Landenweb.nl

ALBERTA
Klimaat en Weer

To read about ALBERTA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Klimaat en Weer

advertentie

Eerste sneeuw Emerald Lake, ten noordoosten van EdmontonPhoto: Adam Jones CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Klimaatdiagram Calgary, AlbertaPhoto: Hedwig in Washington CC-BY 2.5 no changes made

advertentie

Klimaatdiagram Edmonton, AlbertaPhoto: Hedwig in Washington, CC 2.5 Generic no changes made

Door de noordelijke ligging van Alberta ligt de provincie in een koele gematigde klimaatzone, en heeft door de afwezigheid van een matigende invloed van de oceaan een continentaal of landklimaat. Hierdoor koelt het snel af en warmt het snel op. Alberta heeft koude sneeuwzekere winters en relatief korte, droge en warme zomers. Het noorden van Alberta heeft een subarctisch klimaat.

Maar de belangrijkste factoren die de hoogte van de temperatuur en de hoeveelheid neerslag bepalen zijn de hoogte en breedte van de Rocky Mountains en de richting van de heersende winden. De bergketens onderscheppen vochtige lucht vanaf de Stille Oceaan en zorgen voor een afname van de neerslag. Om deze reden liggen de oostelijke hellingen van de Rocky Mountains in de regenschaduw en zijn de luchten boven Alberta over het algemeen helder. Het weer in de Rocky Mountains kan binnen een dag snel veranderen van een zonnige winterdag met temperaturen rond het vriespunt tot bittere kou, harde winden en sneeuwval.

De neerslaghoeveelheden in de hele provincie zijn vrij beperkt, variërend van ongeveer 300 mm per jaar in het zuidoosten tot 400-450 mm in het noorden, met uitzondering van de uitlopers van de Rocky Mountains, waar 550-600 mm per jaar neerslag valt. In Edmonton valt gemiddeld per jaar 460 mm. Ongeveer de helft van elle neerslag valt in de periode juni tot augustus. Calgary heeft 56% kans op een witte kerst, Edmonton is vrij sneeuwzeker met kerstmis (86%).

De droge heldere lucht biedt de bevolking van Alberta veel zon, variërend van 1900 uur in het noorden tot 2300 uur per jaar in het zuidelijk gelegen Lethbridge, meer dan waar ook in Canada. Calgary is de zonnigste stad van Canada met gemidded 333 dage zon per jaar. Daarna komt Medicine Hat met gemiddeld 330 dagen zon. Toronto, een stuk verder naar het oosten, heeft 'maar' 303 dagen zon per jaar. Noord-Alberta krijgt ongeveer achttien uur daglicht in de zomerperiode. De invloed van de luchtmassa's van de Stille Oceaan verminderd in het oosten van Alberta, en maakt daar plaats voor continentale luchtmassa's uit het Noordpoolgebied en het midden-westen van de Verenigde Staten.

Deze luchtmassa's brengen in januari normaal gesproken dagtemperaturen van -5°C in het zuiden tot -15°C in het noorden en nachttemperaturen van -15°C in het zuiden tot -25°C in het noorden met uitschieters tussen de -30°C en -40°C. In de zomer variëren de maximumtemperaturen overdag van 20°C in het noorden tot 25°C in het zuiden, met uitschieters rond de 35°C.

Begin januari 2015 was de stad Grande Prairie een van de koudste plaatsen op aarde met een temperatuur van -40°C en een gevoelstemperatuur van -48°C. In Calgary was het op dat moment wat minder koud met -20°C en een gevoelstemperatuur van -27°C.

De ‘chinook’ is een krachtige, van de bergen afdalende föhnwind die uit het westen waait. Tijdens een chinook kan de temperatuur in korte tijd midden in de winter omhoog schieten naar 20°C, terwijl het kort daarvoor nog tientallen graden onder nul was. De regio rond Lethbridge, in het zuiden van Alberta, heeft de meest 'chinook-dagen' per jaar, ca. 30-35.

Een ander klimatologisch fenomeen zijn de 'Alberta clippers', lagedrukgebieden die boven de prairies van Alberta ontstaan en zeer koude, over het algemeen droge lucht meevoeren. Door de harde wind kan de gevoelstemperatuur dalen tot rond de -40°C.

Alberta wordt ook regelmatig getroffen door zeer zware onweersbuien en tornado's, met name in het zuiden en in Centraal-Alberta. In 1987 werd Edmonton getroffen door een tornado, in 2000 werd het gebied rond Pine Lake getroffen. In totaal vielen bij deze tornado's enkele tientallen doden. Hailstorm Alley is een gebied dat regelmatig door zware hagelbuien wordt getroffen, en loopt van Calgary naar Red Deer en Edmonton.

Het Waterton Lakes National Park is de winderigste plaats van heel Canada. De gemiddelde dagelijkse windsnelheid ligt rond de 30 km/uur, snelheden van 100 km/uur zijn in dit gebied vrij normaal.

Chinook-boog hangt boven CalgaryPhoto: Qyd CC 3.0 Unported no changes made

Deze bijzondere klimatologische omstandigheid komt vooral voor rond Pincher Creek, Crowsnest Pass en Lethbridge, maar ook Calgary heeft regelmatig met de chinook te maken. Ook het nog meer noordelijk ten opzichte van Calgary gelegen Red Deer heeft wel eens met de chinook te maken, tot, maar dat is zéér uitzonderlijk, zelfs Grande Prairie in het westen van de provincie toe.

Gebied in Alberta waar de chinook het meeste voorkomtPhoto: Giftagger CC 3.0 no changes made

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ALBERTA LINKS

Advertenties
• Travelworld Canada
• Alberta Vliegtickets.nl
• Alberta Hotels

Nuttige links

Alberta Fotoreisverhaal
Startpagina Alberta (N+E)

Bronnen

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

Hempstead, Andrew / Calgary

Avalon Travel

Hempstead, Andrew / Edmonton & Northern Alberta

Avalon Travel

Pashby, Christie / Frommer's Alberta

Wiley

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Teuschl, Karl / Canada-West : Rocky Mountains, Vancouver

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum BV

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Wagner, Heike / West- Canada

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems