Landenweb.nl

LOIREDAL
Geografie en Landschap

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Het Loiredal, onderdeel van het Parijse bekken, ligt in Midden-Frankrijk en wordt begrensd door de regio’s Bretagne, Normandië en Île de France in het noorden, Poitou en het Massif Central in het zuiden, Bourgondië in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen.

De aanduiding Loiredal heeft tegenwoordig eerder een toeristische dan een geografische betekenis. Gewoonlijk wordt er het gebied mee bedoeld aan weerszijden van de rivier, tussen Gien in het oosten en Angers in het westen. De Loirestreek beslaat een oppervlakte van 71.228 km2. Het hydrografische bekken van de Loire meet 117.000 km2 en beslaat daarmee een vijfde deel van Frankrijk.

De Loire ontspringt op een hoogte van 1400 meter aan de voet van de Gerbier de Jonc, een 1551 meter hoog bergmassief in de Cevennen. Met 1012 km is de Loire de langste rivier van Frankrijk, die uiteindelijk bij St-Nazaire, ten zuiden van Nantes, in de Atlantische Oceaan uitmondt. De Loire wordt door veel zijrivieren gevoed, waaronder de Loir, de Sarthe, de Indre, de Cher, de Creuse, de Beuvron, de Vienne en de Mayenne.

advertentie

Stroomgebied van de Loire

Photo:Kmusser, CC BY-SA 3.0 no changes made

De Loire is door de Franse overheid uitgeroepen als beschermd natuurgebied en werd over een afstand van 260 km, tussen de plaatsen Chalonnes en Sully, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO gezet. Een van de redenen hiervoor is dat de Loire een van de laatste ongerepte rivieren van Europa is.

advertentie

Landschap

Het Loiredal heeft geen spectaculaire landschappen, maar het lichtglooiende rivierlandschap is met wijngaarden, bossen, heidevelden, akkers, weiden en parklandschappen wel zeer gevarieerd. Door de variatie in agrarische activiteiten en het daaruit voortvloeiende kleurenpalet wordt het Loiredal ook wel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd.

Het coulisselandschap van het Pays Fort, in het noorden van de Berry, vormt de overgang tussen het Massif Central en Pays-de-la-Loire. Westelijk van Gien wordt het Loiredal breder en in de streek rond St-Benoît ligt een uitgestrekt weidelandschap. Iets verder ten noorden wordt op de vruchtbare slibgronden, de ‘layes’, veel tuinbouw beoefend. Het landschap van de Beauce, de graanschuur van Frankrijk, wordt gekenmerkt door het gebrek aan grote bomen. Als de Loire door de Sologne en het Forêt d’Orléans stroomt, vormen bossen en meertjes, afgewisseld door wat akkerbouwbedrijfjes, het landschap.

advertentie

Loire ter hoogte van Bréhémont, dept. Indre-et-Loire

Photo:LPLT, Wikimedia CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Tussen Orléans en Chaumont komen verschillende grondsoorten voor, die elk voor een eigen landschap zorgen. Hier worden onder andere asperges geteeld en is de wijnbouw van belang. Ook komen hier dichte bossen voor. Ook tussen Amboise en Tours ligt een belangrijk wijnbouwgebied. Tussen de Loire en de Vienne ligt het vruchtbare landschap van de Véron, met weilanden, tuinen en groepjes populieren. Tussen de Loir en de Loire ligt de Gâtine, een deel van de Touraine dat vroeger één groot bosgebied was. Nu ligt hier een cultuurlandschap met alleen nog hier en daar oorspronkelijke heidelandschappen en bossen, waaronder het Forêt de Chandelais en de eikenbossen van het Forêt de Bercé.

Ten zuiden van de Loire, van Fontevraud en Montsoreau tot Doué-la-Fontaine, ligt de Saumurois, met zijn bossen, vlaktes en vele wijngaarden. Wat meer naar het noorden liggen de zandgronden van de Baugeois, met eiken-, dennen-, en kastanjebossen, afgewisseld door akkerbouwgebieden. Aan de rechteroever van de Loire ligt de vruchtbare Varenne de Bourgeuil, met wijngaarden die zich uitstrekken tot de met naaldbomen bedekte zanderige heuvels. Tussen de Authion en de Loire ligt een afwisselend landschap waar onder andere veel bloemen geteeld worden, met name rond Angers.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

LOIREDAL LINKS

Advertenties
• Loiredal Tui Reizen
• Loiredal Hotels
• Loire Campings
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Loiredal Startnederland (N)
Telefoongids Frankrijk

Bronnen

Zwijnenburg, Henk / Loiredal

ANWB

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems