Landenweb.nl

VERENIGDE STATEN
Klimaat en Weer

To read about USA in English - click here

Goedkoop vliegen naar Amerika? Vliegennaar.nl

Steden VERENIGDE STATEN

Atlantic city Boston Dallas
Detroit Las vegas Memphis
Nashville New york Seattle

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Klimaat en Weer

Er zijn in de Verenigde Staten grote klimatologische verschillen. Van een poolklimaat in het noorden van Alaska tot een (sub)tropisch klimaat op Hawaii en in Florida. Ook de regenval is ongelijkmatig verdeeld. Er zijn behoorlijk natte gebieden, zoals het noordwesten en het zuidoosten, terwijl de zuidoostelijke staten voor grote delen uit woestijn bestaan. Daarnaast heerst er in de Rocky's een duidelijk hooggebergte klimaat.

advertentie

Satellietfoto van een winters Alaska, Verenigde StatenFoto: Jeff Schmaltz in het publieke domein

advertentie

Sneeuw op de vulkaan Mauna Loa op Hawaii, Verenigde StatenFoto: NASA Operational Land Imager (OLI) on Landsat 8, publiek domein

De noordoostelijke staten, samen New England genoemd, zijn Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, Delaware, New Jersey, Maryland, het oostelijke deel van New York en Pennsylvania en het District of Columbia. Dit gedeelte van de Verenigde Staten kent over het algemeen een wisselvallig, vochtig landklimaat, met het gehele jaar door matige neerslaghoeveelheden.

Door de polaire invloed worden de winters naar het noorden toe steeds kouder en daar valt ook de meeste sneeuw. Hittegolven in de zomer kunnen de temperatuur enkele dagen opjagen naar wel 38°C. Het weer is dan aan de kuststrook zeer onaangenaam door de gelijktijdige zeer hoge luchtvochtigheid. In de grote steden is het dan nog wat onaangenamer door de iets hogere temperaturen die daar gelden. In deze hele regio kan het zeer koud worden in de winter en zelfs nog in de lente, met veel sneeuwval in het noorden, met name in het Appalachen-gebergte.

Hoewel een van de regio’s met de minste zonneschijn, schijnt de zon vaker dan in bijvoorbeeld Noordwest-Europa. Dagelijkse zonuren variëren van gemiddeld 4-5 uur in de winter tot 9-19 uur in de zomer. Sommige valleien in de Appalachen zijn vaak mistig door een combinatie van luchtverontreiniging en gewone mist.

De herfst duurt in dit gedeelte van de Verenigde Staten maar een paar weken, maar is wel wereldberoemd. Deze zogenaamde ‘indian summer’ ontstaat als in het najaar de koude en polaire lucht uit Canada moeite heeft de nog aanwezige warme lucht te verdrijven. De koude lucht komt dan tot stilstand en er ontwikkelt zich een hogedrukgebied. De eerste dag van de ‘indian summer’ is meestal vrij koud, maar de daaropvolgende dagen worden steeds warmer, tot zelfs temperaturen van 25°C. De opgewarmde lucht blijft als het ware op de grond liggen, bedekt met een laag koude lucht. De eerste nachten met vorst zijn het sein voor de bomen om de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen. Hierdoor stopt ook de aanmaak van groen chlorofylpigment, en worden de befaamde rode, buine en gele kleuren zichtbaar die de ‘indian summer’ een spectaculair gezicht geven.

advertentie

Indian Summer in New England, USAFoto: Werner Kunz from Boston, USA CC 2.0 Generic no changes made

’s Winters komen in het noordoosten van de Verenigde Staten de gevreesde blizzards voor. Dit zijn zware sneeuw- en ijzelstormen, gecombineerd met zeer lage temperaturen, die in korte tijd meters sneeuw met zich mee brengen.

Een enkele keer kan er in de zomer een restant van een tropische wervelstorm of ‘hurricane’ tot het noordoosten doordringen; de verwoestende kracht is dan al flink afgenomen.

Het midden-westen bestaat uit de volgend staten en regio’s: West-Pennsylvania, North Dakota, South Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Nebraska, Iowa, Illinois, Ohio, Kansas, Missouri, Indiana en Kentucky. De noordelijke staten in het middenwesten hebben een duidelijk landklimaat met hete, korte zomers en lange, strenge winters.

’s Winters valt er niet veel neerslag, meestal in de vorm van sneeuw. Langs de Canadese grens en de Grote Meren kunnen de winters zeer streng zijn met ‘blizzards’, die zeer koude lucht aanvoeren vanuit het arctische Canada. De zuidelijke staten van het middenwesten hebben een gematigder weerstype met lange, regenachtige zomers en zachte winters. Open luchten en overvloedige zonneschijn zijn typerend voor deze regio, ook ’s winters. Zonne-uren variëren van 4-5 in de winter en 10-11 in de zomer.

Meer naar het westen, in de Great Plains, heerst een semi-aride klimaat met een gemiddelde neerslag van 254 tot 762 millimeter. Een sterke, droge wind (de chinook) waait vanaf de Rocky Mountains en beïnvloedt de weersgesteldheid in het westelijk deel van de Great Plains. Dit gebied kent grote verschillen in temperatuur vanwege de koude lucht die wordt ingevoerd vanaf de Noordpool en warme tropische invloeden vanuit de Golf van Mexico. De gemiddelde dagtemperatuur in Iowa loopt van -11°C in januari to 30°C in juli.

De zuidelijke staten en de staten die grenzen aan de Golf van Mexico zijn Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Texas, Louisiana, Mississippi en Alabama. Dit grote gebied ligt grofweg ten zuiden van de 37e graad noorderbreedte tussen de Rocky Mountains en de Appalachen.

Het klimaat lijkt in al deze staten vrij veel op het klimaat in het midden-westen; maar door de zuidelijke ligging en onder invloed van warme lucht van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico zijn de winters warmer en korter dan in het noorden. Af en toe dringt er poollucht binnen maar dat duurt nooit langer dan enkele dagen.

In het westen van Texas komen vaker koude periodes voor. Het oostelijke deel van deze regio is veel natter dan de westelijke. De jaarlijkse neerslaghoeveelheid ligt in het oosten bijna overal tussen de 1000 en 1250 mm. In het westen bedraagt de neerslag tussen de 350 en 500 mm. De zomer is over het algemeen het natste seizoen met veel onweersbuien.

Er heerst in de hele regio een zonnig klimaat, met name het westen van Texas en Oklahoma (gemiddeld 5-6 uur per dag in de winter en 10-11 uur in de zomer). De zomerhitte is goed te verdragen, behalve langs de Golf van Mexico, waar de combinatie van hitte en hoge luchtvochtigheid onaangenaam aanvoelt. Deze regio wordt in de nazomer vaak getroffen door hurricane’s en tornado’s.

advertentie

Desastreuze gevolgen van hurricane Ike in LouisianaFoto: Coast Guard Jayhawk 6031, publiek domein

De Rocky Mountains-staten zijn Montana, Idaho, Wyoming, Nevada, Utah, Colorado, Arizona, New Mexico en West-Texas. Over het algemeen hebben de noordelijke staten Idaho, Montana en Wyoming een veel koeler klimaat in zowel de winter als de zomer, een veel langer koud seizoen en er valt meer neerslag.

In deze hele regio zijn echter grote verschillen waar te nemen vanwege de hoogte, waardoor er koude gebieden zijn in het zuiden en droge gebieden in het noorden. Het grootste deel van deze regio valt weinig neerslag, met name in het zuiden waar grote delen van Arizona, New Mexico, Utah en Colorado bestaan uit woestijnen of semi-woestijnen met neerslaghoeveelheden beneden de 300 mm per jaar. Dit komt door de westelijke berggebieden van Californië, waardoor regenwolken dit gebied niet kunnen bereiken.

Het zuidelijke deel van dit gebied heeft het zonnigste klimaat van de Verenigde Staten; Phoenix en Las Vegas hebben per dag ca. 8 zonuren in de wintermaanden en 12-14 uren in de zomermaanden. De hoge temperaturen in het hele gebied worden getemperd door de lage luchtvochtigheid.

advertentie

Great Basin Desert in Utah, Verenigde StatenFoto: David F Kennedy CC 4.0 International no changes made

Het noordwesten van de Verenigde Staten bestaat uit de staten Washington, Oregon en West-Idaho. Het klimaat in deze regio lijkt veel op dat van Noordwest-Europa en Groot-Brittannië.

In deze staten liggen hoge bergen van de Westelijke Cordillera, waar eeuwige sneeuw ligt. Het klimaat komt hier meer overeen met dat van de noordelijke Rocky Mountains. De kustdistricten hebben de geringste verschillen in winter- en zomertemperatuur. Verder is het hier vaak bewolkt en daardoor de minst zonnige regio van de Verenigde Staten met veel regendagen. Sommige berggebieden zijn erg nat met 2500-3000 mm per jaar. Dit in tegenstelling tot sommige beschutte valleien waar maar ca. 300 mm per jaar valt. Het is ook de enige regio van het land waar de winter het natste seizoen is, maar ook de zomer kent geen lange aangesloten droge periodes.

Het aantal zonuren in de winter bedraagt 2-3 uur per dag en 9-10 in de zomer aan de kust. Meer naar het binnenland en in hogere gedeeltes zijn de winters wat zonniger met 5-6 uren zonneschijn per dag.

Californië heeft een klimaat dat lijkt op het mediterrane klimaat, maar door de uitgestrektheid van de staat ook hier grote verschillen.

De noordelijke kusten hebben een klimaat dat nog veel lijkt op dat van de noordwestelijke staten. Verder naar het zuiden en meer landinwaarts gaan de temperaturen steeds verder omhoog en worden de zomers in Centraal- en Zuid-Californië droog. In het zuidoosten lijken de omstandigheden dan steeds meer op de woestijngebieden in Arizona en Noord-Mexico.

De bergen aan de kust en van de Sierra Nevada zijn zo hoog dat de overvloedige neerslag vaak in de vorm van sneeuw valt. Californië is een van de zonnigste staten van het land. Het aantal zonuren varieeert van 7-8 in de winter tot 12-14 uren in de zomer in de droogste gebeiden van se staat. Door de zeemist liggen deze waarden aan de kust veel lager: van 6-7 uren in de winter tot 9-10 in de zomer.

San Francisco is een apart geval met vrij koele, milde zomers. Dit komt door de vrij frequent optredende mist die vanuit de zee de stad binnendrijft.

Het binnenland en de noordkust van Alaska hebben een poolklimaat of semi-poolklimaat. Op de bergen ligt altijd sneeuw en ijs en de vlakke delen hebben te lijden onder de permafrost. Rivieren zijn van september tot eind mei bevroren.

In de zomer kan het nog verrassend warm worden en dat komt door de lange dagen daglicht. De winters zijn streng en duren lang. Met name als het hard waait is de temperatuur zeer onaangenaam. De neerslaghoeveelheden zijn beperkt en vallen meestal in de vorm van sneeuw; de zomer is het natste seizoen. Aan de kust van de Pacific heerst een geheel ander klimaat. Hier valt veel meer neerslag en is het weer veel minder voorspelbaar.

De zomertemperaturen liggen hier lager dan in het binnenland en de winters zijn weliswaar koel maar veel milder dan in het binnenland. Wolken en mist komen in alle seizoenen voor.

Hawaï heeft een tropisch klimaat waar de temperaturen getemperd worden door de hoogte waar men zich bevindt en door de vanuit de zee waaiende wind. De Hawaï-eilanden liggen in het gebied van de vrijwel het gehele jaar waaiende noordoostpassaat.

De temperatuur is tamelijk gelijkmatig, op zeeniveau gemiddeld 23°C, met een maximum van 30°C en een minimum van 11°C. De regenval treedt vooral op aan de windkant van de eilanden. Op Kauai is de grootste regenval ter wereld geregistreerd, 12,5 m per jaar op de observatiepost Waialeale, 1740 m hoog. De zuidwestkust is relatief droog, de noordoostkust ontvangt de meeste neerslag.

In de drogere gebieden valt de meeste neerslag in de periode oktober tot en met maart, wat nogal ongewoon is in de tropen. Het aantal zonuren valt erg mee als gevolg van de vele regenval. Het varieert van 7-10 uur in de wat drogere hoofdstad Honolulu tot 4-5 uur in de nattere gebieden.

advertentie

VERENIGDE STATEN LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Amerika | Vliegennaar.nl
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Verenigde Staten Tui Reizen
• Djoser Rondreis Verenigde Staten
• Autohuur VS
• Bouw je eigen Amerika Rondreis
• Auto huren in de V S
• Hotels Trivago
• AmerikaPLUS
• Amerika rondreizen met kinderen
• New York Hotels
• Rondreizen Verenigde Staten
• Camperreizen Verenigde Staten
• Boeken, ook tweedehands, over VERENIGDE STATEN bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Verenigde Staten (N)
Dieren in de Verenigde Staten van Amerika (N)
Reisinformatie Verenigde Staten (N)
Reizendoejezo - Verenigde Staten (N)
Rondreis door de Verenigde Staten (N)
Rondreis Verenigde Staten (N)
Rondreizen Noord-Amerika
Verenigde Staten Foto's
Verenigde Staten Foto's (2)

Bronnen

Phillipson, O. / USA

Heinemann Library

Sandak, C.R. / Verenigde Staten van Amerika

Corona

Stanic, S. / De Verenigde Staten

Schuyt & Co

Supermachten

Stichting Teleac 1: Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten

Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest NV

Webb, M. / The United States

Lucent Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems