Landenweb.nl

ALBERTA
Economie

To read about ALBERTA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Economie

Algemeen

advertentie

Olie- en gasboorinstallatie AlbertaPhoto: Publiek domein

Vooral door de olieproductie- en handel, maar ook nog steeds door de landbouw, de bosbouw en de veeteelt, heeft Alberta van alle Canadese provincies de sterkste economie, maar wel een iets hoger werkloosheidscijfer dan in heel Canada, in 2018, 6,5% om 6,0%. Alberta heeft altijd een op de export georiënteerde economie gehad, van bont, tarwe en vlees tot olie en gas. In juli 2018 werd bekend dat er in twaalf maanden tijd bijna 27.000 nieuwe banen in Alberta gecreëerd waren.

Hoewel Alberta in alle economische sectoren nog steeds grote belangen heeft, is de politiek en de cultuur van de provincie sinds de jaren veertig van de vorige eeuw nauw verbonden met de productie van fossiele energie, met name olie en gas. In 1947 werd er een groot olieveld gevonden in de buurt van Edmonton, dat meteen tot 'Oil capital of Canada' uitgeroepen werd. Het was niet de eerste olievondst in Alberta, maar dit keer was het veld groot genoeg om commercieel te exploiteren, ook al door de groeiende vraag naar olie in de Verenigde Staten. Inkomsten uit de olie- en gaswinning heeft de economische ontwikkeling en de welvaart in Alberta sinds die tijd een boost gegeven en de economische spin-offs hiervan betreffen bijvoorbeeld de petrochemische industrie en de aanleg van pijpleidingen.

Een vergelijking met de wat minder met olie toebedeelde buurprovincies Mantitoba en Saskatchewan laat goed de importantie van de aanwezigheid van olie zien. Alberta was van de drie prairieprovincies begin 20e eeuw de dunst bevolkte provincie, maar heeft op dit moment meer dan drie keer zoveel inwoners als Manitoba en Saskatchewan. Ca. 300.000 mensen werken in de olie- en gas gerelateerde industrie. In de loop van 2014 kelderde de prijs van ruwe olie enorm, met wel 50%. De verwachtingen waren dat die situatie nog lang zou duren, met grote gevolgen voor de economie van zowel Canada als voor Alberta. In deze situatie groeide door de lage olieprijs vooral de economie van de olie-consumerende provincies, ook nieuwe banen en investeringen groeiden in die provincies ten koste van Alberta.

advertentie

Verlaten graansilo in Farrow, Zuid-AlbertaPhoto: Hero122 at english wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Alberta heeft een kleine interne markt en ligt relatief ver verwijderd van belangrijke wereldmarkten, ondanks goede vervoersverbindingen naar de rest van Canada en zuidelijk naar de Verenigde Staten. Alberta is ingesloten en gescheiden door een reeks bergketens van de dichtstbijzijnde afzetgebieden aan de Stille Oceaan, en door het Canadese Schild van havens aan Lakehead en de Hudsonbaai. De afstand van deze havens tot de grote bevolkingsgroepen en markten in Europa en Azië is (tien)duizenden kilometers. De grootste bevolkingsclusters van Noord-Amerika (Boston-Washington, San Francisco-San Diego, Chicago-Pittsburgh, en Quebec City-Windsor) liggen allemaal op duizenden kilometers afstand van Alberta. Mede om deze reden heeft Alberta nooit veel bedrijfstakken gehad die traditioneel verbonden zijn met het begin van de Industriële Revolutie en veel arbeidskrachten, grote interne markten of gemakkelijk transport nodig hadden. Voorbeelden hiervan zijn textiel, metallurgie en transportgerelateerde (auto's, schepen, treinen) productie-industrieën.

advertentie

Graanboerderij ten noordwesten van Edmonton, CanadaPhoto: Publiek domein

Landbouw

Landbouw is al sinds ca. 1870 zeer belangrijk geweest voor de economie van Alberta, hoewel het klimaat niet in alle jaargetijden meewerkt en er extreme verschillen zijn. Vruchtbare bodems liggen vooral in de zuidelijke helft van de provincie (exclusief de bergen) en in bepaalde gebieden in het noorden. Opmerkelijk is dat zó noordelijk als in Alberta er nergens op grote schaal landbouw beoefend wordt dan elders in Noord-Amerika, tot boven Peace River en boven de 55° noorderbreedte.

In het algemeen is het noorden van Alberta en gebieden langs de Rocky Mountains bebost land en bosbouw is daar dan ook belangrijker dan de landbouw. De landbouw is verdeeld in akkerbouw in het oosten, veeteelt in het westen en een combinatie van die twee sectoren in Centraal-Alberta en in het noordelijke parklandschap.

Tarwevelden AlbertaPhoto: Mhalifu CC 3.0 Unported no changes made

Tarwe

Tarwe vormt nog steeds het belangrijkste agrarische product van Alberta, naast koolzaadolie, gerst, rogge en suikerbieten. Meer dan 90% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het verbouwen van graan. De totale oppervlakte landbouwgrond bedraagt ca. 21 miljoen ha en er zijn ongeveer 50.000 landbouwbedrijven. De meeste bijenhouders van Canada bevinden zich in Alberta. Falher in Centraal-Alberta, met bijna 50.000 bijenkorven en een productie van 4,5 miljoen kilo honing, wordt ook wel 'Honey Capital of Canada' genoemd.

Veeteelt

Alberta telt ca. 3 miljoen stuks vee, en vlees wordt over de gehele wereld geëxporteerd. Ca. de helft van het Canadese vlees wordt in Alberta geproduceerd, waaronder veel buffelvlees. Rundveebedrijven zijn over het algemeen zeer imposant, want meer dan 40.000 stuks rundvee op één bedrijf is geen uitzondering. De meeste melkveebedrijven zijn in handen van Nederlanders of Canadezen van Nederlandse komaf.

Alberta VeePhoto: WinterE229 WinterforceMedia in het publieke domein

Verschillende bedrijven in de biotechnologie bevinden zich in de buurt van de University of Calgary.

Aan de oostgrens van Alberta, bij het plaatsje Lindbergh wordt zout gewonnen. Het zout is een overblijfsel van de zee die ooit Alberta bedekte.

Volgens Statistics Canada hadden de Albertanen (families met twee of meer personen) het hoogste gemiddelde inkomen in 2012 van heel Canada, 92.300 Canadese dollars per jaar, gevolgd door Saskatchewan met 77.300 dollar, Ontario met 73.700 dollar, British Columbia met 72.300 dollar en Canada als geheel 71.700 dollar.

Olie en delfstoffen

Athabasca Oil Sands in het noordoosten van AlbertaPhoto: NormanEinstein in het publieke domein

Olie- en gasvelden zijn te vinden langs een as die dwars door Alberta loopt van het noordwesten naar het zuidoosten. Alberta is Canada's grootste producent van conventionele minerale olie, synthetische olie en aardgas en ook wereldwijd een van de grootste producenten en exporteurs van aardgas.

Teerzandgronden liggen in het noordoosten, met name rond Fort McMurray, dat daardoor een van de snelst groeiende steden van Canada is. De Athabasca Oil Sands hebben daar volgens wetenschappers een voorraad van ongeveer 27 miljard ton bitumen, stroperige olie vermengd met zand, na Saoedi-Arabië de grootste voorraad olie ter wereld. In totaal worden er nu, in wat de grootste open mijn ter wereld wordt genoemd, elk jaar ca. 1,5 miljoen vaten geproduceerd, de verwachting is dat dat er in 2020 drie miljoen per dag zullen zijn. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had Alberta ca. 500 oliebronnen, in 1960 waren dat er al ca. 10.000. De oliewinning uit teerzand ligt al geruime tijd onder vuur van milieuorganisaties en van de inheemse bevolking, want volgens de Canadese wet behoren deze gronden toe aan de inheemse bevolking. Milieuorganisaties verzetten zich vanwege de ernstige milieu- en gezondheidseffecten, onder andere een toename van auto-immuunziektes en massale sterfte van wilde dieren. Maar Alberta verdiende in 2013 ongeveer 4,4 miljard Canadese dollars aan de teerzanden, dus de mensen die er grof geld aan verdienen zien alles natuurlijk helemaal anders, de financiële belangen zijn veel te groot.

Steenkool wordt al sinds eind 19e eeuw gedolven in Alberta en ca. 1800 mijnen hebben zich daar sindsdien mee bezig gehouden. Ca. 65% van alle koolreserves in Canada liggen in Alberta, die voornamelijk gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.

Diamanten werden voor het eerst in 1958 in Alberta gevonden, maar echte diamantmijnen zijn er sinds die tijd nog niet geopend.

In de regio rond Edmonton worden op grote schaal olie en gas gerelateerde installaties en benodigdheden gemaakt.

De voedselindustrie heeft zich na de vondst van olie en gas langzaamaan verplaatst van Calgary en Edmonton naar kleinere plaatsen als Brooks, net ten oosten van Calgary, waar ander andere een groot vleesverwerkend bedrijf gevestigd is.

TransCanada pijplijnPhoto: Darren Baker in het publieke domein

Verkeer

Vanwege zijn (relatief) economisch geïsoleerde ligging, is Alberta sterk afhankelijk van uitstekende transportmogelijkheden, zowel naar andere provincies in Canada als naar de rest van de wereld. Alberta wordt op dit moment ontsloten door twee transcontinentale spoorwegen (eigenaren zijn respectievelijk de Canadian National Railway Company en de Canadian Pacific Railway), door drie belangrijke snelwegverbindingen naar de Stille Oceaan (de Trans-Canada via Kicking Horse Pass, de Yellowhead via Yellowhead Pass en de Crowsnest via Crowsnest Pass), en de Interstate 15 naar de Verenigde Staten, alsmede twee internationale luchthavens (Calgary International Airport en Edmonton International Airport). Andere belangrijke luchthavens zijn Calgary/Springbank Airport, Coutts/Ross International Airport, Lethbridge County Airport en Del Bonita/Whetstone International Airport.

Alberta is eveneens aangesloten op een aantal pijplijnsystemen, TransCanada (gas) naar Oost-Canada, Northern Border Pipeline (gas), Alliance Pipeline (gas) en Enbridge Pipeline System (olie) naar het oosten van de Verenigde Staten, Gas Transmission Northwest (gas) en Northwest Pipeline (gas) naar het westen van de Verenigde Staten.

Calgary in CanadaPhoto: Cszmulo CC 3.0 Unported no changes made

Steden

Al sinds de komst van de eerste agrarische nederzettingen heeft de bevolking van Alberta zich geconcentreerd in het bos- en graslandschap van het parklandschap dat loopt langs de North Saskatchewan River van Lloydminster tot Edmonton en langs de heuvels van de Rocky Mountains naar Calgary in het zuiden van de provincie.

De regio's rond Calgary en Edmonton zijn de grootste grootstedelijke regio's van Alberta en een van de meest dicht bevolkte gebieden van Canada. Van noord naar zuid meet deze regio ca. 400 km en ca. 75% van de bevolking van Alberta woont hier. Calgary en Edmonton liggen volgens West-Canadese normen dicht bij elkaar, maar ver verwijderd van andere stedelijke gebieden rond Vancouver en Winnipeg. Het economische profiel tussen Calgary en Edmonton verschilt enigszins. Calgary is belangrijk als vestigingsplaats van regionale en nationale hoofdkantoren van gas- en oliezoekers en boorbedrijven.

Edmonton, de meest noordelijke grote stad van Canada, richt zich meer, naast veel maakindustrie gerelateerd aan olie en gas, op het binnenhalen van ambtenarij, universiteiten en ziekenhuizen als grote werkgevers. Zo is Edmonton bijvoorbeeld ook in het bezit van de West Edmonton Mall, met op een oppervlakte van 483.000 m2 meer dan 800 winkels en warenhuizen nog steeds een van de grootste winkelcentra ter wereld. De Mall, geopend sinds 1981, herbergt verder onder andere nog meer dan honderd eetgelegenheden, 20.000 parkeerplaatsen, het grootste overdekte zwembad ter wereld, het grootste indoor-meertje ter wereld (lengte 122 meter) en de mogelijkheid om overdekt te bungeejumpen.

'Riviertje' in de West Edmonton MallPhoto: GoToVan CC 2.0 Generic no changes made

Alberta is al een toeristentrekker sinds het begin van de 20e eeuw met buitenactiviteiten als skieën, wandelen en kamperen. In de loop der jaren kwamen daar nog winkelen bij (West Edmonton Mall), de Calgary Stampede, buitenfestivals, sportwedstrijden (Commonwealth Games, Olympische Winterspelen). De geweldige natuur van Alberta, met name de vele nationale en provinciale parken, trekt meer dan drie miljoen toeristen per jaar. Alleen al de steden Calgary en Edmonton trekken jaarlijks meer dan vier miljoen toeristen. De meeste toeristen komen uit Canada zelf en van de Verenigde Staten. Drumheller, 'Dinosaur Capital of the World', trekt zo'n 700.000 toeristen per jaar.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ALBERTA LINKS

Advertenties
• Travelworld Canada
• Alberta Vliegtickets.nl
• Alberta Hotels

Nuttige links

Alberta Fotoreisverhaal
Startpagina Alberta (N+E)

Bronnen

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

Hempstead, Andrew / Calgary

Avalon Travel

Hempstead, Andrew / Edmonton & Northern Alberta

Avalon Travel

Pashby, Christie / Frommer's Alberta

Wiley

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Teuschl, Karl / Canada-West : Rocky Mountains, Vancouver

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum BV

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Wagner, Heike / West- Canada

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems