Steden ENGELAND

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

ENGELAND   
To read about ENGLAND in English - click here

Algemeen

Engelsen houden van hun PubFoto:Mark Waugh Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) no changes made

De bewoners van Engeland stammen af van een aantal bevolkingsgroepen die zich in de loop van millennia op de Britse Eilanden vestigden. De laatste invasie was die van de Normandiërs in 1066. Vóór de Normandiërs zijn verschillende pre-Keltische en Keltischtalige bevolkingsgroepen naar Groot-Brittannië en Ierland gekomen, gevolgd door Romeinen (55 v.C. - 410 n.C.), Angelsaksen, Friezen en de Vikingen uit Denemarken en Noorwegen. Al deze volkeren hebben onmiskenbaar hun sporen nagelaten in de cultuur, de taal en de architectuur.
Het aantal immigranten uit het Britse Gemenebest dat na de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk kwam wonen, én hun nakomelingen, werd in 1995 op 4% van de totale bevolking geschat. De immigranten van net na de oorlog waren nodig om het grote tekort aan arbeidskrachten te verminderen. De regering probeerde dit probleem op te lossen door immigranten uit voormalige koloniën als India en Pakistan en uit overzeese gebiedsdelen in Afrika en het Caribisch gebied aan te trekken. Het totale aantal liep in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw in de honderdduizenden.

Ethniciteit EngelandFoto:stevvvv4444 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Een groot gedeelte van hen woont in de stedelijke gebieden van onder andere Londen en Manchester. In Leicester, Birmingham en Bradford wonen veel mensen van Aziatische afkomst terwijl in Londen veel immigranten uit Afrika en het Caribisch gebied wonen. Sinds 1962/1968 werd immigratie aan steeds strengere regels gebonden en liep het aantal immigranten terug. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen er vooral veel vluchtelingen naar Engeland, onder andere uit Uganda, Bosnië, Somalië, Afghanistan en Oost-Turkije. Op dit moment (2017) is ca. 13% van de Engelse bevolking niet blank.
De binnenlandse migratie betrof vooral mensen uit Schotland, Wales en Noord-Ierland die naar de grote industriesteden van Engeland trokken.

Demografie

Het geboortecijfer bedroeg in 2017 12.1 per 1000 inwoners, het sterftecijfer 9.4 per 1000 inwoners. De bevolking groei met 0,52 per jaar (2017). De gemiddelde levensverwachting bij geboorte was in 2017 voor mannen 78,6 jaar en voor vrouwen 83,1 jaar. Van de bevolking was in 2017 17,5% jonger dan 15 jaar, 64,5% tussen 15 en 64 jaar en 18% ouder dan 65 jaar. Deze cijfers gelden voor het Verenigd Koninkrijk as geheel.

Spreiding

Engeland heeft meer dan 55 miljoen inwoners, het Verenigd Koninkrijk in zij geheel 65,5 miljoen. Het leeuwendeel van de Britse bevolking is woonachtig in Engeland, 9% in Schotland, 3% in Noord-Ierland en 5% in Wales. De Britse bevolking is voor 83% woonachtig in steden en voorsteden.
In 2017 had Engeland een bevolkingsdichtheid van ca. 400 mensen per km2. Al die mensen wonen niet gelijk verdeeld over het hele land. In de West Midlands wonen bijvoorbeeld bijna 3000 mensen per km2. Oxfordshire and Norfolk zijn gebieden waar de bevolkingsdichtheid onder het nationale gemiddelde licht. In de buurt van de Schotse grens, in Cumbria en Morthumberland, wonen maar 75 mensen per km2.
Londen is de dichtstbevolkte stad van Engeland met in wijken als Chelsea en Kensington meer dan 13.000 inwoners per km2. De grootste steden in Engeland zijn: Londen 8,6 miloen inwoners, Birmingham 2,8 miljoen inwoners en Manchester 2,7 miljoen inwoners (2017).

To read about ENGLAND in English - click here

ENGELAND LINKS

Advertenties
• Engeland Tui Reizen
• Londen met NS Hispee
• D-Reizen Engeland
• Djoser Rondreis Engeland
• Autohuur Engeland
• Engeland Kras Reizen
• Engeland Hotels
• Vakantiehuizen in Engeland
• Engeland Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Engeland
• Engeland Vliegtickets.nl
• Engeland Campings
• Engeland Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Campersite Engeland (N)
Dieren in Egeland (N)
Engeland Favorietje (N)
Engeland informatie - Reizendoejezo
Engeland Reisstart (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Engeland(N)
Reizendoejezo – Engeland (N)
Rondreis door Engeland (N)
Startpagina Engeland (N)
Vakantie Engeland Jouwpagina (N+E)
Zuid Engeland Fotoreportage
Artikelen en Reisverhalen over ENGELAND
  Reizen naar Engeland met ferry v..  Het perfecte mannenweekend in En..
  Op ontdekking in hotspot Leeds  Schotland

Bronnen

Allport, A. / England
Chelsea House

Bowden, R. / Groot-Brittannië
Corona

Engeland, Wales
Lannoo

England
Lonely Planet

England
Rough Guides

Fuller, B. / Britain
Marshall Cavendish

Groot-Brittannië
Michelin Reisuitgaven

Locke, T. / Engeland
Van Reemst

Parsons, F.S. / Engeland
Van Reemst,

Schaedtler, K. / Highlights van Engeland en Wales
Gottmer

Somerville, C. / Groot-Brittannië
Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Geert Willems