Landenweb.nl

LOIREDAL
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Saint-Étienne
  Oppervlakte  4.781 km²
  Inwoners  762,222
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about LOIRE VALLEY in English - click here

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

De Loire-vallei is de twee na meest bezochte toeristische bestemming in Frankrijk, na Parijs en de Côte d'Azur. De oude steden, beroemde kastelen en kathedralen, het ongerepte karakter van de Loire zelf, de schoonheid van het omringende landschap, en de faam van de wijngaarden trekken grote aantallen bezoekers het hele jaar door. Hieronder een selectie van de bezienswaardigheden.

Het Chateau de Chambord is een immens kasteel en een van de meest herkenbare doordat de unieke samenvoeging van Franse renaissancearchitectuur die de traditionele middeleeuwse vormen combineert met klassieke Italiaanse structuren. Het kasteel werd gebouwd door koning Francois I om te dienen als een jachthuis. Hij handhaafde de Koninklijke residenties in de buurt (Chateau d'Amboise en Chateau de Blois). Wellicht het meest bekend in dit kasteel is de dubbele helix trap, die zou zijn ontworpen door Leonardo da Vinci en door de rijk gedecoreerde daklijn, Francois wilde het kasteel laten lijken op de skyline van Constantinopel.

Het Chateau de Chenonceau heeft een iconische geschiedenis die net zo interessant is als dat het kasteel mooi is. Het werd gebouwd aan de rivier de Cher op de plek van een oude molen in de 11e eeuw. Het kasteel kreeg pas zijn huidige vorm toen koning Henry II het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers gaf in 1547. Het was Diane de Poitiers die de boogbrug over de rivier bouwde, ze legde ook de immense en indrukwekkende tuinen aan. Na de dood van Henry II nam zijn vrouw, Catherine de Medici, intrek in het kasteel Chenonceau en maakte het haar eigen favoriete woonplaats. Zij gaf opdracht voor de bouw van de galerij over de brug bij de rivier, waar Chenonceau vandaag de dag door bekend is. Het kasteel en zijn uitgestrekte tuinen zijn open voor het publiek en het is na Versailles, het meest bezochte kasteel in Frankrijk.

Tours, Orleans en vooral Chartres zijn de bekende plaatsen in deze streek. Chartres heeft misschien wel de mooiste gotische kathedraal van Europa. De glas-in-lood ramen aan de binnenkant van de kathedraal zijn werkelijk een plaatje. Meer dan 150 ramen illustreren het dagelijks leven in de 13e eeuw. Tijdens beide wereldoorlogen is het glas angstvallig uit de ramen gehaald.

advertentie

LOIREDAL LINKS

Advertenties
• Loiredal Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Loiredal
• SRC Toeren langs de Loire - autovakantie
• ANWB Campings in Loiredal
• Interhome Vakantiehuizen
• Loiredal Hotels
• Loire Campings
• Boeken, ook tweedehands, over LOIREDAL bij Bol.com

Nuttige links

Loiredal Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk