Landenweb.nl

Manchester
 

Verenigd Koninkrijk Tui Reizen

To read about Manchester in English - click here

advertentie
Hotels Manchester Goedkope vliegtickets Manchester | VliegenNaar

Algemeen

Manchester is een stad en een district in het noordwesten van Engeland met een geschatte bevolking van 503.000. De stad ligt binnen het op drie na grootste stedelijke gebied van het Verenigd Koninkrijk. Het Manchester grootstedelijk gebied heeft 2,2 miljoen inwoners. De totale oppervlakte beslaat 115.65 km². Het hoogste punt van de stad ligt op slechts 38m.

ManchesterManchesterFoto: XAndreWx in het publieke domein

De stad is vooral beroemd om de architectuur, cultuur, muziek scene, wetenschap, techniek en sport. Onder de sportclubs van Manchester behoren de Premier League voetbal teams, Manchester City en Manchester United. Een van 's werelds eerste spoorwegstations werd hier gebouwd. In Manchester werd voor het eerst door wetenschappers een atoom gesplitst. Manchester is na Londen en Edinburgh de drukst bezochte stad in het Verenigd Koninkrijk.

advertentie
Djoser Rondreis Engeland ANWB vakantie boeken Engeland

Ligging

De coördinaten van Manchester zijn: 53° 28' N2° 14'W

Manchester ligt in het zuidelijke centrale deel van Noordwest Engeland, omringd door de Cheshire Plain in het zuiden en de Pennines in het noorden en oosten. De stad ligt ten noordwesten van Londen. Het stadscentrum ligt op de oostelijke oever van de rivier Irwell, dichtbij de samenvloeiing met de rivieren Medlock en Irk. Manchester ligt laag, op een hoogte van ongeveer 40 m boven zeeniveau. De rivier de Mersey stroomt door het zuidelijke deel van de stad. Het vlakke land, evenals de overvloed van water uit de rivieren en de nabijheid van de kolenmijnen beïnvloedde de ontwikkeling als 's werelds eerste industriële stad.

advertentie
Verenigd Koninkrijk Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Manchester

Weer

Manchester heeft een gematigd zeeklimaat, net zoals in de rest van Engeland. Het weer kent warme zomers en koude winters. Regen valt gedurende het hele jaar, de gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 828 mm. De luchtvochtigheid is vrij hoog. Sneeuwval is vrij zeldzaam in de stad zelf, maar valt regelmatig op de beboste heuvels rondom de stad. De zon schijnt 1.416 uur per jaar. De hoogste gemeten temperatuur is 33,7° C. De laagste gemeten temperatuur is -13,5° C.

Geschiedenis

De belangrijkste Keltische stam bouwde in het jaar 72 na Christus een bolwerk in het deel van Noord-Engeland, waar de huidige stad Manchester ligt. Tijdens de Romeinse verovering van Groot-Brittannië in de 1e eeuw, werd een Romeins fort gebouwd in het jaar 79. Er ontwikkelde zich een nederzetting rond het fort, dat stadsrechten kreeg in 1301.

Manchester Kaart uit 1650Manchester Kaart uit 1650Foto: Publiek Domein

In de 14e eeuw vestigden zich tal van Vlaamse wevers in de stad. Ze begonnen met de ontwikkeling van de textielindustrie in deze regio. Manchester werd een belangrijk centrum voor de productie van en handel in wol en linnen. In 1729 werden er een beurs en talrijke grote pakhuizen gebouwd. De geschiedenis van de stad is sterk verbonden met de opkomst van de textielindustrie tijdens de Industriële Revolutie. Dit gaf een impuls aan het proces van verstedelijking.

Aan het begin van de 19e eeuw zorgde de bouw van fabrieken ervoor dat Manchester de belangrijkste industriële stad van Engeland werd. In 1877 werd de Manchester Town Hall gebouwd en in 1894 het Manchester Ship Canal. De stad ontwikkelde een breed scala aan industrieën, zodat in1835 Manchester de belangrijkste en grootste industriële stad in de wereld werd.

Bezienswaardigheden

Manchester StadhuisManchester StadhuisFoto: Julius CC 3.0 Unported no changes made

De stad toont een grote verscheidenheid aan architecturale stijlen, variërend van Victoriaanse tot hedendaagse architectuur. De Manchester Town Hall in Albert Square, werd gebouwd in de neogotische stijl en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Victoriaanse gebouwen in Engeland. Tijdens de jaren 1960 – 1970 is er een aantal wolkenkrabbers gebouwd. De hoogste was de GOS Tower in de buurt van Manchester Victoria station. In 2006 werd de nog hogere Beetham Tower gebouwd. Er zijn veel monumenten op Albert Square en in Piccadilly Gardens.

Het Urbis gebouw in ManchesterHet Urbis gebouw in ManchesterFoto: Clem Rutter CC 3.0 Unported no changes made

De Urbis, in het centrum van de stad, was een van de eerste glazen gebouwen in Manchester. Met spannende interactieve tentoonstellingen, thema-tentoonstellingen, exposities over de hedendaagse cultuur en seizoensgebonden evenementen is het een bezoek waard. Het Urbis heeft een populaire cadeauwinkel, het Conservatorium Café en een goed aangeschreven restaurant. Urbis is vooral bekend om zijn prachtige, moderne glazen architectuur en grenst aan de kathedraaltuinen en de korenbeurs.

Manchester Palace TheatreManchester Palace TheatreFoto: David Long CC 2.0 Generic no changes made

Manchester heeft een bloeiend theaterleven, een opera en een dans scene en herbergt tal van grote podia, waaronder het Manchester Opera House. Hier zijn op grote schaal shows te zien zijn met West End producties in het Palace Theatre en de Royal Exchange Theatre.

Manchester MuseumManchester MuseumFoto: Pit-yacker CC 2.5 Generic no changes made

De musea van Manchester stellen objecten ten toon uit de Romeinse geschiedenis en uit het rijke industrieel erfgoed, met nadruk op de rol van de stad in de Industriële Revolutie. Het Manchester museum werd opengesteld voor het publiek in de jaren 1880 en heeft opmerkelijke collecties uit het oude Egypte en mooie natuurhistorische collecties.

Manchester Art GalleryManchester Art GalleryFoto: Skip88 CC 3.0 Unported no changes made

De Manchester Art Gallery op Mosley Street heeft een uitgebreide permanente collectie Europese schilderkunst en is een van de meest populaire in de stad en een imposant gebouw. Met een grote collectie schilderijen, veel van beroemde kunstenaars, zoals Turner. Je vindt er onder andere een café, restaurant, bezoekerscentrum en een cadeauwinkel. Het museum won onlangs de 'Great Visitor Attraction of the year' prijs van de stad en is gemakkelijk te vinden op Mosley Street, vlak bij Princess Street en dicht bij het stadhuis.

Tips

Old Trafford thuishaven van Man UnitedOld Trafford thuishaven van Man UnitedFoto: André Zahn CC 2.0 Germany no changes made

Manchester staat bekend als een stad van sport. Twee Premier League voetbalclubs dragen de naam van de stad, Manchester City en Manchester United. Een bezoek aan een wedstrijd is een hoogtepunt voor veel toeristen.

Museum Trein Planet van het Manchester Museum of Science and IndustryMuseum Trein Planet van het Manchester Museum of Science and IndustryFoto: Alan Murray-Rust CC 2.0 Generic no changes made

Het Museum van Wetenschap en Industrie ligt in het hart van het drukke centrum van de stad en is vooral populair bij kinderen van alle leeftijden. Je ziet veel interactieve tentoonstellingen uit de wereld van de wetenschap, zowel in het verleden en heden. Thema's zijn onder meer computers, macht, riolering, textiel en vervoer. Er zijn zowel tentoonstellingen over stoomtreinen als raketten. Vooral populair zijn de reguliere stoomtreinritjes met rijtuigen getrokken door een prachtige werkende replica van de revolutionaire 'Planet' locomotief van Robert Stephenson.

Heaton Park in het noorden van de stad is een van de grootste stadsparken van Europa met een oppervlakte van 250 hectare. De stad heeft 135 goed onderhouden parken en tuinen.

Concorde tentoongesteld op Manchester AirportConcorde tentoongesteld op Manchester AirportFoto: Publiek Domein

Een van de weinige overgebleven Concordes, het beroemdste vliegtuig ooit gemaakt, is nu permanent tentoongesteld op Manchester Airport. De Concorde was het eerste supersonische passagiersvliegtuig ter wereld en toeristen en bezoekers van de luchthaven kunnen nu rondleidingen boeken om het vliegtuig te bekijken. Je kunt zelfs trouwen aan boord van deze bijzondere Concorde.

Manchester LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Manchester | VliegenNaar
• Verenigd Koninkrijk Tui Reizen
• Djoser Rondreis Engeland
• Hotels Manchester
• ANWB vakantie boeken Engeland
• Autoverhuur Sunny Cars Manchester
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Manchester bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems