Populaire bestemmingen FRANKRIJK

LOIREDAL   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadSaint-Étienne
   Oppervlakte4.781 km²
   Inwoners762.222 (2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..fr | FRA | +33

De Loire-vallei is de twee na meest bezochte toeristische bestemming in Frankrijk, na Parijs en de Côte d'Azur. De oude steden, beroemde kastelen en kathedralen, het ongerepte karakter van de Loire zelf, de schoonheid van het omringende landschap, en de faam van de wijngaarden trekken grote aantallen bezoekers het hele jaar door. Hieronder een selectie van de bezienswaardigheden.

Het Chateau de Chambord is een immens kasteel en een van de meest herkenbare doordat de unieke samenvoeging van Franse renaissancearchitectuur die de traditionele middeleeuwse vormen combineert met klassieke Italiaanse structuren. Het kasteel werd gebouwd door koning Francois I om te dienen als een jachthuis. Hij handhaafde de Koninklijke residenties in de buurt (Chateau d'Amboise en Chateau de Blois). Wellicht het meest bekend in dit kasteel is de dubbele helix trap, die zou zijn ontworpen door Leonardo da Vinci en door de rijk gedecoreerde daklijn, Francois wilde het kasteel laten lijken op de skyline van Constantinopel.

Het Chateau de Chenonceau heeft een iconische geschiedenis die net zo interessant is als dat het kasteel mooi is. Het werd gebouwd aan de rivier de Cher op de plek van een oude molen in de 11e eeuw. Het kasteel kreeg pas zijn huidige vorm toen koning Henry II het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers gaf in 1547. Het was Diane de Poitiers die de boogbrug over de rivier bouwde, ze legde ook de immense en indrukwekkende tuinen aan. Na de dood van Henry II nam zijn vrouw, Catherine de Medici, intrek in het kasteel Chenonceau en maakte het haar eigen favoriete woonplaats. Zij gaf opdracht voor de bouw van de galerij over de brug bij de rivier, waar Chenonceau vandaag de dag door bekend is. Het kasteel en zijn uitgestrekte tuinen zijn open voor het publiek en het is na Versailles, het meest bezochte kasteel in Frankrijk.

Tours, Orleans en vooral Chartres zijn de bekende plaatsen in deze streek. Chartres heeft misschien wel de mooiste gotische kathedraal van Europa. De glas-in-lood ramen aan de binnenkant van de kathedraal zijn werkelijk een plaatje. Meer dan 150 ramen illustreren het dagelijks leven in de 13e eeuw. Tijdens beide wereldoorlogen is het glas angstvallig uit de ramen gehaald.

LOIREDAL LINKS

Advertenties
• D-Reizen Loiredal
• Loiredal Tui Reizen
• Loiredal Hotels
• Loire Campings
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Loiredal Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over LOIREDAL

Bronnen

Zwijnenburg, Henk / Loiredal
ANWB

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems