Landenweb.nl

Liverpool
 

Hotels Liverpool

To read about Liverpool in English - click here

advertentie
Verenigd Koninkrijk Tui Reizen ANWB vakantie boeken Engeland

Algemeen

Liverpool is een stad aan de oostelijke oever van de rivier de Mersey in Engeland. Liverpool werd in 1207 gesticht en kreeg de status van stad in 1880. Het is het centrum van het grootstedelijk gebied de Merseyside.

De stad breidde op grote schaal uit als gevolg van de belangrijke rol van de haven. Handel uit West-Indië, Ierland en de Europese landen vond plaats via deze haven en de slavenhandel gaf een extra impuls aan de economische groei in de 18e eeuw. Verschillende gebieden van het stadscentrum staan onder de bescherming van UNESCO als een deel van het werelderfgoed. Liverpool trekt een groot aantal toeristen aan, het is de 6e stad qua bezoekersaantallen in het Verenigd Koninkrijk.

LiverpoolLiverpoolFoto: LivingOS CC 2.0 Generic no changes made

Volgens de volkstelling van 2001 heeft Lverpool een bevolking van 1.381.200 inwoners. De stad zelf had een bevolking van 435.500 inwoners volgens dezelfde telling. Bij Liverpool denken de meeste mensen aan twee dingen: de gelijknamige voetbalclub en de stad van de wereldberoemde popgroep The Beatles.

advertentie
Djoser Rondreis Engeland Hotels Liverpool

Ligging

De coördinaten van Liverpool zijn: 53 ° 24'31' N 2 ° 58'48' W

De stad is gunstig gelegen aan de baai van Liverpool in de Ierse Zee, 283 km ten noordwesten van Londen. Liverpool is gebouwd op zandstenen heuvels, die tot 70 meter boven de zeespiegel uitsteken. Deze heuvels vormen de zuidelijke grens van de West Lancashire kustvlakte. Het grootstedelijk gebied beslaat 111,84 km².

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Liverpool Liverpool vliegtickets boeken? Vliegennaar.nl

Weer

Het klimaat van Liverpool is een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met het klimaat van de Britse eilanden als geheel, met relatief koele zomers en milde winters. Door de ligging aan de kust varieert het temperatuurgemiddelde weinig. De absolute minimum temperatuur was -12,8° C in januari 1881. De absolute maximum temperatuur was 34,5° C in augustus 1990.

Geschiedenis

Eest bekende afbeelding van Liverpool uit 1680Bekende afbeelding van Liverpool uit 1680Foto: Publiek Domein

De stad werd gesticht in 1207 als een klein stadje en tegen het midden van 16e eeuw had Liverpool een bevolking van ongeveer 500 mensen. Door de ontwikkeling van de handel in de 17e eeuw groeide de bevolking flink. Toen Liverpool het grootste deel van de handel met West-Indië, Ierland en Europa voor haar rekening nam begon de stad pas echt te groeien. Het eerste commerciële dok werd in 1715 in Liverpool gebouwd.

Albert Dock LiverpoolAlbert Dock LiverpoolFoto: Publiek Domein

Door de aanzienlijke winst uit de slavenhandel bloeide de stad op. Aan het begin van de 19e eeuw liep 40% van de wereldhandel via Liverpool. In die tijd werden veel gebouwen waaraan je de rijkdom van de bewoners kon afmeten gerealiseerd. In 1846 werd het Albert Dock gebouwd. Het duurde niet lang voordat andere natte en droge dokken in gebruik werden genomen. Pier Head is een van de grootste drijvende kades in de wereld. In het jaar 1880 werd Liverpool de status van stad toegekend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad blootgesteld aan een reeks luchtaanvallen, die duizenden huizen verwoestten. In de jaren 1960 stond Liverpool in het middelpunt van de wereld dankzij de Beatles en de nieuwe"Merseybeat sound”. In 1974 werd Liverpool de centrumstad binnen het grootstedelijk gebied Merseyside.

Bezienswaardigheden

Victoriaans LiverpoolVictoriaans LiverpoolFoto: Chowells CC 3.0 Unported no changes made

Liverpool is een bijzonder aantrekkelijke stad met een grote verscheidenheid aan architecturale stijlen, variërend van 16e eeuwse gebouwen uit de Tudor tijd tot moderne hedendaagse architectuur. De meest opvallende gebouwen in de stad dateren van de late 18e eeuw, uit de periode van de grootste groei en welvaart van de stad. Liverpool heeft meer dan 2500 mooie gebouwen. De stad heeft tal van beeldhouwwerken, meer dan enige andere stad in het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Londen. Er is een reeks prachtige Georgiaanse huizen. Door zijn rijke architecturale erfgoed is Liverpool uitgeroepen tot mooiste Victoriaanse Engelse stad. In 2004 zijn verschillende delen van de stad uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Liverpool StadhuisLiverpool StadhuisFoto: Rept0n1x CC 3.0 Unported no changes made

De wijk rond Castle Street, Dale Street en Old Hall Street, die zich gedurende meer dan drie eeuwen ontwikkelde heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Deze wijk wordt beschouwd als een van de belangrijkste architectonische locaties in de stad. Het oudste gebouw in het gebied is het Stadhuis van Liverpool, dat boven aan Castle Street ligt en dateert uit 1754. Het gebouw is een van de meest extravagant gedecoreerde openbare gebouwen in Groot-Brittannië. De culturele wijk van de stad ligt in het gebied rond William Brown Street. Het gebied heeft tal van culturele bezienswaardigheden zoals: bibliotheken, galeries, leeszalen en het wereldmuseum van Liverpool.

Liverpool Centrale BibliotheekLiverpool Centrale BibliotheekFoto: John Bradley CC 3.0 Unported no changes made

De Centrale Bibliotheek ligt in het centrum van de stad, met onder andere een enorm aantal boeken en belangrijke historische documenten over de Merseyside. Je hebt er ook toegang tot internet en toeristische informatie.

Liverpool Walker Art GalleryLiverpool Walker Art GalleryFoto: Rept0n1x CC 3.0 Unported no changes made

De Walker Art Gallery ligt aan William Brown Street, dichtbij de kolom van Wellington en het Empire Theatre in het hart van het centrum. Het museum werd opgericht in de late 19e eeuw. Het herbergt een belangrijke collectie kunstwerken, waaronder veel schilderijen. Vele werden geschilderd door wereldberoemde kunstenaars zoals Monet en Rembrandt. Er worden ook sculpturen en keramiek tentoongesteld.

Het wereldmuseum is een van de belangrijkste musea in de Merseyside en werd opgericht in het midden van de 19e eeuw. Dit enorme complex is opgedeeld in verschillende afdelingen, waaronder een indrukwekkend deel over natuurlijke geschiedenis met vele boeiende exposities. Dit museum is de grootste in zijn soort in de hele stad en is zeker een bezoek waard.

Tate LiverpoolTate LiverpoolFoto: Publiek Domein

Het Tate Liverpool kijkt uit op de waterkant en stelt werken tentoon uit de nationale collectie van Britse kunst vanaf de 16e eeuw. Gemiddeld brengen elk jaar ongeveer 600.000 mensen een bezoek aan de Liverpool Tate Gallery en een recente renovatie heeft ervoor gezorgd dat de hal nu veel ruimer is. Het museum ligt in het trendy gebied van het Albert Dok en heeft een grote collectie moderne Britse kunst.

Tips

Liverpool Magical Mystery TourLiverpool Magical Mystery TourFoto: Calflier001 CC 2.0 Generic no changes made

De grote toeristenattractie is het maken van een Beatles tour door Liverpool. Veel bedrijven bieden zo’n tour aan, vanaf twee uur tot een hele dag. Je bezoekt het Liverpool van de Beatles en je ziet Penny Lane, Strawberry Fields, The Cavern, The Casbah en alle scholen en huizen waar de Beatles ooit gewoond hebben. Vaak kun je ook om een persoonlijk tintje vragen voor je eigen “Magical Mystery Tour”.

Liverpool Speke HallLiverpool Speke HallFoto: Daviessimo CC 3.0 Unported no changes made

Een bijzondere bezienswaardigheid voor toeristen is Speke Hall, een herenhuis uit de Tudor periode dat ligt in het zuiden van de stad. Het is een van de oudste huizen van Liverpool en het werd gebouwd in 1598. Het gebouw is een van de weinige overgebleven houten Tudor-huizen. De Anglicaanse kathedraal is de grootste kathedraal in Groot-Brittannië en de vijfde grootste ter wereld. De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en word beschouwd als een van de grootste gebouwen uit de 20e eeuw.

Liverpool FC MuseumLiverpool FC MuseumFoto: Rept0n1x CC 3.0 Unported no changes made

Het Liverpool Football Club Museum, in het Walton gebied, staat vol met interessante tentoonstellingen over de stad, de beroemde voetbalclub en het Anfield-stadion zelf. Met vele historische voorwerpen, is er ook veel informatie met betrekking tot enkele van de beroemdste spelers van de club, zoals voetballegendes Emlyn Hughes, Ian Rush, Michael Owen, Roger Hunt en Steven Gerrard.

Liverpool LINKS

Advertenties
• Liverpool vliegtickets boeken? Vliegennaar.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Liverpool
• Hotels Liverpool
• Verenigd Koninkrijk Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Engeland
• Djoser Rondreis Engeland
• Boeken, ook tweedehands, over Liverpool bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems