Landenweb.nl

Birmingham
 

Verenigd Koninkrijk Tui Reizen

To read about Birmingham in English - click here

advertentie
Hotels Birmingham Verenigd Koninkrijk Tui Reizen

Algemeen

Birmingham is een stad en district in de West Midlands County van Engeland en het is de dichtstbevolkte Britse stad na Londen. Volgens de volkstelling van 2009 is het inwonersaantal 1.028.701. In het grootstedelijk gebied Birmingham wonen 3.683.000 mensen. Vandaag de dag is Birmingham een grote internationale wereldstad met veel faciliteiten op het gebied van handel, vervoer, vermaak.

BirminghamBirminghamFoto: JimmyGuano CC 4.0 International no changes made

Met zijn drie universiteiten en twee hogescholen is Birmingham één van de belangrijkste centra op het gebied van het hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk. De laatste twintig jaar is Birmingham gerangschikt in de top 20 van meest leefbare steden in de wereld.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Birmingham Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Birmingham

Ligging

Birmingham ligt in het centrum van de West Midlands van Engeland op het Birmingham Plateau, 150 tot 300 m boven de zeespiegel. Samen met de steden Solihull en Wolverhampton behoort Birmingham tot het West Midlands Stedelijk Gebied, dat zich over 600 km2 uitstrekt.

advertentie
ANWB vakantie boeken Engeland Djoser Rondreis Engeland

Weer

Birmingham heeft een gematigd zeeklimaat, met een gemiddelde maximum temperatuur in de zomer (juli) van 20° C. In de winter (januari) ligt de temperatuur rond de 4,5° C. Extreme weersomstandigheden zijn zeldzaam, maar soms stormt het in de zomer. In de winter sneeuwt het regelmatig vanwege de ligging in het binnenland en de relatief grote hoogte boven de zeespiegel.

Geschiedenis

Artefacten van meer dan 10.400 jaar oud zijn gevonden in de buurt van Curzon Street in het centrum van Birmingham. Ze leveren het bewijs dat er toen al mensen woonden op de plaats van het huidige Birmingham.

In het begin van de 7e eeuw was Birmingham een Anglo-Saksisch boerendorpje aan de oevers van de rivier de Rea. Het wordt algemeen aangenomen dat de naam 'Birmingham' afstamt van 'Beorma Inga ham", dat zoiets betekent als afstammelingen van Beorma.

Birmingham rond 1732Birmingham rond 1732Foto: Publiek Domein

In 1166 werd Birmingham omgevormd van een dorp naar een marktstad door Peter van Birmingham, die van de koning toestemming had gekregen om een markt te houden in zijn kasteel. In de 16e eeuw ontstond door de aanvoer van ijzererts en steenkool metaalverwerkende industrie. In de 17e eeuw ontwikkelde Birmingham zich tot een belangrijke stad en produceerde kleine wapens. In de 18e eeuw vormden lokale humanisten en industriëlen de beroemde Lunar Society, die tot doel had de kwaliteit van het leven te verbeteren in de stad.

Tijdens de Industriële Revolutie werd Birmingham een welvarende stad en groeide het snel uit tot een belangrijk industrieel centrum. De stad stond vooraan in de wereldwijde ontwikkelingen in wetenschap, technologie en economie. Door innovaties werden de fundamenten van de moderne industriële samenleving gelegd. De stad had duizenden kleine werkplaatsen die gespecialiseerd waren in hoogwaardige ambachten en behaalde een uitzonderlijk niveau van creativiteit en innovatie. Tijdens het Victoriaanse tijdperk groeide de bevolking van Birmingham snel naar ruim een half miljoen en werd Birmingham de tweede stad van Engeland. Birmingham kreeg de status van stad in 1889 door koningin Victoria.

Birmingham leed zware bomschade tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste tijd zorgden de bouw van nieuwe pleinen en het Millennium Place voor een veranderd stadsbeeld van Birmingham. Straten, gebouwen en grachten zijn gerestaureerd.

Bezienswaardigheden

Doordat Birmingham zich vooral ontwikkelde tijdens de Industriële Revolutie zijn er relatief weinig gebouwen bewaard gebleven uit de vroegere geschiedenis. Er zijn 1946 beschermde gebouwen in Birmingham en 13 oude monumenten.

St Martin in BirminghamSt Martin in BirminghamFoto: Publiek domein

Sporen van het middeleeuwse Birmingham zijn te zien in één van de oudste kerken van de stad, de oorspronkelijke parochiekerk St. Martin in de Bull Ring. Ook een aantal gebouwen uit de Middeleeuwse en Tudor periode zijn bewaard gebleven zoals de Lad in de Lane en The Old Crown, de 15e-eeuwse pub Saracen's Head en de Old Grammar School in Kings Norton.

Birmingham StadshuisBirmingham StadshuisFoto: Very Quiet CC 2.0 Unported no changes made

Gebouwen uit de Georgische periode zijn St. Philip's, Soho House, Perrott's Folly, het stadhuis en het St Paul's Square. Uit het Victoriaanse tijdperk stammen het Victoria Justitiepaleis, het Raadshuis en de Museum & Art Gallery. De St. Chad's Cathedral is de eerste rooms-katholieke kathedraal in het Verenigd Koninkrijk sinds de Reformatie. In de laatste jaren is de stad aan het veranderen door de bouw van veel nieuwe moderne gebouwen.

Musea en galerieën

Wanneer je een bezoek brengt aan deze bijzondere stad zijn er veel musea om uit te kiezen. Hieronder een aantal van de belangrijkste:

Birmingham Museum and Art GalleryBirmingham Museum and Art GalleryFoto: Rept0n1x CC 3.0 Unported no changes made

Birmingham Museum & Art Gallery is vooral bekend vanwege zijn uitstekende collectie Pre-Raphaelitische schilders. Er hangen ook oude meesters, onder meer belangrijke werken van Bellini, Rubens, Canaletto en Claude Monet. Tevens is er een rijke collectie zeventiende eeuwse Italiaanse barokke schilderkunst.

Barber Institute of Fine ArtBarber Institute of Fine ArtFoto: Publiek Domein

The Barber Institute of Fine Arts in Edgbaston, is een van de mooiste kleine kunstgalerijen in de wereld en toont een collectie van uitzonderlijke kwaliteit die de Westerse kunst vertegenwoordigt van de dertiende eeuw tot heden.

Denktank is het belangrijkste wetenschapsmuseum van Birmingham met een planetarium en één van 's werelds oudste nog werkende stoommachines. Andere wetenschappelijk musea zijn het National Sea Life Center, het Museum van Geologie van de Universiteit van Birmingham en het Centrum van de Aarde in Winston Green.

Je kunt ook een bezoek brengen aan Aston Hall, Blakesley Hall, het Museum van de juwelen wijk, Soho House, en Sarehole Mill, een populaire attractie voor fans van JRR Tolkien.

Tips

Birmingham Repertory Theatre

Birmingham Repertory TheatreFoto Andy Mabbett CC 3.0 Unported no changes made

Birmingham is bekend om haar uitgaansleven en diverse soorten vermaak. Het uitgaansleven in Birmingham is vooral geconcentreerd langs de Broad Street. Er zijn levendige bars en cafés in Gas Street Basin. Het Birmingham Repertory Theatre in Centenary Square brengt cultuur en entertainment voor iedereen in de West Midlands. Hier worden vaak nieuwe toneelstukken getoond. Elk jaar worden een aantal interessante festivals gehouden in de stad. Het Birmingham Comedy Festival richt de aandacht op de bruisende comedy scene van de stad sinds 2001. Sindsdien is het festival uitgegroeid tot een van de grootste festivals voor onafhankelijke kunsten in Engeland.

Birmingham LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Birmingham
• Birmingham Hotels
• Verenigd Koninkrijk Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Engeland
• Autoverhuur Sunny Cars Birmingham
• ANWB vakantie boeken Engeland
• Boeken, ook tweedehands, over Birmingham bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems