Populaire bestemmingen CANADA

ALBERTA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Godsdienst

Ca. 70 procent van de inwoners van Alberta noemt zich christen, terwijl bijna 24 procent van de bewoners zich identificeren met geen enkele religie. De grootste kerkgenootschappen zijn die van de rooms-katholieken, de United Church of Canada, de anglicanen, de lutheranen en de baptisten.

Bevolking Alberta gerekend naar religie (2001) Foto:RockyMtnGuy

St. Joseph's Basilica, de enige rooms-katholieke basiliek in Alberta Foto:Publiek domein

Hieronder een meer gedetailleerd overzicht van religies in Alberta

ReligiesPercentage
protestantenca. 37,5%
katholiekenca. 25,8%
oosters-orthodoxenca. 1,5%
diverse christenenca. 4,5%
moslimsca. 1,8%
boeddhistenca. 1,2%
sikhsca. 0,9%
hindoesca. 0,5%
jodenca. 0,4%
diverse oosterse religiesca. 0,2%
indiaanse gelovenca. 0,3%
ongelovigenca. 24%
Bijna 2 procent van de bevolking is lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heilige der Laatste Dagen, ook wel mormonen genoemd. Deze mormonen stammen af van pioniers uit Utah in de Verenigde Staten, die vanaf 1887 onder leiding van Charles Ora Card, de schoonzoon van mormonenleider Brigham Young, naar Alberta trokken en daar de eerste mormoonse nederzetting in Canada stichtten, Cardston. De eerste 'stake', een soort decanaat, buiten de Verenigde Staten, was sinds 1895 dat van Cardston in Alberta.

Charles Ora Card (1839-1906) Foto:Publiek domein

Cardston Alberta Tempel Foto:Kim Siever

Alberta heeft ook grote aantallen aanhangers van de pinkstergemeente, presbyterianen en evangelische christenen. Verder zijn er aanzienlijke aantallen mennonieten en hutterieten, die tot de doperse sekten behoren. Er zijn ook veel Jehovah's getuigen en gereformeerde christenen, maar ook een aanzienlijke populatie van Zevende-dags Adventisten in en rond Lacombe waar de Canadese University College is gevestigd. Alberta is ook de thuisbasis van verschillende Oost-Europese kerken als gevolg van de vele Oost-Europese immigranten, onder andere de Oekraïense katholieke kerkprovincie van Edmonton en het Oekraïense orthodoxe bisdom van Edmonton en West-Canada. In Zuid-Alberta wonen enkele honderden Doukhobors, een spirituele christelijke groep, oorspronkelijk uit Rusland, maar eind 19e eeuw in feite verdreven uit hun land. De meeste inwoners van het noordelijke La Crête zijn mennonieten, die zich in de jaren dertig van de vorige eeuw in deze streek vestigden.

Doukhobors van Rusland naar Canada Foto:Koozma J. Tarasoff

Veel hindoes, sikhs, en moslims hebben van Alberta hun thuis gemaakt. Zo ligt een van de grootste sikh-tempels van Canada net buiten Edmonton. Ca. 95% van de joden in Alberta wonen in Calgary en de hoofdstad Edmonton. De oudste moskee van Canada (1938), de Al-Rashid moskee, staat in Edmonton; de grootste moskee, de Baitun Nur moskee, staat in Calgary.

Sikh-tempel Manning Drive in Edmonton, Alberta Foto:WinterE229 WinterforceMedia

Beth Israel synagoge in Edmonton, Alberta Foto:Publiek domein

De oudste kerk van Alberta is de St. Paul's Anglican Church in Fort Chipewyan, gelegen in het noordoosten van Alberta tussen het Wood Buffalo National Park en Lake Athabasca.

St. Paul's Anglican Church Foto:WillowGoodf

Opmerkelijk in met name de Verenigde Staten, maar ook in Canada, zijn de zogenaamde cowboy-kerken. Cowboy-kerken zijn lokale christelijke kerken, vaak gelegen op het platteland in schuren of metalen gebouwen. Soms is er een rodeo-arena aanwezig en speelt er tijdens de eenvoudige diensten een country-gospelband. Cowboy-kerken zijn in Alberta onder andere te vinden langs de Cowboy Trail, een 700 km lange route die over Highway 22 loopt tussen de Rocky Mountains en de prairies in. De route loopt van Cardston in het uiterste zuiden van Alberta naar Mayerthorpe, net ten noordwesten van Edmonton.

Typisch voorbeeld van een cowboy-kerk (Texas, Verenigde Staten) Foto:Billy Hathorn

ALBERTA LINKS

Advertenties
• Travelworld Canada
• Alberta Vliegtickets.nl
• Alberta Hotels
• Canada Vliegtickets WTC
• Edminton Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Alberta Fotoreisverhaal
Startpagina Alberta (N+E)
Schrijf uw artikel over ALBERTA

Bronnen

Canada
Cambium

Canada
Lonely Planet

Hempstead, Andrew / Calgary
Avalon Travel

Hempstead, Andrew / Edmonton & Northern Alberta
Avalon Travel

Pashby, Christie / Frommer's Alberta
Wiley

Struijk, Aad / West-Canada
Elmar

Teuschl, Karl / Canada-West : Rocky Mountains, Vancouver
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum BV

Veldt, Marc / Canada
Gottmer/Becht

Wagner, Heike / West- Canada
Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems