Landenweb.nl

LOIREDAL
Economie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

Landbouw

Ongeveer twee derde van het Loire-dal wordt voor land- en bosbouw gebruikt. Er worden kruiden, wijn, fruit en groentes geproduceerd. Op de kalkbodems van de Touraine groeien edele druivenrassen, die door wijnkenners zeer worden gewaardeerd. Andere wijngebieden zijn de Berry in het oosten, de Anjou en de omgeving van Nantes. Op meer dan 70.000 hectare produceren de wijnboeren gemiddeld 4 miljoen hectoliter wijn. In de omgeving van Saumur worden in kunstmatige kalksteengrotten champignons gekweekt.

advertentie

Industrie

De deze streek staan vier kerncentrales zijn. Ze staan in Belleville-sur-Loire, ten zuiden van Briare, Dampierre bij Gien, St-Laurent-des-Eaux bij Blois en de oudste van Frankrijk in Avoine bij Chinon. Sinds de energiecrisis van de jaren zeventig, toen Parijs besloot meer gebruik te gaan maken van kernenergie, komt ongeveer 25% van de atoomenergie hier vandaan.

Rondom Tours, Orléans en Bourges concentreren zich machine-, textiel-, glas- en farmaceutische industrieën. Bourges heeft bovendien al tientallen jaren veel wapenindustrie.

advertentie

Verkeer

De Loire zelf was ooit een belangrijke handelsrivier, maar is nu nog amper van belang voor de binnenvaart. Grotere vrachtschepen zijn alleen nog tussen Angers en de zee te zien, waar de Loire niet zo sterk is verzand. Het goederentransport heeft al lang geleden voor de weg en het spoor gekozen.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

LOIREDAL LINKS

Advertenties
• Loiredal Tui Reizen
• Loiredal Hotels
• Loire Campings
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Loiredal Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

Zwijnenburg, Henk / Loiredal

ANWB

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems