Populaire bestemmingen SPANJE

LA PALMA   

Planten

La Palma wordt ook wel eens het ‘groene eiland’ genoemd, en dat is voornamelijk te danken aan de Canarische den, die ongeveer een derde van het eiland bedekt.
Plantkundigen hebben vastgesteld dat er op La Palma ca. 800 plantensoorten voorkomen, waarvan ongeveer 70 endemische soorten, die ook op de andere Canarische eilanden niet voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de Aeonium, een vetplant, waarvan op La Palma elf unieke variëteiten voorkomen. Op La Palma zijn onder andere de volgende planten te zien: taginaste, vinagrera, codeso, verode, roodbloeiende tabaiba en kroonkandelaar.

De laagste zone vanaf de kust tot ongeveer 600 meter hoogte is vaak warm en droog, en daarom vooral geschikt voor vetplanten. Meeste kenmerkend deze vegetatiezone zijn de wolfsmelkachtigen, die zich hier ontwikkeld hebben tot struiken van soms twee meter hoog. De kandelaarswolfsmelk heeft lange, zuilvormige stengels en lijkt daardoor veel op een cactussoort. Een andere belangrijke groep vetplanten zijn de verschillende soorten Aeonium, waarvan elf soorten endemisch voor La Palma zijn. Ook de melkdistel is endemisch voor La Palma en laat, net als de Canarische lavendel, zijn bladeren in de zomer vallen om de droogte te weerstaan. Op de overgang naar de volgende vegetatiezone groeien onder andere vuilboom, brem, Canarische palm en de befaamde drakenbloedboom, in feite een leliesoort die honderden jaren oud kan worden. Nergens op de Canarische Eilanden zijn nog zoveel van deze bomen overgebleven als in het noorden en noordwesten van La Palma.

Bij La Tosca staat het grootste drakenbloedbomen’bos’ van de hele archipel, zegge en schrijve twintig exemplaren. In het ‘natte’ noordoosten komt boven de zeshonderd meter het dichte, altijd groene laurierbos voor. Kenners kunnen vier soorten onderscheiden: Azoren-laurier, Madeira-mahonie, Canarische laurier en de ‘tilo’. Tussen de laurierbomen groeien grote varens en klimplanten. Op open plekken groeit de zeldzame pininana, een zeer forse slangekruidsoort die endemisch is voor La Palma.

Boven de laurierbos-zone komt het droogteminnende Fayal-Brezal vegetatietype voor met veel boomheide en gagelheesters en verder de Canarische hulst en de tagasaste, een witte, vlinderbloemige struik.
De flora op hoge bergtoppen bestaat uit gespecialiseerde plantensoorten die goed tegen extreme temperatuursverschillen en droogte kunnen. Kenmerkend zijn de lage, kussenvormige groeiwijze en de kleine, meestal behaarde blaadjes. Veel voorkomend is de op brem lijkende Adenorcarous viscosus; bijna uitgestorven is het Palma-viooltje.
In de winter bloeien in het zuiden van het eiland onder dennen orchideeën met heerlijk ruikende bloemen, de Habenaria tridactylites. Verder zijn hier naast allerlei soorten varens en mossen ook de Canarische ranonkel en de Canarische ooievaarsbek te vinden.
Canarische wilgen komen, behalve op de Canarische Eilanden, alleen nog op Madeira voor. Op vochtige dalkommen groeit behalve de alomtegenwoordige cistus ook de affodil, die in de wintermaanden lange, witte bloemtrossen draagt.

Het Bosque de Los Tilos (tilos = lindeboom) is het grootste aangesloten bosgebied van heel de Canarische Eilanden en staat als biosfeerreservaat onder toezicht van de Unesco. Het is een zogenaamd laurasilva-bos met linden, laurierbomen, mirten, varens en een zeldzame wolfsmelksoort, de Euphorbia mellifera. Ook zijn hier de reusachtige bladeren te zien van de Woodwardia radicans, de grootste varensoort van de Canarische Eilanden.
De naam Los Tilos is afgeleid van een lauriersoort die bijna overal verdwenen is, maar alleen hier nog in grote aantallen voorkomt. In 1998 is het oorspronkelijke biosfeerreservaat, dat maar 511 ha besloeg, tot 13.000 ha vergroot.

La Palma kent ook een groot aantal geïmporteerde (sub)tropische soorten, waaronder, mimosa, hibiscus, bougainvillea, paradijsvogelbloem, kerstroos, schijfcactus, agave, Indische laurier en oleander.

Dieren

Honden en geiten zijn de meest voorkomende zoogdieren op La Palma. Verder zijn er nog konijnen, vleermuizen en het Barbarijse schaap of ‘arruí’ waarvan er nog een paar honderd in het nationale park rondlopen.
Op La Palma komen 36 broedvogelsoorten voor. De graja is een kraai-achtige vogelsoort, met een typische gebogen rode snavel. Zeldzaam zijn twee soorten laurierduif: de paloma rabiche en de paloma turqué. Bekend van de Canarische Eilanden is de wilde Europese kanarie.
Het enige giftige dier op La Palma is een bepaalde soort duizendpoot.
Opvallend zijn de vele vlindersoorten, waaronder kleine monarchvlinder, tijgerblauwtje, Canarische atalanta, Canarisch bont zandoogje, bruin zandoogje, distelvlinder en resedawitje.

LA PALMA LINKS

Advertenties
• D-Reizen La Palma
• La Palma Kras Reizen
• La Palma Vliegtickets.nl
• Wandelreis La Palma
• Autohuur La Palma
• Naar La Palma met Sunweb
• La Palma Vliegvakanties WTC
• La Palma Tui reizen
• Ferry overtochten van en naar La Palma
• Autoverhuur Sunny Cars La Palma
• La Palma Vliegtickets Tix.nl
• La Palma hotels

Nuttige links

La Palma Nieuws (N)
La Palma Reisstart (N)
Reisinformatie La Palma (N)
Startpagina La Palma (N)
Wandelen op La Palma (N)
Schrijf uw artikel over LA PALMA

Bronnen

Canarische eilanden
Van Reemst

Evers, K. / Canarische eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer

Klöcker, H. / La Palma
Deltas

Lipps, S. / Wandelgids La Palma
ANWB

Murphy, P. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Rochford, N. / Wegwijzer voor La Palma en El Hierro : een landschapsgids
Sunflower Books

Schulz, H.H. / La Palma
Van Reemst

Valk, T. / Wandelgids La Palma : 16 wandelroutes
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems