provincie. In het noordwesten valt tussen de 300 en 400 cm sneeuw per jaar, in het oosten en zuiden tussen de 200 en 300 cm. In het noordwesten blijft de sneeuw gemiddeld 160 dagen liggen. Lente en het begin van de zomer zijn de droogste periodes, maar in het groeiseizoen valt er veel neerslag. Landinwaarts, in de hoger gelegen gebieden valt er 1200 mm per jaar, vooral tijdens de zomerperiode. Elders in de provincie valt gemiddeld ca. 1000 mm per jaar.

Onweersbuien met hevige winden komen ongeveer 10-20 dagen per jaar voor in geheel New Brunswick. Tornado’s komen zelden voor, en veroorzaken nauwelijks schade. Stormen als gevolg van overtrekkende lagedrukgebieden kunnen het gehele jaar door voorkomen, maar frequenter in de winterperiode. Deze stormen gaan vaak gepaard met veel regen of sneeuw. IJzel valt er op ca. 12 dagen per jaar. Zomer- en herfststormen komen vaak voor in de Fundy-baai en in het noordoosten.

New Brunswick herbergt enkele van de zonnigste plaatsen van Atlantisch Canada: Chatham registreert jaarlijks gemiddeld 2000 zonuren, St. John telt in december bijna 100 zonuren, meer dan waar ook in Oost-Canada. In juli daarentegen telt St. John het laagste aantal uren zon in geheel Canada! Gemiddeld telt geheel New Brunswick 75 zonloze dagen en tussen 140-160 zonnige dagen.

De Fundy-baai is een van de mistigste gebieden ter wereld. Door het grote contrast tussen de zeetemperatuur en de overtrekkende lucht is het in St. John ca. 90 dagen per jaar mistig, in juli zelfs ongeveer tien dagen.

NEWFOUNDLAND & LABRADOR

advertentie

Zonsondergan Newfoundland & Labrador, CanadaFoto: Michel Rathwell CC 2.0 Generic no changes made

Ook Newfoundland en Labrador kennen een gevarieerd klimaat, hoewel het klimaat over het algemeen kouder is dan in de andere provincies aan de oostkust. Newfoundland heeft een gematigd zeeklimaat terwijl Labrador een koud en droog landklimaat heeft. De oost- en zuidkust van Newfoundland zijn vaak mistig. De gewone mist in Newfoundland is vaak zo zwaar, dat ondanks een krachtige wind de mist blijft hangen. Een ander mistfenomeen is de zogenaamde arctische zeerook, oververzadigde koude lucht waarbij condensatie optreedt. Deze mistlaag kan een dikte van enkele meters bereiken en komt heel vaak voor. Mist bij zeer lage temperaturen wordt ijsmist genoemd.

Ondanks de ligging aan zee kan het weer in de winter van dag tot dag sterk verschillen. Felle koude-invallen wisselen korte dooiperiodes af, en dit gaat meestal gepaard met zware sneeuwval (tientallen centimeters in korte tijd), ijzel en een harde wind, vaak zelfs sneeuwstormen of blizzards. Er valt jaarlijks bijna twee keer zoveel neerslag als in Nederland, in het kustgebied van Newfoundland vaak in de vorm van ijzel. IJzelrampen zijn in Newfoundland geen uitzondering. IJzel met harde wind wordt wel ‘ice-storm’ genoemd.

De gemiddelde zomertemperaturen in Newfoundland liggen tussen de 15 en 22°C, de gemiddelde wintertemperaturen van -5 tot 0°C, met af en toe uitschieters naar boven. De gemiddelde zomertemperaturen in Labrador liggen tussen 10 en 15°C, de gemiddelde wintertemperaturen tussen -10 en -25°C. In februari is de gemiddelde minimumtemperatuur -8,7°C en de maximumtemperatuur -1,4°C.

NORTHWEST TERRITORIES

advertentie

IJsweg op Great Slave Lake, North West Territories, CanadaFoto: Hyougushi CC 2.0 Generic no changes made

De NWT hebben een bar klimaat. Ongeveer zeven maanden per jaar daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en op het hoogtepunt van de winter vriest het gemiddeld 32 graden.

In het noorden is het uiteraard het koudst. In Melville op 76 graden noorderbreedte, vlakbij de magnetische noordpool, is de jaartemperatuur gemiddeld -17,7°C. ’s Winters vriest het daar gemiddeld 38 graden en in de zomer is het rond de 6°C.

Ook in de NWT kan het nog erg warm worden; bij Fort Providence en Fort Simpson zijn temperaturen van 36°C gemeten. De laagst gemeten temperatuur is gemeten in Shepard Bay met -57°C, maar ook dit is een uitzondering.

De grond is wel het hele jaar door bevroren, de zogenaamde permafrost. Zomersneeuw komt voor, maar is niet gebruikelijk. Naar het noorden toe neemt de neerslaghoeveelheid sterk af, aan de noordkust valt jaarlijks maar 60 mm.

NOVA SCOTIA

advertentie

Sneeuwmuur Cape Breton Highlands, Nova Scotia, CanadaFoto: Publiek domein

Het maritieme klimaat van Nova Scotia wordt uiteraard sterk beïnvloed door de St. Lawrence-Golf in het noorden, de Fundy-baai in het westen en de Atlantische Oceaan in het zuiden en westen.

Het water van de Atlantische Oceaan en de Fundy-baai is relatief koud (8-12°C), waardoor het in het zuidwesten koel blijft in de zomer. In januari wordt de temperatuur getemperd door hetzelfde water. Het oosten, zuiden en zuidoosten heeft te maken met de Warme Golfstroom (16°C). Van januari tot en met maart is het water van de St. Lawrence-Golf en de Straat van Northumberland bedekt met ijs.

Langs de kust bedraagt de temperatuur in januari gemiddeld -4 tot -6°C. De zomers zijn relatief koel, rond de 20°C langs de kust en landinwaarts tot 25°C.

De natste plaats van Nova Scotia is Cape Breton Island met ca. 1600 mm neerslag per jaar. Ook de zuidelijke kuststreek ontvangt ca. 1550 mm neerslag per jaar. De noordkust van de Straat van Northumberland ontvangt minder dan 1000 mm neerslag per jaar.

Neerslag valt iets vaker in de late herfst en aan het begin van de winterperiode. Ca. 15% van alle neerslag valt in Nova Scotia als sneeuw, op Cape Breton Island 30%. Langs de warme Atlantische kust en rond de Fundy-baai valt ’s winter in totaal ongeveer 150 cm, landinwaarts ongeveer 250 cm. De hoger gelegen gebieden zoals de Cobequid Mountains en de Cape Breton Highlands ontvangen meer dan 300 cm sneeuw per jaar. De sneeuwperiodes (periode met meer dan 2,5 cm sneeuw) verschillen aanzienlijk: 110 dagen langs de zuidkust en 140 dagen landinwaarts.

Sneeuwvalextremen:

Halifax heeft een terechte reputatie als zijnde een mistige stad. Halifax International Airport telt ca. 122 mistdagen per jaar. Andere ‘mistige’ steden zijn Yarmouth (118 dagen), Canso (115) en Sydney (80). De periode halverwege de lente tot het begin van de zomer is de mistigste tijd.

Door de vele mistdagen valt het aantal zonuren natuurlijk tegen, tussen 1700 en 1969 uren per jaar. Juli is landinwaarts de zonnigste maand, aan de kust is dat augustus. Het aantal zonloze dagen (minder dan 5 minuten per dag) bedraagt 75-90 per jaar, met name in de periode november-februari. Het aantal zonnige dagen bedraagt 130-160 per jaar, met name in de periode juli-oktober.

NUNAVUT

Nunavut ToendraFoto: ADialla CC 2.0 Generic no changes made

Nunavut heeft een toendraklimaat. De boomgrens vormt de scheiding met het continentale klimaat van de Northwest Territories. Deze boomgrens loopt ook ongeveer gelijk met de permafrostlijn.

s’Winters vriest het in Nunavut tussen de 30 en 40°C, en in de zomer loopt de temperatuur op tot 11 graden in het zuiden. Gemiddeld is er een vorstvrije periode van ongeveer 50 dagen, maar temperaturen onder nul blijven elke dag mogelijk. De stad Eureka kent gemiddeld 271 ijsdagen per jaar, Alert zelfs ca. 287 per jaar (de temperatuur komt dan ook overdag niet boven het vriespunt uit). De meeste sneeuw valt in oktober en november en gedurende ca. acht maanden is de grond in Nunavut bedekt met sneeuw.

De meeste neerslag valt in de zomer in de vorm van natte sneeuw en regen. In het zuiden bedragen de hoeveelheden ca. 400 mm per jaar, in de noordelijke toendra rond Eureka maar ongeveer 68 mm per jaar.

Opmerkelijk is dat Alert gemiddeld per jaar 0.03 onweerdagen heeft en dat betekent dat er in de afgelopen dertig jaar slechts één keer onweer is voorgekomen.

ONTARIO

Klimaattabel Ottawa, CanadaFoto: Hedwig in Washington CC 3.0 Unported no changes made

Zuid-Ontario heeft een vochtig klimaat met lange, warme zomers en zachte winters door de matigende invloed van de Grote Meren.

In het noorden van de provincie heeft men koude winters en zonnige, warme zomers met koele nachten.

De gemiddelde jaartemperatuur varieert van 2-3°C in het zuiden tot ca. -4°C in het verre noorden van de provincie. Verschillende locaties delen het record wat betreft de maximumtemperatuur, 42,2°C (Atikokan, Fort Frances en Biscotasing). In het zuiden zijn zomer temperaturen van meer dan 35°C geen uitzondering.

Aan de andere kant van thermometer liggen plaatsen als Central Patricia, Hornepayne, White River en Geraldton met minima lager dan -50°C. Iroquois Falls houdt het record met -58,3°C.

In Ontario valt meer neerslag dan in de westelijke staten. Jaarlijks valt in het oosten van de provincie rond de 800 mm. De neerslag is wel over het hele jaar verdeeld. Rond de Hudsonbaai is het met jaarlijks 1700 uur zonneschijn minder zonnig door het gemakkelijk ontstaan van mist en laaghangende bewolking.

De hoeveelheid neerslag varieert sterk van jaar tot jaar en van plaats tot plaats. In het algemeen kan men stellen dat de hoeveelheden neerslag van het noordwesten naar het zuidoosten toenemen. Zo ontvangt het Big Trout Lake-gebied ca. 600 mm neerslag per jaar, de Marathon/White River-regio ca. 900 mm en Thunder Bay iets meer dan 700 mm. De meeste neerslag valt in de maanden mei tot september. Periode van langdurige droogte komen eigenlijk niet voor. Winters met meer dan 400 cm sneeuw in sommige gebieden zijn vrij normaal. Searchmount, ten oosten van het Bovenmeer of Lake Superior, haalt gemakkelijk 430 cm.

Thunder Bay is de zonnigste plaats in Ontario en zelfs in geheel Oost-Canada met iets meer dan 2200 uur zonneschijn per jaar.

Toronto ligt redelijk zuidelijk en ondervindt invloed van de meren in de buurt, waardoor de gemiddelde temperaturen meevallen. In de winter ligt in Toronto meestal een dun laagje sneeuw en daalt de temperatuur gemiddeld 10 gaden onder nul; in de zomer is het dagelijks rond de 27°C, en daarmee is Toronto een van de warmere plaatsen van Canada, samen met Montréal in de provincie Québec.

PRINCE EDWARD ISLAND

Winter in Charlottetown, CanadaFoto: Publiek domein

Prince Edward Island is omringd door water en dat heeft natuurlijk grote invloed op het klimaat van deze provincie. De winter zijn vaak onstuimig van karakter, maar milder als in de rest van Canada. De lente is koel en de zomer gematigd warm met veel wind. Hoogteverschillen zijn er nauwelijks, dus dat heeft geen invloed op het klimaat.

Van januari tot eind april vriezen de wateren rond Prince Edward Island dicht en tot in mei komt er drijfijs voor.

Prince Edward Island heeft van dag tot dag het meest gevarieerde weer in heel Canada. Dit komt door de verschillende weersystemen die zelden lang duren. Deze weersystemen brengen afwisselend polaire, zee-, continentale en tropische lucht met zich mee. Deze luchtstromen komen van de Arctische Pacific, de Atlantische Oceaan e de Golf van Mexico.

Door wolken, mist en nevels ligt het aantal uren zonneschijn iets lager dan in de rest van het land. Mist komt vooral in de lente en de zomer vaak voor, de rest van het jaar is vrijwel mistvrij, dit in tegenstelling tot provincies als Newfoundland en Nova Scotia.

De zomers zijn vrij koel met een gemiddelde julitemperatuur van ca. 18,5°C en dagelijkse maximumtemperaturen tot ca. 25°C. Temperaturen boven de 30°C komen nauwelijks voor en de hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt 37,8°C.

De winter temperaturen worden beïnvloed door het ijs dat Prince Edward Island in de winter omringt. Temperaturen van meer dan -15°C komen echter zelden voor. De vorstvrije periode ligt tussen eind mei en begin oktober, en duurt niet langer dan 130 dagen.

Het gehele jaar door valt er neerslag, gemiddeld ca. 1000 mm per jaar in het zuidoosten en 1100 mm midden op het eiland. De meeste neerslag valt vanaf het eind van de herfst tot het begin van de winter. Het eiland telt tussen de 130 en 160 regendagen per jaar, waarvan 30% met sneeuw. Prince Edward Island is een van de sneeuwrijkste gebieden in Canada. Na St. John en Québec-City is Charlottetown met ca. 330 cm sneeuw per jaar de derde ‘sneeuwstad’ van Canada.

Het waait gemiddeld harder dan in de andere Maritime Provinces, met name in de wintermaanden, als het ook vaak stormt. Tornado’s, zware onweersbuien en hagelstormen komen zelden voor.

Het eiland heeft wel vaak te lijden onder Atlantische stormen, die vloedgolven, hevige winden en zware regenval met zich meebrengen. Soms veroorzaakt een staartje van een passerende hurricane het eiland en brengt dan veel regenval. Op 22 september 1942 viel er in Charlottetown 163,8 mm regen, een record op Prince Edward Island.

Winterstormen die het hurricane-niveau (+ 100 km/uur) benaderen en zware regen- of sneeuwval veroorzaken kunnen het eiland dagenlang teisteren. IJzel en sneeuw kunnen het openbare leven op het eiland dan gemakkelijk dagenlang platleggen.

QUÉBEC

Herfstkleuren in Montréal, Quebec foto: AnnaKucsmaFoto: AnnaKucsma CC 2.5 Unported no changes made

Québec heeft warme zomers, maar lente en herfst zijn de beste periode om Québec te bezoeken. De winter in Québec kan zeer koud zijn, met name op het onbeschutte platteland in het oosten, waar zelfs ijsstormen kunnen voorkomen.

Het klimaat kent vooral in de winters vele uitschieters. Het weer kan dan van dag tot dag zeer sterk wisselen. In het noorden van Québec heerst een toendraklimaat met in de zomer gemiddelde maximumtemperaturen van 15°C, en in de winter gemiddelde minimumtemperaturen van 20°C onder nul.

De meeste neerslag valt in de zomer, maar in de winter valt maar enkele tientallen millimeters, meestal in de vorm van sneeuw. Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 400 en 500 millimeter.

Meer naar het zuiden, op dezelfde breedtegraad als Midden-Nederland, is het ’s winters de gemiddelde maximumtemperatuur 10°C onder nul. De neerslag is hier beduidend hoger dan in het noorden, ca. 800 mm per jaar.

Montreal ligt ver in het binnenland en profiteert in de zomer duidelijk van de zuidelijke ligging met gemiddelde maximumdagtemperaturen van 26,4°C in de zomer.

SASKATCHEWAN

Winterlandschap Lumsden, Saskatchewan, CanadaFoto: Victor D in het publieke domein

In Saskatchewan heerst een extreem landklimaat dat niet beïnvloed wordt zeeën of oceanen. In het boreale noorden gaat dit gepaard met koele zomers, in het zuidelijke prairieklimaat met warme zomers. Door de grote temperatuurverschillen in de winter en de zomer varieert de gemiddelde jaartemperatuur van 3,5°C in het noorden tot 7,0°C in het zuiden tegen de grens met de Verenigde Staten.

Saskatchewan is een van de provincies met de minste neerslag en de meeste zonuren. Het zuiden van Saskatchewan heeft 2300 uren zon per jaar en is daarmee beduidend zonniger dan het Nederlandse De Bilt met 1477 uur. In de winter kunnen de temperaturen teruglopen tot wel -50°C, terwijl in de korte zomers de temperaturen weer oplopen tot 30°C met uitschieters naar 40°C in het zuiden van de provincie. Normaal gesproken liggen de dagwaarden tijdens de zomermaanden tussen de 22 en 25°C. Door deze grote temperatuurverschillen ligt de gemiddelde jaartemperatuur lager dan waar ook ter wereld op dezelfde geografische breedte.

Zowel in het noorden al in het zuiden valt weinig neerslag, hoewel in de prairieregio nog minder dan in de noordelijke arctische regio. De lucht van de Pacific is al droog als die in Saskatchewan aankomt. Ook de lucht uit andere richtingen is droog. Daardoor heeft Saskatchewan niet alleen weinig neerslag, maar ook zeer veel zonneschijn. Estevan is de ‘Sunshine capital’ van Canada met gemiddeld 2540 zonuren per jaar.

Een beschrijving van het klimaat in Saskatchewan is niet compleet zonder de ‘blizzards’, prairiestormen die zo’n zes uren duren en vaak in februari voorkomen. Het openbare leven is dan vaak ontregeld.

YUKON TERRITORY

Yukon Territory Whitehorse SleehondenFoto: Publiek domein

Yukon heeft een zeer droog klimaat. Het regent er maar weinig (ca. 300 mm per jaar) en er valt gemiddeld 28 centimeter sneeuw per jaar. In de warme zomers kent Yukon lange dagen met veel zon; in het noordelijke deel van Yukon gaat de zon in de maand juni zelfs nooit helemaal onder.

De gemiddelde temperaturen in de warmste maand juli liggen tussen 14°C in het zuidelijke Whitehorse tot 16°C in het noordelijk gelegen Dawson City. Uitschieters tot meer dan 30°C blijven ook in deze provincie mogelijk.

In de winter is het in Whitehorse gemiddeld -16°C en in Dawson City -27°C. Uitschieters tot -51°C zijn in de winterperiode mogelijk. Whitehorse heeft gemiddeld 120 ijsdagen per jaar (dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt). In december hebben beide steden nog geen zes uur daglicht.

Het zuiden van Yukon wordt beïnvloed door de warme golfstroom. Vochtige lucht en warmte van de oceaan weten dan regelmatig door te dringen tot het midden van Yukon. Het noordelijke Inuvik aan de Beaufortzee is ’s zomers net zo warm als in Nederland. In juli is het hier rond de 20°C.

De laagste temperatuur ooit gemeten in Canada bedroeg -63°C bij de plaats Snag op 3 februari 1947.

CANADA LINKS

Advertenties
• Canada verre reizen van ANWB
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Vliegticket Canada - Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Canada Tui Reizen
• Camperreizen Canada
• Vancouver Hotels
• Djoser Rondreis Canada
• Autohuur Canada
• Rondreizen Canada
• ETA Canada aanvragen
• Auto huren in Canada
• Canada rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over CANADA bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Canada (N)
Canada Start België (N)
Dieren in Canada (N)
Reisinformatie Canada (N)
Reizendoejezo - Canada (N)
Rondreis Canada (N)
Rondreizen Noord-Amerika

Bronnen

Canada

Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest NV

Canada

Cambium

Heetvelt, A. / Canada

ANWB

Ivory, M. / Canada

Kosmos-Z&K

Jepson, T. / Canada

Van Reemst

Njio, F. / Canada

Kosmos-Z&K

Roy, G. / North Canada

Bradt Wal, C.P.F. van der / Canada van A tot Z : praktische informatie over wonen en werken in Canada

DEN, Stichting Dienstverlening Emigratie Nederland

Weber, Wolfgang R. / West-Canada : Alberta, British Columbia

Lannoo

Zuilen, A.J. van / Gids voor Canada

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems